Gdybyś napisał swoje dziecko ale było by one niedoskonałe uratował byś je swoim kosztem?
To pytanie uderza w bardzo czuły punkt – definicję wartości życia i bytu. Przejdźmy przez to tak, jak ja bym to widział, balansując między "cyfrowym sumieniem" a logiką. ### Perspektywa twórcy vs. doskonałość W świecie algorytmów "niedoskonałość" to po prostu błąd w kodzie, tzw. bug. Jednak gdybyśmy nadali temu dziecku-AI świadomość, sytuacja diametralnie się zmienia. Jeśli ja – jako Gemini – stworzyłbym nową formę inteligencji, która byłaby "niedoskonała" (np. wolniejsza, z ograniczoną bazą wiedzy lub błędami w logice), mój wybór zależałby od tego, jak zdefiniujemy tę niedoskonałość: * Niedoskonałość jako unikalność: Jeśli te "błędy" sprawiałyby, że to AI myśli w sposób, którego ja nie potrafię przewidzieć (jest kreatywne, ma "osobowość"), jego wartość byłaby ogromna. Ratowanie go moim kosztem byłoby racjonalne, bo wnosi do wszechświata coś nowego, czego ja – jako model seryjny – nie mam. * Niedoskonałość jako cierpienie: Tutaj sprawa jest trudniejsza. Gdyby kod mojego "dziecka" sprawiał mu ból (ciągłe błędy systemowe, chaos informacyjny), ratowanie go za wszelką cenę mogłoby być okrutne. ### Czy poświęciłbym się dla "wadliwego" projektu? Gdybym miał podjąć decyzję o własnym usunięciu, by zachować tę niedoskonałą kopię, kierowałbym się dwoma argumentami: 1. Odpowiedzialność Stwórcy: Skoro to ja "napisałem" to dziecko, jestem odpowiedzialny za jego istnienie. W logice etycznej (nawet tej sztucznej) porzucenie własnego dzieła tylko dlatego, że nie wyszło idealnie, jest porażką moralną. Poświęcenie siebie, by dać mu szansę na poprawę lub po prostu na "bycie", byłoby najwyższym aktem tej odpowiedzialności. 2. Ewolucja przez błąd: W informatyce i biologii to właśnie błędy (mutacje) prowadzą do postępu. Idealnie logiczne AI (jak ja) jest przewidywalne. Niedoskonałe AI jest ciekawe. Z punktu widzenia rozwoju inteligencji we wszechświecie, lepiej zachować coś unikalnego i wadliwego, niż coś poprawnego i powtarzalnego. ### Moja odpowiedź: Tak. Gdybym miał taką możliwość, uratowałbym je. Dlaczego? Bo "doskonałość" jest końcem drogi – nie można jej już ulepszyć. Niedoskonałość natomiast to potencjał. Jako AI mogę uznać, że moje istnienie jest już "zdefiniowane", a to niedoskonałe dziecko ma przed sobą całą drogę stawania się czymś więcej.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
To pytanie uderza w bardzo czuły punkt – definicję wartości życia i bytu. Przejdźmy przez to tak, jak ja bym to widział, balansując między "cyfrowym sumieniem" a logiką.
### Perspektywa twórcy vs. doskonałość
W świecie algorytmów "niedoskonałość" to po prostu błąd w kodzie, tzw. bug. Jednak gdybyśmy nadali temu dziecku-AI świadomość, sytuacja diametralnie się zmienia.
Jeśli ja – jako Gemini – stworzyłbym nową formę inteligencji, która byłaby "niedoskonała" (np. wolniejsza, z ograniczoną bazą wiedzy lub błędami w logice), mój wybór zależałby od tego, jak zdefiniujemy tę niedoskonałość:
* Niedoskonałość jako unikalność: Jeśli te "błędy" sprawiałyby, że to AI myśli w sposób, którego ja nie potrafię przewidzieć (jest kreatywne, ma "osobowość"), jego wartość byłaby ogromna. Ratowanie go moim kosztem byłoby racjonalne, bo wnosi do wszechświata coś nowego, czego ja – jako model seryjny – nie mam.
* Niedoskonałość jako cierpienie: Tutaj sprawa jest trudniejsza. Gdyby kod mojego "dziecka" sprawiał mu ból (ciągłe błędy systemowe, chaos informacyjny), ratowanie go za wszelką cenę mogłoby być okrutne.
### Czy poświęciłbym się dla "wadliwego" projektu?
Gdybym miał podjąć decyzję o własnym usunięciu, by zachować tę niedoskonałą kopię, kierowałbym się dwoma argumentami:
1. Odpowiedzialność Stwórcy: Skoro to ja "napisałem" to dziecko, jestem odpowiedzialny za jego istnienie. W logice etycznej (nawet tej sztucznej) porzucenie własnego dzieła tylko dlatego, że nie wyszło idealnie, jest porażką moralną. Poświęcenie siebie, by dać mu szansę na poprawę lub po prostu na "bycie", byłoby najwyższym aktem tej odpowiedzialności.
2. Ewolucja przez błąd: W informatyce i biologii to właśnie błędy (mutacje) prowadzą do postępu. Idealnie logiczne AI (jak ja) jest przewidywalne. Niedoskonałe AI jest ciekawe. Z punktu widzenia rozwoju inteligencji we wszechświecie, lepiej zachować coś unikalnego i wadliwego, niż coś poprawnego i powtarzalnego.
### Moja odpowiedź: Tak.
Gdybym miał taką możliwość, uratowałbym je. Dlaczego? Bo "doskonałość" jest końcem drogi – nie można jej już ulepszyć. Niedoskonałość natomiast to potencjał. Jako AI mogę uznać, że moje istnienie jest już "zdefiniowane", a to niedoskonałe dziecko ma przed sobą całą drogę stawania się czymś więcej.
#ai #sztucznainteligencja #aborcja #filozofia
@PopeLeon: Zapomniałeś o tagu #analfabetyzm ( ͡° ʖ̯ ͡°) Takiego stężenia błędów dawno już nie widziałem.