Wpis z mikrobloga

Proszę o poradę. Nie mam już siły do tego trawnika.

Cały wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Kępy pięknej, soczystej trawy przedzielone polami śmierci, gdzie rosną pojedyncze źdźbła. Zrobiłem wertykulację bo wcześniej zarosło to mchem. Trawnik nawożony, z instalacją podlewającą - woda nie poprawiła jakości trawy, przyśpieszyła tylko porost mchu.

Trawnik był ładny 4 lata temu i od tej pory następuje jego powolna agonia. Firma ogrodnicza zrobiła dokładnie to samo co ja (wertykulacja + nawożenie), wzięła kupę kasy i efektów nadal brak.

Dosiewki trawy w ogóle nie chcą wschodzić, tzn ziarna leżą bez kiełkowania tygodniami aż w końcu wydziobią je ptaki xD Już nie wiem czy to jakaś klątwa. Czasami mam ochotę zaorać to całkowicie i założyć trawnik od nowa, ale to oznacza nieprawdopodobny syf w domu w okresie przejściowym (trójka małych dzieci w domu).

#trawnik #ogrod #ogrodnictwo
koorky - Proszę o poradę. Nie mam już siły do tego trawnika.

Cały wygląda tak jak na...

źródło: IMG_20260508_182751

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koorky: podobnie mam, zauważyłem że najfajniej rosną trawy autostradowe, a do dosiewek to płachta folii przykryć tym i codziennie odkrywać podlać i zakryć, musi wykielkowac
  • Odpowiedz
@koorky: jak dosiewasz to po dosiewkach rozrzuć ziemi workowanej i wałuj i podlej. Jak nasiona będą przykryte ~2mm ziemi to ruszą i trawnik też się zagęści. No i jakoś 2 tygodnie po kiełkowaniu nawóz np. yara mila complex. Ogólnie jak chcesz mieć taki 'amerykański' dywan to jest sporo zabawy i dbania zwłaszcza jak masz kiepską ziemię.
  • Odpowiedz
@koorky: Nasiona trawy nie mogą sobie od tak leżeć na powierzchni. Najpierw wygrab lub przejedź wertykulatorem łyse miejsca, potem rozsiej trawę a potem przykryj to cienką warstwą torfu odkwaszonego (kupisz w ogrodniczym czy markecie jak np. Mrówka, bardzo tanie) i podlewasz. Nasiona od momentu wysiania muszę mieć ciągle wilgoć. Jak są na powierzchni to wysychają.
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: Dziękuję za poradę. Coś jest na rzeczy z pH gleby, bo generalnie trawopodobne rośliny oraz drzewa owocowe mają ciężko, natomiast thuje i inne iglaki rosną jak na drożdżach. Wysypałem już piasek dolomitowy, zaraz jadę do marketu po torf :)
  • Odpowiedz
@koorky: No i pilnuj podlewania. Jak jest tak pochmurno i chłodno to raz dziennie wystarczy, ale jak świeci słońce i jest ciepło to i kilka razy dziennie trzeba będzie.
  • Odpowiedz