Wpis z mikrobloga

@jestemzmeczony1 kwestia doswiadczenia. Uzyj AI do skonsultowania tego kodu - jak go lepiej podzielic, lepiej nazywac rzeczy, itd. Bedziesz mial symulacje pair-programmingu z kims bardziej doswiadczonym i sie nauczysz
  • Odpowiedz
@jestemzmeczony1: to jest właśnie nauka programowania. W tym projekcie tak będzie, w następnym też. Aż nagle po 15 latach będziesz mógł się uśmiechnąć i powiedzieć: ja p------ę co za debil to napisał i zobaczyć że to Ty trzy miesiące temu
  • Odpowiedz
@jestemzmeczony1: to jest całkowicie normalne jak nie masz doświadczenia w programowaniu zwłaszcza jak jesteś samouk. Nie myślisz o architekturze, piszesz i tyle.

Z czasem jak zaczynasz nowy projekt masz świadomość że albo będzie od początku porządek, albo w końcu będzie taki syf że trzeba będzie całość wywalić do kosza i zrobić od nowa.

Używanie AI w tym wypadku jak najbardziej ma sens, zapytaj AI jak poprawić Twój kod, może okaże
  • Odpowiedz
@lubie_placki777: z jednej strony mnie to bawi a z drugiej cieszy, że w końcu naprawdę duża grupa "programistów" dzięki AI zaczyna rozumieć że programowanie to nie jest klepanie kodu, a problemy z którymi się mierzyli całymi dniami z pomocą stack overflow, rozwiązuje byle LLM. Teraz czas zacząć poznawać prawdziwą inżynierię oprogramowania.

problem całego "vibe coding".

@lubie_placki777: to nie jest problem vibe coding, tylko ogólnie ograniczeń umysłowych, skoro musisz
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: AI lubi słodzić i ma halucynacje więc może nie być najbardziej obiektywne w kwestiach oceny czyiś postępów w nauce, także problemy umysłowe masz tu najwyraźniej ty, bo nawet nie ogarnąłeś, że ja się nie pytam o konkretny problem tylko o ocenę sytuacji z poziomu kogoś doświadczonego w tej dziedzinie, zabawne, że takie aroganckie bezmózgi jak ty są pierwsze do wytykania komuś problemów z myśłeniem
  • Odpowiedz
@jestemzmeczony1: no to jako ktoś doświadczony, po raz kolejny powtarzam, musisz się nauczyć pracować z LLM, bo AI nie słodzi samo z siebie, a Ty jako programista musisz umieć zdobywać informacje.

Druga rzecz to Twoje umiejętności miękkie, zobacz jak Twój komentarz eskaluje sytuację, zamiast ją załagodzić. Wygląda na to że podświadomie chcesz się kłócić, żeby wyładować swoją frustrację.

Postawiłeś we wpisie bardzo konkretne pytanie, ja Ci w odpowiedzi WYTYKAM braki
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: przecież stwierdziłeś wprost, że jestem ograniczony, to jak mam wybrać bardziej konstruktywną drogę? Ktoś ograniczony nie jest w stanie tego zrobić, bo z definicji jego własny umysł mu to uniemożliwia, ogranicza go. Nie powiedziałeś, że zrobiłem głupio albo coś tylko stwierdziłeś, że występują u mnie jakieś ograniczenia, bariery, a teraz się starasz zgrywać chłodno myślącego gościa.
  • Odpowiedz