Wpis z mikrobloga

Ktoś tu wczoraj pytał czy warto się bawić tradingiem na giełdzie przy dużych zarobkach, a ja mam inny przypadek: w połowie przyszłego roku chciałabym kupić mieszkanie, mam uzbierane więcej niż połowę + rodzina da mi jakieś wsparcie. Gdzie najlepiej trzymać te pieniądze teraz żeby bardzo nie traciły na inflacji? Rozumiem, że od giełdy trzymać się z daleka?
#finanse #gielda #nieruchomosci
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@donalejd: na tak krótki okres to jakieś konta oszczędnościowe czy lokaty w bankach dla nowych klientów/środków w promocji. Spokojnie te 5% jest do ogarnięcia.
  • Odpowiedz
@donalejd: jeżeli chcesz poważnej odpowiedzi to ja bym przerzucał tą kasę między kontami oszczędnościowymi z promocją dla nowych klientów. Jeżeli ta kwota jest spora tzn. powyżej 200k to z tym podejściem może być problem. Bo te konta mają ograniczenia.
Chociaż np. ing ma teraz do 400k (i dla stałych klientów też ma dobre oprocentowanie)
  • Odpowiedz
@spac_jesc_pracowac: Największy problem z lokatami, to że większość tych które oferuje więcej niż te smutne 3%, mają miliard ograniczeń typu tylko dla nowych klientów, zaloguj się do aplikacji 5 razy w miesiącu, zrób 5 płatności blikiem, przynajmniej raz w miesiącu zrób salto do tyłu, a do tego limit 30k zł i tylko na 3 miesiące. Lokaty obecnie to jakiś żart.
  • Odpowiedz
@donalejd: Najlepszą opcją na takie jednorazowe akcje to jakieś lokaty promocyjne w bankach, co jak konto założysz, to masz jedną lokate np. na 5% w skali roku na 6 miesięcy.
  • Odpowiedz
@donalejd: przecież rok czasu to jest nic. Niech sobie leżą. W cisgu roku możesz nic nie zyskać albo duzo stracić. Nie ma wygrywającej strategi. Rozumiem 5-10 lat, wtedy sztabki złota. Jak za rok mam to wydawać to absolutnie nic bym nie robił i na nic tego nie zamieniał.
Zarobisz parę stów albo będziesz kilkanascie tysięcy w plecy. Bez sensu.
  • Odpowiedz
@donalejd:

"Średnioroczna inflacja w Polsce w 2025 roku wyniosła 3,6%. Ceny rosły wolniej w drugiej połowie roku, przy czym w grudniu 2025 r. inflacja bazowa (po wyłączeniu cen żywności i energii) ukształtowała się na poziomie 2,7%. Wskaźnik cen konsumpcyjnych (CPI) w ostatnich miesiącach roku spadał, osiągając 2,5% w listopadzie."

NBP utrzymał wysokość stóp procentowych, co podpowiada, że inflacja nie jest większa ale też nie widać by
Griev - @donalejd: 

"Średnioroczna inflacja w Polsce w 2025 roku wyniosła 3,6%. Ceny...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@donalejd:

obligacje, loakta, nie ma tutaj cudow

Inwestowanie na gieldzie to wtedy jak przynajmniej przez nastepne 5 lat nie bedziesz potrzebowac tych pieniedzy,
  • Odpowiedz