Wpis z mikrobloga

Juz mnie to do szalu doprowadza!
Bulgotanie auta przy zatrzymywaniu sie delikatnym. Czuc delikatne szqrpniecia/wibracje przy ok 2km/h az do zatrzymania. Wystepuje tylko jak zatrzymuje sie delikatnie. Dodatkowo czadem lekkie szarpniecie przy ruszaniu. Co moze byc przyczyna?
Bylem juz u 2 mechanikow. Sprawdzili niby zawieszenie i niby wszystko ok.

Auto powypadkowe. Mialo wymieniony tylny subframe, piasty, wahacze, drazek kierowniczy, maglownice, tarcze, felgi.
Gadajac z ai dochodze do wniosku ze naibardziej prawdopodobny wydaja sie silentbloxki subframe. Przy zmianie obciazenia hamowanie -> luz, luz -> gaz pojawiaja sie tam luzy. Mozliwe?

Innych objawow jak nie ma, przy wyzszych predkoscisch lub jednostajnej jezdzie nic nie czuc i zadnych halasow nie ma.

Gdzie z tym isc i co powiedziec mechanikowi. Generalnie oni olewaja moja sprawe.
#mechanikasamochodowa #samochody #motoryzacja
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fremmm: jak dla mnie to możesz nawet i volkswagenem jeździć ¯\(ツ)/¯

Ale jak chcesz, żeby Ci jakoś sensownie pomóc, to niestety powinieneś się przyznać co to.
  • Odpowiedz
tesla 3 2025

@fremmm: ...z tego co pooglądałem na szybko na YT, to tam nie ma za dużo rzeczy które mogłyby coś takiego powodować. Albo tuleje ramy pomocniczej (tyle, że skoro rama jest zmieniona, to raczej mało prawdopodobne, że założyli ją na rozwalonych tulejach), albo rozwalone przeguby (całkiem możliwe po uderzeniu), albo przekładnia w napędzie (też możliwe po uderzeniu). W tym ostatnim przypadku [machajacy_papaj.jpg]
  • Odpowiedz
  • 0
@bidzej: a moga to byc silentblocki z tego tylnego subframe ktory wymienili? moze nie zalozyli pod obciążeniem i przy jezdzie tam sie cos napręża?
  • Odpowiedz
@fremmm: ta tesla chyba ma jakąś formę rekuperacji przy hamowaniu. Może to jest przyczyną, że jak delikatnie ruszasz i hamujesz, to są duże jakieś obciążenia na silniku.

Z drugiej strony w ojca bmw x3 był problem że też samochód łapał jakieś dziwnie wibracje i okazało się, że przewody hamulcowe wpadały w rezonans i wymienił taki plastikowy uchwyt i ustało.
  • Odpowiedz
  • 0
@tullion: u mnie to czuć w plecach fotelach kołysanie, autem kołysze, takie uczucie jakbym na nierówność najechał albo na wrecz ze 3 male nierównosci
  • Odpowiedz
@fremmm: sami znaleźliśmy, jeden w kanale, drugi uderzał we wszystko w środku i mniej więcej znaleźliśmy ten dźwięk i efekt.

Trochę brzmi jak przeguby, nie wiem jak to jest w elektryku. A jak wyglądał ten wypadek, w co on dostał?
  • Odpowiedz
  • 0
@tullion: a skąd amsz kanał? da się wynająć?
Wypadek tak wyglądał, że przywaliłem bokiem auta w krawężnik. Wymieniono wahacze, piasty, tarcze, klocki, felgi, drążek kierowniczy, maglownice, tylnie sanki
  • Odpowiedz
@fremmm: u mnie w pracy jest kanał i podnośnik. Są kanały na godziny.

Ogólnie to już grubsza sprawa moim zdaniem, raczej przez internet ciężko będzie coś doradzić, bo to może być wszystko albo nic
  • Odpowiedz
@fremmm: podjedź do mechaników co robią tylko zawieszenie, najlepiej niech ktoś wsiądzie z Tobą i mu pokażesz o co chodzi. Ja mam złe doświadczenia z warsztatami. Staram się jeździć do tych co robią konkretnie dane elementy samochodu. Podobnie jak z lekarzem, jak boli cie serce to idziesz do kardiologa nie okulisty.
  • Odpowiedz