Wpis z mikrobloga

P--------i mnie zaraz. Czy to normalne, ze ramiona v-brake'a sa nierównomiernie oddalone od obreczy kola? Obejrzalem juz z 5 tutoriali i u kazdego te hamulce po regulacji wyglądają rowno, a u mnie ledwo da sie to zrobic + na koniec cały hamulec jest bardzo przekrzywiony. Próbuję to wyregulować w świeżo kupionym rowerze.

Podkladki na klockach sa zalozone symetrycznie.

#rower
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kraven2024: nie, po zalozeniu klocka na luznej lince ramię hamulca już jest wykrzywione bo klocek jest niejako od razu zbyt blisko kola. Z drugiej strony z kolej trzeba zbyt przechylic ramię hamulca za bardzo w stronę kola. Daje zdjęcie, ale zeby to w miare działało musialbym to jeszcze bardziej przechylić.
heheszkitroche - @kraven2024: nie, po zalozeniu klocka na luznej lince ramię hamulca ...

źródło: 1000013315

Pobierz
  • Odpowiedz
@heheszkitroche:
Z boku jest śrubka do regulacji napięcia sprężyny, tym ustawiasz żeby ramiona chodzily równo.

Ale jak to jakieś Alhonga lub inny badziew z Temu, to i tak ciężko będzie ustawić.
  • Odpowiedz
@heheszkitroche: Mocniejsze wkręcenie tych śrubek oznacza większy naciąg sprężyny, czyli większą siłę odpychającą ramię. Nie sądzę, żeby perspektywa tak mocno zakłamywała obraz, wygląda mi to na sporą dysproporcję. Dwa: to, o czym wspomina @4x80, gdzieś w okolicy powinny być trzy dziurki mocujące końcówkę sprężyny w szczęce. Jeśli ruszając szczękami czujesz, że prawa wymaga większej siły, zamontuj ją w (o ile dobrze pamiętam) tej bliższej koła, ewentualnie oddal lewą.
DwaNiedzwiedzie - @heheszkitroche: Mocniejsze wkręcenie tych śrubek oznacza większy n...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@DwaNiedzwiedzie: problem wlasnie w tym, ze tak mocno musialem te srubki powkrecac/powykrecac zeby uzyskac efekt klockow bedacych mniej wiecej w tej samej odleglosci od koła. ta regulacja to jedyne co pomaga, ale tez ona sprawia wlasnie ze hamulce sie tak przekrzywiaja

wyobraz po prostu sobie ze ramie z lewej jest 4cm od kola a ramie z prawej 2cm. w momencie gdy ustawie prawe ramie hamulca rownolegle z kolem to klocek
  • Odpowiedz