Wpis z mikrobloga

Jaka aplikacja najlepsza według was do nawigowania na telefonie? Głownie chodzi mi o to, żeby oszczedzala baterie, zeby przyjmowala plik gpx i ekran zapalala tylko jak zakret lub ewentualna wibracja przy zjechaniu z trasy. Najlepiej zeby tez nagrywala cala trase. Wiem, ze komoot był ok, pytanie jak po przejeciu i druga sprawa, ze musialbym wykupic mapy na caly swiat.

Do planowania uzywam zwykle https://bikerouter.de/
#komoot #rower
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@jagodowy_krol: dzięki. Aplikacja komoot na moje potrzeby wystarczala wczesniej i nie widze sensu kupowania dodatkowego urzadzenia. Pytam, bo moze jest cos fajniejszego, prostszego, darmowego (komoot dotychczas uzywalem za darmo, ale wyjezdzam poza moj region, wiec bede musial wykupic za ulamek ceny dobrego licznika gps)
  • Odpowiedz
  • 1
@unlucky_k: nie martwisz się o zajechanie telefonu takim użytkowaniem? Niestety ciężko jest o aplikacje, które spełnią twoje wymagania. OsmAnd jest o tyle fajny że faktycznie ma jazdę po śladzie i można pobrać mapy offline, ale tylko ograniczoną ilość.
  • Odpowiedz
  • 0
@khrop: co to znaczy zajechanie telefonu? Telefon i tak mam zamontowany na kierownicy w uchwycie, jedyny problem to moze byc bateria. Znalazlem "cyclers", wzialem na okres probny, bo wyglada jak cos czego szukam. OsmAnd oraz LocusMap wygladaja jak potezne czolgi (i samo nawigowanie nie jest tak przejrzyste), a ja chce tylko proste nawigowanie po sladzie gpx z trybem oszczedzania energii - mala mapka, informacja za ile kolejna zmiana kierunku i
  • Odpowiedz
Telefon i tak mam zamontowany na kierownicy w uchwycie

@unlucky_k: No i to jest punkt numer jeden. Jak masz cokolwiek lepszego, to rozwalisz optyczną stabilizację obrazu w aparacie minimum. Powie ci to każdy kto jeździł choć dłużej. Znam dwie osoby, które w ciągu jednej jazdy na motocyklu zajechały tak telefony w tanim uchwycie bez tlumika drgań (takie uchwyty kosztują około 400zł za komplet).

Po drodze od drgań mogą paść także inne podzespoły.
  • Odpowiedz
Która przy dobrych wiatrach starczy ci na dwie godziny nawigacji

@khrop: Zanim przesiadłem się na licznik z nawigacją, jeździłem setki+ z włączonym ekranem i w telefonie zostawało jeszcze ze 20%. Później odkryłem, że OsmAnd może działać na ekranie blokady, czyli wystarczy tapnąć ekran i mamy podgląd mapy. Docelowo OsmAnd chyba potrafi się włączać na zakrętach i nawigować głosem, ale tym już się nie bawiłem.

@unlucky_k: Też byłem zdania,
  • Odpowiedz
  • 0
@khrop: dotychczas używałem komoot i dawało radę żeby jednorazowo 100km przejechać, a jeżdżę sobie spokojnie rowerem cross, wiec te 5h. Tylko teraz jadę na "wyprawę" i nie będę startować w moim mieście, wiec musiałbym zapłacić za komoot, wiec się chciałem dowiedzieć wśród społeczności, czy może czegoś lepszego nie ma na telefon. Mój telefon przejechał ze mną z 2500km w "imadle" na kierownicy i miałem szczęście, bo wszystko działa nadal okej.
  • Odpowiedz
a nie sama strzałkę

@unlucky_k: Tu może doprecyzuję, na wszelki wypadek: "po śladzie" oznacza rysowanie linii, po której masz jechać, a nie same strzałki. W sumie tak, jak w zwykłej nawigacji, tylko bez widocznej mapy pod spodem. Na jakichś gęstych rozwidleniach faktycznie czasem można zjechać nie w tę odnogę, ale ogólnie sprawdza się świetnie. No i takie liczniki często bywają na promkach za 100-130 zł, budżetu raczej nie zabiją.
DwaNiedzwiedzie - > a nie sama strzałkę

@unlucky_k: Tu może doprecyzuję, na wszelki ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@unlucky_k: 7 lat jeździłem na telefonie i tak jak ty broniłem się przed komputerkiem a jak kupiłem w tym roku to się okazało że to game changer. Nie wiem czego byś potrzebował w nawigacji żeby, jak to napisałeś, miała wszystko to co ma telefon, do nawigowania wystarczy prosty sprzęt ze śladem, tak jak ww Igpsport bsc 200 lub bsc 300 (ja korzystam z tego pierwszego). Bateria w telefonie ma 80%
  • Odpowiedz
@DwaNiedzwiedzie: @maciejos-donbakos Podłączę się do tematu. Od lat jeżdżę z telefonem, ale jest on już dosyć wiekowy, bateria trzyma nędznie i czasami na dłuższych trasach jadę z duszą na ramieniu. Szukam jakiejś w miarę taniej nawigacji i zainteresowało mnie to BSC 200. 1. Czy trasę wyznacza się w dedykowanej aplikacji, a następnie przesyła się do urządzenia? 2. Macie może doświadczenia z działaniem w mniejszych miejscowościach (boczne uliczki, szutrowe/polne uliczki)?
  • Odpowiedz
1. Czy trasę wyznacza się w dedykowanej aplikacji, a następnie przesyła się do urządzenia?

@michu_13: tak ale ich apka do planowania jest taka se (c-----a) więc ja planuję w komoocie albo czymś podobnym i sprawdzonym, wyciągam gpx i wrzucam przez apke igpsport na nawigację

2. Macie może doświadczenia z działaniem w mniejszych miejscowościach (boczne uliczki, szutrowe/polne
  • Odpowiedz
@maciejos-donbakos @michu_13: Ja trasy planuję na brouter.de na kompie, zrzucam na dysk i importuję na stronie iGP, a później z apki do licznika. Można planować w samej apce, ale nie korzystałem jeszcze z tej opcji. Wspomnianych błędów u siebie nie zaobserwowałem (no, może ze dwa razy male ścięcie, ale to chyba przez OSM i fantomową drogę na ich mapie, bo wydaje mi się, że to było w tym samym
  • Odpowiedz