Wpis z mikrobloga

#nbastats #nba

No to zaczęliśmy drugą rundę:

Wembanyama - 11pts-15reb-5ast-12blk, 5/17FG (0/8 za 3) - po kolei, bo dużo wątków: Wemby jest czwartym nazwiskiem i siódmym przypadkiem z triple-double (jakimkolwiek) w PO w Spurs, poprzednie tripla notowali tam Duncan 4x (2002, 2x 2003, 2008), D. Robinson (1993) i J. Moore (1985). W całej lidze triple-double z blokami w post-sezonie zdarza się po raz 22. w historii, z czego 16 takich przypadków to występy Chamberlaina (1964-1973), a pozostałe to Russell 1968, Thurmond 1969, W. Reed 1969, Olajuwon 1990 (11-11-1-2-10) i Bynum 2012 (10-13-0-1-10) - czyli to pierwszy taki mecz w PO od 14 lat i drugi w ciągu ostatnich 36. Część tych statystyk w bazie bb-ref jest nieoficjalna, bo bloków nie notowano przed 1973. Dlatego też większość źródeł podaje, że 12 bloków Francuza to nowy rekord w play-offach w NBA (11 miał Chamberlain w 1973, czyli w pierwszym sezonie kiedy bloki stały się oficjalną statystyką), tymczasem Thurmond w 1969 miał rzekomo/nieoficjalnie 14 bloków. Oficjalnie to jednak Wemby jest rekordzistą, bo z nieoficjalnymi statsami jest taki problem, że nawet jeśli wiemy że Thurmond miał 14 bloków (bo ktoś je jakoś policzył po fakcie), to nie wiemy ilu zawodnikom tych bloków nigdy nie policzono. Tak w ogóle Wemby w pięciu występach ma śr. 5.6blk/g. Żaden zawodnik nie skończył PO ze średnią +6, niezależnie jak długo grałby w tych PO. Rekordziści to Bol 1986, Eaton 1985, Mutombo 1994 i Olajuwon 1990 z 5.8blk/g w play-offach, przy czym ich udział w post-sezonie wahał się od 4 do 12 meczów.

Kącik polski:
Sochan - DNP mimo, że w Knicks zagrało 14 z 15 wpisanych do protokołu zawodników. Swoją drogą, każdy z nich zagrał w zaokrągleniu co najmniej 8 minut (najmniej Diawara - 8, Dadiet i Alvarado - po 9). To czwarty w historii przypadek meczu PO z 14 zawodnikami po min. 8 minut na parkiecie, choć trzeba pamiętać że dawniej rostery meczowe nie były tak szerokie. Poprzednie takie przypadki to OKC i GSW w poprzednich PO i Mavericks 2 lata temu. W sezonach regularnych kilka razy zdarzyło się 15 graczy po min. 8 minut na parkiecie w meczu. I tym sposobem "Kącik polski" stał się "Drużynowo".

Highlights: KAT 17-6-6-2(blk), 7/11FG, Hart 8-8-6-3, Brunson 35-3(ast)-2, 12/18FG (9/12 za 2), J. Randle 21-10-2, Castle 17-5-5

Lowlights: Hyland 0-2(ast) z ławki w 12min, 0/6FG (0/4 za 3)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wemby jest czwartym nazwiskiem i siódmym przypadkiem z triple-double (jakimkolwiek) w PO w Spurs, poprzednie tripla notowali tam Duncan 4x (2002, 2x 2003, 2008), D. Robinson (1993) i J. Moore (1985).

@cult_of_luna: obstawiałbym Parkera, ale widzę że on miał jednego tripla w karierze tylko
  • Odpowiedz
  • 1
@b0dyload: formuła tego tagu jest taka że piszę rozsądne ilości tekstu (nie wymyślam na siłę), które zabierają mi rozsądną ilość czasu o występach statystycznych, które są jakkolwiek ciekawe w kontekście bliższej czy dalszej historii. To czy jakaś drużyna wygrała, albo czy ktoś wrócił po kontuzji to nie ma znaczenia jeśli nie znajdę jakiejkolwiek ciekawostki statystycznej. Staram się tu nie uprawiać publicystyki, bo średnio mam na to czas :)
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: dzięki! W sumie to wszystko pokrywa się z treścią, nigdy tego nie analizowałem w ten sposób, a jednak sięgam codziennie po Twoje wpisy jako jeden ze skrótów ubiegłej kolejki ;) dzięki!

PS. Odkąd jest AI, jest trochę prościej o dane? Czy ręcznie je przeglądasz i odnotowujesz co ciekawsze? Dzięki! :)
  • Odpowiedz
  • 1
@b0dyload: niee, raczej nie korzystam z AI, oprócz automatycznego boldowania nazwisk i czasem jakichś zagadek, których nie mogę inaczej rozgryźć. Standardowo w pierwszej wolnej chwili podczas pracy (lub w pierwszej wolnej chwili po obejrzeniu rano jakiegoś meczu lub drugich połów) przeglądam boxscory i wynotowuje potencjalne linijki o których można napisać trochę więcej słów. Przeglądanie boxscore'ów i tak bym robił i robiłem zanim zacząłem pisać te podsumowania. To zajmuje mi jakieś
  • Odpowiedz