Wpis z mikrobloga

Bede sie przeprowadzał, niestety jeśli chodzi o internet bede mial możliwość tylko korzystac z internetu mobilnego. Padło na orange, posiadam tam numer i przy przejściu na abonament cena 110zl za telefon i internet 5g bez limitu jest okej dla mnie. Jakie router 5g polecacie, czy ZTE MC888B 5G bedzie dobrym wyborem? Patrzylem na mapie bts w warszawa śródmieście bede mial nadajnik 5g i lte 200m w linii prostej. Mieszkanie jest na parterze.
#internet #router
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@banshiou: Operatora wybiera się robiąc testy na prepaidach w godzinach największego obciążenia a nie metodą losową. Zastanów się też, czy na pewno potrzebujesz się uwiązywać abonamentem - w razie problemów łatwo zmienisz operatora na prepaid. Co do sprzętu to do 5g n78 raczej stosuje się jednostki ODU jak ZTE MC889 Pro, G51F, G5 Max, Zyxel NR7302, Mikrotik ATL 5g

Na elektrodzie w dziale Sieci jest kilku speców i tam dostaniesz
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman: wyjścia co do mobilnego nie mam. I tak bede okolo 2 lata uwiazany do nowej lokalizacji. Mieszkanie jest na parterze bez balkonu, ciężko gdziekolwiek tam zamontować byloby jednostkę na zewnątrz. Nie jest to dla mnie rozwiązanie na stałe ale tymczasowe na 2 lata.
  • Odpowiedz
@banshiou: ODU mają płaskie kable które można wyprowadzić np przez okno. Pasmo n78 do prawdziwego 5G niestety jest mocno tłumione przez wszelkie przeszkody, czy nawet długie kable antenowe, wiec w większości przypadków jak chcesz szybki internet mobilny to ODU to jedyne sensowne rozwiązanie. Jest szansa ze jak jesteś blisko nadajnika to ODU przesteruje sygnał i router wewnętrzny będzie działał lepiej, ale to raczej wyjątek niż reguła
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman Będąc szczerym nie mam za bardzo czasu i chęci na testy (wiem ze strzal w kolano), z tego co widzę polecają G51F oraz np. T3000 i do tego orange byłby dobry. Mieszkanie jest na parterze, troche boję sie wystawiać cos za 1k na zewnątrz gdzie odbywało wewnętrznego placu moga mi sie wbić i uszkodzic/ukraść.
  • Odpowiedz
  • 0
Patrzylem 5g orange na swoim telefonie w obecnym mieszkaniu. 300m od bts 5g to wychodzi 540/53 z pingiem 11 wiec przyzwoicie bardzo. Co prawda 5 piętro nie parterze ale przy najbliższej okazji zweryfikuje tez w nowej lokalizacji.
  • Odpowiedz