Wpis z mikrobloga

W zeszły poniedziałek wysłałam dwa zamówienia z vinted. Pierwsze szło na Chorwację, a pośrednikiem był InPost, zaś drugie zostało nadane przez Pocztę Polską i szło gdzieś w Polskę. Dzisiaj minął tydzień, Chorwatka odebrała zamówienie w ostatnią sobotę, zaś Poczta Polska dalej nie dostarczyła zamówienia.

#vinted #pocztapolska
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@panthererose: poczta polska to zmarnowany potencjał, jakoś PKP mimo że podzielono je na spółki w stylu prawy tor lewy tor udało się stworzyć świetna usługę na bardzo wysokim poziomie
  • Odpowiedz
  • 2
@panthererose:
Najważniejsze pytanie. Jakie usługi?
Inpost to usługa kurierska, a w przypadku PP mogła być to zwykła paczka bez gwarancji terminu doręczenia.
Porównuje się usługi tej samej kategorii jak już.
  • Odpowiedz
  • 2
@panthererose:
Nie kupuje ani nie sprzedaje na Vinted. A to że Vinted ma tam swoją przesyłkę, nie oznacza że jako sprzedawca się z niej skorzysta.
Do tego masz tam Pocztex oraz Mini Paczkę i tylko Pocztex jest usługą kurierską. Mini Paczka zaś formalnie jest listem.
  • Odpowiedz
@panthererose: g mnie obchodzi vinted..
Jeśli przed wygenerowanym numerem masz PX to oznacza, że jest to przesyłka kurierska, jeśli są same cyfry to znaczy, że jest to nic nie znaczący list lub paczuszka.
Co prawda jedno i drugie jadą tą samą furgonetką, ale na sortowni priorytetem jest PX.
Piszesz, że kupujący wybiera rodzaj dostawy. Pogadaj z dużymi platformami sprzedażowymi, narzucają firmy kurierskie, takie które im pasują, finansowo lub strategicznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@xmas78: chyba jednak Cię obchodzi skoro zabierasz głos XD
Napisałam, że był to Pocztex, ile razy mam to jeszcze napisać?
Tak, kupujący wybiera dostawę z puli możliwych dostaw narzuconych przez Vinted, a nie sprzedający.
  • Odpowiedz
Vinted wysyła pocztą po najniższej linii oporu.. więc jako zwykły list, przesyłka , może iść do adresata wieki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
V nie interesuje mnie, zabieram głos bo psioczysz na pocztę i jej usługę kurierską, gdzie ta paczuszka nie była nadana usługa kurierską..
xmas78 - Vinted wysyła pocztą po najniższej linii oporu.. więc jako zwykły list, prze...

źródło: IMG_1685

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@xmas78: ile razy mam ci mówić, że vinted ma opcję pocztex, czyli tą kurierską, o której cały czas mówisz i że w ramach tej usługi został nadana paczka. Skoro ciebie to nie obchodzi to chociaż nie powtarzaj w kółko tych samym głupot, bo widać, że nie rozumiesz co czytasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@xmas78: a tak wyglądają możliwe opcje wysyłki oferowane przez vinted, a realizowane przez Pocztę Polską, jest minipaczka jak i Pocztex.
Vinted nie może sobie nazywać jak chce paczek i metod wysyłki czy sposobu realizacji dostawy. Wiążą go umowy z pośrednikami, zasady konkurencji, jawność informacji dla użytkowników, co to w ogóle za absurdalna teza, że vinted może sobie nazywać coś jak chce w momencie, gdy sam nie realizuje dostawy tylko przez
panthererose - @xmas78: a tak wyglądają możliwe opcje wysyłki oferowane przez vinted,...

źródło: IMG_3479

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@xmas78: ale mi nie zależy na czasie, nie chcę żadnych pieniędzy z reklamacji, mnie po prostu śmieszy nieudolność Poczty Polskiej, że dłużej zajmuje im dostarczenie paczki z Warszawy do jakiejś wsi pod Łodzią niż inpostowi i innym pośrednikom do Chorwacji.

Zrozumiałam za pierwszym razem, że minipaczka i pocztex to co innego. Ja ci już parę razy napisałam co to było, a ty piszesz w kółko to samoXD
  • Odpowiedz
To nie pisz, że wysłałeś usługą kurier ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Vinted najzwyczajniej w świecie zaginęła w akcji i tyle ją widziano, zapewne leży gdzieś pod maszyną sortującą.. i nie ma to nic wspólnego z logistyką poczty polskiej
  • Odpowiedz
  • 0
@xmas78: dlaczego mam nie pisać, że wysłałam usługą kurier jak wysłałam usługą kurier XD
Przecież paczki z punktu nadania odbiera Poczta Polska, a nie vinted, więc skoro paczka leży pod maszyną sortującą to wina leży po stronie poczty polskiej i to ona daje d--y z logistyką.
  • Odpowiedz
@panthererose: jak "paczka" z Vinteda idzie np. gdzieś na miasto to listonosz pieszy/rowerowy często tego nie bierze a zostawia awizo ponieważ to jest nadawane jako list polecony tak naprawdę xd Po prostu często są duże i weź takiego Vinteda zmieść do torby na listy. U mnie na rejonie samochodowym często się zdarzało, że te polecone z Vinteda są większe niż paczka, pamiętam jak raz miałem jakieś PS3 wysłane przez Vinteda
  • Odpowiedz