Wpis z mikrobloga

Z nudów oglądałem dzisiaj filmy o Smoleńsku i jedna rzecz nie daje mi spokoju. Czy istnieje jakieś oficjalne i pełne wytłumaczenie, dlaczego oddano to śledztwo Rosjanom w taki sposób?

Chodzi mi o konkretne słowa premiera albo jakikolwiek realny dokument/argument, który to uzasadniał „na gorąco”. Czy to była kwestia jakichś konkretnych przepisów, które nas blokowały, czy po prostu decyzja polityczna? Ktoś ma pod ręką jakieś źródła albo pamięta, jak to wtedy tłumaczyli?

#smolensk #historia #pytanie #polska
Galaktyk - Z nudów oglądałem dzisiaj filmy o Smoleńsku i jedna rzecz nie daje mi spok...

źródło: z20593890AMP,Wrak-prezydenckiego-tupolewa-w-Smolensku--11-kwiet

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Galaktyk:
O ile pamiętam rudy mowil ze to byl samolot cywilny to wg tych przepisów bedzie to rozpatrywane
Druga strona mówiła ze przeciez lądowali na lotnisku wojskowym to jaki lot cywilny

Juz pomijam ze ja nigdy bym nie oddał ruskim niczego w analizę xD
  • Odpowiedz
@Galaktyk: Na szybko googlane (nie chce misie wglebiac) i wynika z tego ze Aneks 13 do Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym (ICAO) stwierdza ze panstwo na ktorym doszlo do wypadku przeprowadza czynnosci.

Ale jak wspomnialem - googlane na szybko wiec trza by przeczytac ten aneks 13 a mi sie nie chce :P
  • Odpowiedz
@Galaktyk: katastrofa wydarzyła się na terytorium Rosji, więc zgodnie z zasadą prawa karnego to państwo miejsca zdarzenia prowadzi śledztwo. Dodatkowo śledztwo techniczne (badanie przyczyn katastrofy) prowadzone jest wg procedur międzynarodowych, konkretnie załącznika 13 do konwencji chicagowskiej. Dotyczyło to lotów cywilnych, a tupolew był bardziej wojskowym niż cywilny
  • Odpowiedz
  • 4
Czyli rozchodziło się głównie o to że potraktowano to jako cywilny - co zdaje mi się abstrakcją na dzień dzisiejszy.
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: A ja mam to gdzies :D

A co z tego ze ladowal sie na wojskowym lotnisku? Cywile nie moga? Cywile staja sie nagle zolnierzami skoro wsiadaja na wojskowym lotnisku/wysiadaja na wojskowym lotnisku?

Cessna nagle staje sie F35 skoro wyladowala na wojskowym lotnisku? (bo miala awarie a to bylo najblizsze lotnisko)

Tu sie nie ma o co klocic - to byl jaknajbardziej lot cywilny. Owszem ze "urzedowy i oficjalny". Ale
  • Odpowiedz
  • 1
Ok to rozumiem, ale domyślam się że nie było wielkiej walki i ubolewania nad tym faktem tylko przyjęcie że to cywilny i elo. Patrząc po czasie jak wyglądało to śledztwo i wszystkie komisję to wielka pomyłka
  • Odpowiedz
@gorzki99: po co mi to tłumaczysz? Ja to mam totalnie w dupie a OP się pytał jak ta sprawa wyglądała na świeżo. Co mu opisałem.
Zatem swoje wywody i udowodnienie tezy kieruj do OPa albo do siebie, mnie to nie interesuje xd
  • Odpowiedz
tylko przyjęcie że to cywilny i elo

@Galaktyk: Ale mirku na jakiej podstawie bys chcial przyjac ze to byl lot wojskowy? Serio pytam. No bo wiesz... Jednak by nalezalo miec jakies argumenty zeby wyjsc z takim tematem. Ja osobiscie nie widze takowych.

A co do sledztwa... "terrain... pull up" Mowi Ci to cos? Pilot ktory wczesniel odmowil ladowania w gruzji niefajnie skonczyl. Mowi Ci to cos? Obecnosc osob trzecich w
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 Ja na luzie mogę przyjąć że był to lot cywilny, że nie był to zamach. W tamtym roku miałem 9 lat to za dużo nie pamiętam a teraz próbuje przedostać się przez wszystkie teorie i doniesienia. Wielka szkoda jedynie że tak potoczyło się całe śledztwo i zostało to polityczną bronią
  • Odpowiedz
@Galaktyk: po pierwsze, to kiedy operator TVP dowiedział się jeszcze na etapie zdjęć, że go w tym filmie uśmiercają, poszedł do twórców z protestem i ci go zbyli twierdzeniem: "to film fabularny, a nie dokument", i tak właśnie powinieneś go traktować. Nie próbuj się niego uczyć historii i to jest zdanie jego twórców a nie moje.

Po drugie, to w kwestii o którą pytasz wypowiadałem się na mirko przy okazji
  • Odpowiedz
@Galaktyk: mordo, ruski by nigdy nie pozwolili na przejęcie śledztwa przez Polaków, tylko przytomność umysłu kolesia który był na miejscu umożliwiła przesłuchanie kontrolerów z wieży
tylko przypomnę że ruski zestrzelili pasażerski samolot na donbasem i do dziś żadnego śledztwa nie bylo
  • Odpowiedz
Jeszcze jedno: przez lata wykształciła się u na taka głupia forma dyskusji, gdzie "zamachowcy" rzucają często jakiś jednozdaniowy zarzut i druga strona musi pisać jakieś wieloakapitowe argumentacje, bo inaczej "coś w tym jest". W drugą stronę to nie działa, od "zamachowców" niczego się nie oczekuje, oni mogą po prostu płynnie przejść do następnego hasełka-zarzutu. Zupełnie jak z podważaniem lądowania na księżycu czy płaską Ziemią.

Tymczasem w cywilizowanym świecie ciężar dowodowy spoczywa na
  • Odpowiedz
  • 0
@umowiony_znak_sygnal: Bardzo dziękuje za wytłumaczenie, tak jak się domyślałem że sprawa jest bardziej złożona - a o czysta argumentacje bardzo ciężko szczególnie w takim temacie. Twoja argumentacja w jakimś stopniu do mnie przemawia.
  • Odpowiedz