Aktywne Wpisy

Dorciqch +105
#ogrodnictwo no dobra moi mili mam update z mojej rabaty z igrzyskami śmierci. Kilka dni po pamiętnym wpisie nie wytrzymałam i wypieliłam wszystko w diabły, bo mi zaczęło zagłuszać piwonie, czosnek i funkie. Z tego towarzystwa zależało mi najbardziej na spokoju dla piwonii. Ale, żeby nie było, że koniec tej historii jest taki smutny, że szlag wszystko trafił, zostawiłam rabatę w spokoju i postanowiłam popatrzeć, co od nowa wybije. No
źródło: Rabata śmierci
Pobierz
rio574 +146
Zachowałem taktycznie na po mistrzostwach i sobie sprawdzę jacy z nich dupni eksperci kurła #mecz
źródło: 1000069711
Pobierz

Mimo że został wyemitowany niespełna 5 lat temu, bo 28 października 2021 roku to nadal w niektórych regionach Meksyku nie są one powszechne w obiegu. Został wydrukowany na podłożu polimerowym (plastiku) i zawiera przezroczyste okienka. Na jednej ze stron widnieje aksolotl, którego wizerunek wzorowano na prawdziwym osobniku o imieniu „Gorda”, czyli „Grubciutka” jednej z sześciu aksolotli żyjących w Narodowym Muzeum Aksolotla, promującym i chroniącym ten endemiczny gatunek w Meksyku. Za to na awersie znajduje się aztecki Kamień Słońca, oraz przedstawienie stolicy Azteków - Tenochtitlán.
Bank Meksyku ujawnił również, że wśród osób, które zachowały te banknoty, 69% robi to ze względu na ich wygląd, 10% ze względów kolekcjonerskich, a 5% ma nadzieję sprzedać je w przyszłości za cenę wyższą niż nominalna. Co więcej, spośród osób przechowujących te banknoty 68% posiada je w ilości od 1 do 5 sztuk, 13% od 6 do 10, 9% od 11 do 20, a 10% ponad 20.
a to mój egzemplarz :) Co prawda jest nieco pognieciony, ale jest nadal świetny
Zapraszam do zaobserwowania mojego autorskiego tagu #nowoscinotafilistyczne gdzie publikuje nowości i ciekawostki na temat pieniądza papierowego
#ekonomia #numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty #chwalesie #ameryka #meksyk
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierzźródło: 1000059830
Pobierzźródło: image
Pobierzźródło: 1000059831
Pobierz