Wpis z mikrobloga

Według badania przeprowadzonego przez Bank Meksyku, prawie 10 milionów Meksykanów przechowuje w swoich domach nowe banknoty o nominale 50 peso. W rezultacie poza systemem bankowym znajduje się około 490 milionów peso, czyli mniej więcej 100 milionów złotych. Główny powód, dla którego Meksykanie zachowują te banknoty na pamiątkę, jest bardzo prosty - są po prostu piękne! Co potwierdziło to również Międzynarodowe Towarzystwo Notafilistyczne, przyznając temu banknotowi nagrodę „Banknotu Roku 2021”.

Mimo że został wyemitowany niespełna 5 lat temu, bo 28 października 2021 roku to nadal w niektórych regionach Meksyku nie są one powszechne w obiegu. Został wydrukowany na podłożu polimerowym (plastiku) i zawiera przezroczyste okienka. Na jednej ze stron widnieje aksolotl, którego wizerunek wzorowano na prawdziwym osobniku o imieniu „Gorda”, czyli „Grubciutka” jednej z sześciu aksolotli żyjących w Narodowym Muzeum Aksolotla, promującym i chroniącym ten endemiczny gatunek w Meksyku. Za to na awersie znajduje się aztecki Kamień Słońca, oraz przedstawienie stolicy Azteków - Tenochtitlán.

Bank Meksyku ujawnił również, że wśród osób, które zachowały te banknoty, 69% robi to ze względu na ich wygląd, 10% ze względów kolekcjonerskich, a 5% ma nadzieję sprzedać je w przyszłości za cenę wyższą niż nominalna. Co więcej, spośród osób przechowujących te banknoty 68% posiada je w ilości od 1 do 5 sztuk, 13% od 6 do 10, 9% od 11 do 20, a 10% ponad 20.

a to mój egzemplarz :) Co prawda jest nieco pognieciony, ale jest nadal świetny

Zapraszam do zaobserwowania mojego autorskiego tagu #nowoscinotafilistyczne gdzie publikuje nowości i ciekawostki na temat pieniądza papierowego

#ekonomia #numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty #chwalesie #ameryka #meksyk
IbraKa - Według badania przeprowadzonego przez Bank Meksyku, prawie 10 milionów Meksy...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@moll: myślę że gdybym był Meksykaninem to też bym zachował. Nawet aby rozdać je zagranicznym znajomym, bo nie mają aż takiej wielkiej wartości (około 10 zł). Tutaj mam nawet jakiś okolicznościowy egzemplarz bo wydany z okazji 100-lecis Banku Meksyku
IbraKa - @moll: myślę że gdybym był Meksykaninem to też bym zachował. Nawet aby rozda...

źródło: 1000059831

Pobierz
  • Odpowiedz