Aktywne Wpisy

Paula_pi +5
Skąd wiecie kiedy jest dzień a kiedy noc?

KAKOWICZ +9
Nie wierzę w to, co on o-----ł xD to show ogląda 90% dup powyżej 4/10 na całym świecie. Po tej akcji nie ma c---a, że on gdziekolwiek znajdzie porządną babę, dla każdej będzie fałszywą k---ą xD #loveisblind #loveisblindpolska
źródło: 1000035439
Pobierz

Uważam że świat poszedł do przodu, technologia się rozwinęła i świetnym pomysłem byłoby wprowadzić coś takiego w Polsce. Zrobić aplikację w której możnaby zgłaszać uciążliwe i wysoko punktowane/wyceniane wykroczenia typu:
- parkowanie na zakazie
- jazda po chodniku
- wyprzedzanie na ciągłej
- przejazd na czerwonym świetle
- wymuszenie pierwszeństwa na pieszych na przejściu (ty się zatrzymałeś a jakaś parówa poleciała sąsiednim pasem jakby nigdy nic - kiedyś w ten sposób potrącił mnie samochód i oczywiście kierowca uciekł z miejsca zdarzenia)
- jazda z telefonem przy uchu
Pewnie jeszcze parę wykroczeń by się znalazło żeby dopisać je do tej listy. Uważam że powinno działać to tak że nagrywasz zdarzenie kamerką lub telefonem, dodajesz oznaczenie geograficzne i opis sytuacji. Wysyłasz zgłoszenie i idzie do weryfikacji. Weryfikacja pozytywna? Osoba zgłaszająca dostaje 1/3 wysokości mandatu który zostanie nałożony na kierującego. Pozostałe 2/3 mogłyby iść nawet w całości na funkcjonowanie systemu. Liczy się bezpieczeństwo!
Nie widzę innego sposobu żeby naprostować patologię.
#konfitura #patologiazewsi #patologiazmiasta #polskiedrogi #samochodoza #policja
tak jak wyżej @urbantoja napisał, powinno się zgłaszać to co nam przeszkadza i powinna być reakcja,
dzisiaj brak reakcji służb jest problemem a nie to, że ludzie nie zgłaszają,
aby nie dochodziło do sytuacji w której "a w sumie nic mi to nie zawadza ale zgłoszę, może 5 zł wpadnie"
Wystarczy jeździć w miarę przepisowo i nic nikomu nie będzie groziło.
Inb4 argumentum ad prędkościum jak to lubią niektórzy
Problem jest taki że policja dzisiaj nie reaguje na te niewielkiej ilości zgłoszeń więc jakby nie wjechała do was na te dziesiątki tysięcy z oczekiwaniem że komuś wpadnie 10 zł?
@Esior: A zdajesz sobie sprawę, że są sytuacje, że dana osoba musi jako świadek potwierdzić to i owo?
@Esior: ale nie widać daty i momentu nagrania, nie widać czy rzeczywiste naganie czy zrobione w EjAj,
dlatego to tak naprawdę jest ścigane dopiero po zeznaniach świadka,
albo policjanci "próbują szczęścia" i liczą na to, że sprawca sam się
@Esior: Pozwól, że zadam pytanie retorycznie. Trasa przez wioski, przez 10km nie ma ani metra linii przerywanej, natrafisz na starego rowerzystę jadącego 5km/h jadącego tam gdzie Ty, nigdzie na tej trasie nie ma miejsca by go wyprzedzić zachowując ustawową odległość, rozumiem, że wleczesz się za nim przed 2 godziny, tak?
Zanim ktoś pomyśli, że jestem bandytą drogowym który chce zabić rowerzystę wyprzedzając go na milimetry. Chodzi mi