Aktywne Wpisy

Tamerlan +523
Tego się k*rwa nie da skomentować inaczej niż XDDDDDDDDDDDDDDD #peretti #heheszki #humorobrazkowy #patologiazmiasta
źródło: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Pobierz
Dorciqch +64
#ogrodnictwo jedna rabata postanowiła zrobić igrzyska śmierci xD niech wygra najlepszy. Zachęcam do typowania kto wygra. Nagrodą jest satysfakcja z dobrej znajomości siły chwastów xD
źródło: 1000046833
Pobierz

1. Start
2. Duża mobilizacja Polaków do sprawnego oddawania opakowań na bieżąco, bo mamy zakodowane genetycznie że nie lubimy jak nas ktoś okrada z ciężko wypracowanych pieniędzy, nawet jeśli to 50gr.
3. Fala "awarii" butelkomatów, rosnąca frustracja. Korporacje kładą lachę na to czy są czynne czy nie, bo nic z tego nie mają, a operator systemu zarabia więcej na niezwróconych opakowaniach, niż zwróconych.
4. Ludzie organizują w domach miejsce składania butelek i zmieniają nawyki z przynoszenia na bieżąco, na przynoszenie całych pełnych worków raz w miesiącu
5. Frustracja znowu narasta, bo ludzie chcący spontanicznie oddać butelke o każdej porze dnia i nocy widzą długie kolejki do butelkomatów, każdy z wielkim worem i zaczynają rezygnować <-- jesteśmy tutaj
6. Zmiana podejścia z "nie lubię jak mnie ktoś okrada z 50gr na butelce" do "te 20-30-50zł/msc poświecone na wywalenie kaucyjnych butelek do śmieci to najlepsza inwestycja w komfort, zdrowie psychicznie i podniesienie poziomu życia zamiast robienia z siebie menela składującego puszki"
A na koniec pozytywny prywatny akcent.
Myślałem że szczytem pozytywnego doświadczenia z tym systemem był IKEA-owy automat który zwraca hajs prosto na kartę płatniczą, ale przebiło to wyjście do żabki bez kaucjomatu, gdzie podszedłem do pustej kasy, postawiłem 5 puszek na kasie, nie zdążyłem się obrócić a Pani już wyjmowała z kasy dla mnie kwotę 2,50zł.
Niestety IKEA-omat też się zaczął regularnie psuć, a że jest jedyny w swoim rodzaju na całe duże miasto to przyciąga ogromne kolejki i zazwyczaj ludzi z dużym workiem puszek.
Także tym z was którzy jeszcze mają cierpliwość do zwracania opakowań, polecam małe Żabki poza godzinami szczytu, a nie wycieczki do Lidla/Biedry, targanie wora przez cały sklep, czekanie w długiej kolejce do kasy i poczucie winy że blokujesz niepotrzebnie kolejke xd bo automat oczywiście zepsuty, a nawet jak nie zepsuty, to musisz prosić o łaskę zamiany vouchera na gotówe.
#polska #gospodarka #systemkaucyjny #kaucja #butelki #zabka #podatki
źródło: 1759339451_p6j46f_600
Pobierzźródło: kh-2008
Pobierz