Wpis z mikrobloga

#demografia #dzieci #polska #rodzina

Na majówce spotkałem się z rodziną, gdzie moje kuzynostwo ma już potomstwo i jedno z nich naszła refleksja - że boją się o przyszłość dzieci w Polsce. Tak, wiemy - Polska jest OBECNIE jednym z najlepszych krajów do życia na całym świecie i taki jest fakt. Natomiast zdewastowany rynek mieszkaniowy, zepsuty rynek pracy, demografia kwiczy i będą skutki widoczne w ciągu życia najbliższych pokoleń gdy zaleją nas pajety i staniemy się drugą Francją, Niemcami i Szwecją. Czy macie czasami takie przemyślenia?

Bo ja jako bezdzietny lambadziarz mówię sobie, że za te 40 lat max to i tak mi już rybka będzie bo będę rozsypany na śmietniku, a dzieci nie planuję. Natomiast jesteśmy naocznymi świadkami najlepszych lat w historii naszego kraju i jednocześnie wiemy o perspektywie i kierunku w którym Polska zmierza xD. Sytuacja demograficzna pogrzebała wszystko.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hydrant123: taki trochę paradoks.

Btw ja ostatnio byłem na spotkaniu rodzinnym na wsi i też mnie tam dawno nie było. To że moje kuzynostwo ma dzieci to wiedziałem, ale jakie było moje zdziwko jak się okazało, że córka jednej z kuzynek już studiuje i to w mieście gdzie mieszkam.

Dodam, że czasem bywam w barach studenckich i sobie dla jaj bajeruje takie dziewczyny z 1-2 roku xD
  • Odpowiedz
Sytuacja demograficzna pogrzebała wszystko.

@hydrant123: XD sytuacja jest wynikiem jechania na podwójnym gazie i z--------u. i ludzie nie chcą tego dla swoich dzieci a szans na poprawę nie widać. taki mamy sukces że mniej młodych ma mieszkania jak za prlu.
nawet pomijając imigrację to ja bym po prostu nie chciał sprowadzać dziecka na świat gdzie wszystko jest coraz gorsze i bardziej rozwodnione. czekolada zaraz będzie 50g w paczce za tą
  • Odpowiedz
@hydrant123: Niestety mam podobne obawy. Bańka na rynku nieruchomości ciągle rośnie i nie zapowiada się, by miała pęknąć.

Jeśli pęknie, to mamy kryzys - wielu Polaków opiera swe oszczędności praktycznie jedynie na inwestycji w beton.

Polskę wykańcza również skokowy wzrost cen - od czasów COVID wiele podstawowych rzeczy zdrożało x razy. Dziś zarabiając medianę i wynajmując mieszkanie praktycznie
  • Odpowiedz
  • 4
@Shea_99: Podobne odczucia mam. Wręcz bym powiedział, że paradoksalnie to ludzie, którzy decydują się obecnie na dzieci mają zapędy egoistyczne bo nie wzięli pod uwagę to w jakich realiach będą żyć ich dzieci, dobrze wiedząc, że ich dzieciaki będą żyły w innej rzeczywistości niż mamy obecnie (patrz stan na rok 2026).

Smaczkiem jest dodatkowo to jak wyglądają obecne realia wsi - gdzie własnie byłem u rodziny. Wymierające grody starszych ludzi.
  • Odpowiedz
glądają obecne realia wsi - gdzie własnie byłem u rodziny. Wymierające grody starszych ludzi. Każdy młody dostaje pieniądze od rodziców na ucieczkę. Próżno szukać ludzi w wieku 18-30 lat. Po maturze wypad na studia do miast wojewódzkich xD. Chyba, że ktoś ma pokaźne gospodarstwo to syn przejmuje, ale w moich rodzinnych stronahc spotkałem się z trendem, że rodzina rezygnuje już z gospodarstwa i sprzedaje majątek z nim związany na l

@hydrant123
  • Odpowiedz
@Erk700: nikt nie wymaga poświęceń od staruchów, może tylko tyle żeby nie chodzili na wybory, ceny mieszkań to nie jest przyczyna niskiej dzietności. Ja mam dom i 2 mieszkania a nie mam ani jednego dziecka.
  • Odpowiedz
@hydrant123: Moim zdaniem aktualna migracja do polski nie wpłynie na bezpieczeństwo, imigranci dostają prawie zero wsparcia, sami sobie organizują życie i większość pracuje
  • Odpowiedz
@giko123 jakie przedszkola typie xD faceci nie maja z kim miec tych dzieci. Polowa moich znajomych to single i nie moga nikogo znalezc. Sami ze soba maja sie rozmnazac?
  • Odpowiedz
jednocześnie wiemy

@hydrant123: Tak naprawdę c---a wiemy. Jeszcze nigdy niczego skutecznie nie przewidzieliśmy w dłuższej perspektywie, więc można założyć, że teraz jest dokładnie tak samo. Zawsze pojawiają się czynniki i zwroty których nie byliśmy w stanie w ogóle sobie wyobrazić i wszystko się zmienia diametralnie.
  • Odpowiedz