Wpis z mikrobloga

I teraz mi powiedzcie ze takie dzieci z biednych mentalnie i finansowo rodzin maja takie same szanse i psychike w zyciu jak dzieci z bogatych rodzin i rozwinietych psychicznie mieszkająch w duzym mieście pracujących na jakichs dobrych stanowiskach. No dalej normiki czekam napiszcie ze wszystko siedzi w glowie
#przegryw #depresja #blackpill
Henson_ - I teraz mi powiedzcie ze takie dzieci z biednych mentalnie i finansowo rodz...
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Henson_: A-ale jeden na milion się wyrwie i osiagnie w życiu coś, po prostu uderz pięścią w stół i zostań kowalem własnego losu, ale wam się nie chce, szach mat (!)
  • Odpowiedz
@Henson_: mają bo mają własną wole i mogą podejmowac własne decyzje, co za tym idzie wszystkie decyzje które podejmą i związane z nimi następstwa są tylko i wylącznie ich winą, także jakiekolwiek osiągnięcia czy też porażki wynikają tylko i wyłącznie z ich działań i wolnej woli i niech nawet nie próbują zrzucać winy na rodziców albo narzekać - tak chyba normicki myślą
  • Odpowiedz
@Henson_: Coś w tym jest. Gdy poszedłem do liceum w wojewódzkim, między mną a rówieśnikami zionęła wykoorwista przepaść. Myślę, że nawet i przez sto lat nie nadrobiłbym tych różnic miedzy mną a nimi.
  • Odpowiedz
@Henson_:
Gorsze od biedy jest bieda umysłowa. Można żyć skromnie ale schludnie.
Najgorsze to połączenie obu takich bied: i kasy brak i głupie.
Ja się tylko zastanawiam co częściej wynika z czego 🤔
  • Odpowiedz
to ze mozna zyc dobrze biednie to w wiekszosci copium wiekszosc biednych ludzi ma znisczona psychikę przez biede i stres

@Henson_:

Nie stricte biednie, ale skromnie.

Dzisiaj odnoszę wrazenie, że młodzi dali sobie wmówić, że aby być kimś trzeba mieć ajfona za 8k, markowe buty za 2k, dresik za tysiaka...
  • Odpowiedz
Młodzi poszli po rozum do głowy, i głównie nie chcą j---ć za minimalną u janusza przez całe życie, tylko tyle

@Mechamaru:

Dlatego zakładanie JDG powinno być uproszczone na maksimum i dawać okresy ulgowe aby młody miał możliwość rozkręcić własną działalność.

Ale za siedzenie na tyłku państwo nie powinno im dawać kasy
  • Odpowiedz
@Henson_: Dlatego ja uważam, że najważniejszym czynnikiem, który zadecyduje czy przegrasz życie jest to, gdzie się urodzisz.

Urodzenie się w takiej rodzinie jak na filmie to w zasadzie over - braków intelektualnych w porównaniu z ludźmi urodzonymi w wykształconej rodzinie prawie nie da się nadrobić. Brak zrozumienia potrzeb studenta u rodziców, ponieważ ci nigdy nie studiowali. Na korki kasy nie ma. Wykluczenie komunikacyjne, więc na dodatkowe zajęcia ciężko uczęszczać. Zatem
  • Odpowiedz
@Henson_: ale ja mam kolegę, który ma kuzyna i ten kuzyn ma ojca alkoholika, ale nie przeszkodziło mu to w wygraniu 6 w totka i ułożeniu sobie życia, wystarczy tylko chcieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

tak chyba normicki myślą

@przybysz_miedzygwiezdny: oni myślą w kategoriach "mnie się udało, więc każdemu powinno się udać" a na to, że mieli względnie dobre warunki do rozwoju, to już
  • Odpowiedz
  • 26
@Towarzysz_Moskvin: ale ja nie mowie o nieróbstwie ani o porownaniu sie do dzieci z syri sam sobie takie wnioski wyciągasz mowie o tym ze dzieci z takich domow jak ten na filmiku ma duzo ciezej w zyciu jak ktos z dorbego domu i normalnego i nie osiągnięt tyle. Poza tym sukces to nie tylko pieniądz nawet jak ten z filmiku odniesie sukces to nikt mu nie naprawi psychiki z popapranego
  • Odpowiedz
Podobnie jak szanse ludzi z Syrii rzadzonej przez islamistów czy urodzonych w chatce z ówna gdzieś w Sahelu są odrobinę gorsze od szans cierpiętnika z 20 gospodarki świata a pomimo tego ci pierwsi są w stanie ogarnąć sobie życie wbrew pie...leniu owych nieudaczników.

@Towarzysz_Moskvin: 1 na 1000 ucieknie, 1 na 10 nie dożyje dzieciństwa, pozostali dalej będą żyć tam, gdzie żyli: ZOBACZ NIEUDACZNIKU NAWET IM SIĘ UDAŁO, WYSTARCZY TYLKO CHCIEĆ
  • Odpowiedz
Dlatego zakładanie JDG powinno być uproszczone na maksimum i dawać okresy ulgowe aby młody miał możliwość rozkręcić własną działalność.

@cuceusz: Przecież tak dokładnie jest. Zobacz o ile gorzej jest w innych krajach.
  • Odpowiedz
@cuceusz: i jest, założysz w 5 min przez profil zaufany, i do tego przez bodajże 2 lata masz ulgę w ZUS, gdzie przez pierwszy rok płacisz dosłownie kilkaset PLN. Ba, spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością założysz przez internet.
  • Odpowiedz
i jest, założysz w 5 min przez profil zaufany, i do tego przez bodajże 2 lata masz ulgę w ZUS, gdzie przez pierwszy rok płacisz dosłownie kilkaset PLN. Ba, spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością założysz przez internet.

@Astralis:
Więcej, więcej.
  • Odpowiedz