Wpis z mikrobloga

#polskiedrogi czytałem wczoraj wpis na Facebooku na temat jazdy po drogach A i S. Oczywiście zrobiony tak aby wywołać dyskusję i jednocześnie poprawić zasięgi. Generalnie nic odkrywczego konsensus taki, że

"dozwolona prędkość to 140 km/h ale to służby są od egzekwowania przepisów"

"nie blokuj pasa i zjedź na prawy"

"lewy tylko do wyprzedzania"

Mnie najbardziej irytuje zawsze stwierdzenie, że jazda 140 to blokowanie pasa ruchu. Tak zawsze może być ktoś szybszy ale wg jadących "szybko ale bezpiecznie" to chyba każdy kto będzie wolniej od nich blokuje ruch.

Druga kwestia to każdy się zgadza praktycznie, że Policja jest od ustalania czy ktoś złamał przepisy czy nie. W takim razie co daje ludziom prawo stwierdzać czy inny kierowca blokuje lub ruch albo powinien zjechać na prawy. Przecież Policja powinna to ustalić ( ͡º ͜ʖ͡º)

Zrobiłem ostatnio trasę S8 A1 do Katowic i różne sytuacje na drodze się działy i to jak łatwo ludzie się odpalają na drodze jest zastanawiające. Często widać podejście "Albo Ja Albo Oni"
Większość trasy przejechałem razem z jakimś BMW, które wbrew obiegowej opinii używało kierunkowskazów, zjeżdżało na prawy i nikogo nie poganiało.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W ogóle w konwencji wiedeńskiej jest taki ciekawy paragraf który zabrania zmiany pasa w dużym ruchu jeżeli nie jest to związane ze zjazdem z drogi. Mówiąc po ludzku w dużym ruchu jazda lewym jest "w prawie".
  • Odpowiedz
@costamtenteges: @deptacz_gnoju ja p------e typowe wykopki które przerasta zmiana pasa xD o jakie to k---a niebezpieczne. Za to zmuszanie innych uczestników ruchu do wyprzedzania was prawym pasem i irytowanie pozostałych uczestników ruchu ze słabszymi samochodami którzy nie są w stanie was bezpiecznie wyprzedzić z prawej jest w k---ę bezpieczne xD
  • Odpowiedz
@CREATE_USER: Jak ktoś nie może bezpiecznie wyprzedzić z prawej to znaczy że nie ma miejsca żeby mu zjechać. A poza tym to co mnie obchodzi czyjeś samopoczucie? Mnie irytuje debil siedzący mi na zderzaku i tenże debil też się tym specjalnie nie przejmuje.

Poza tym typowy mistrzu jednego pedału pisałem o zakazie zmiany pasa gdy jest duży ruch, i taka zasada w polskim prawie obowiązuje. Więc tym bardziej w ogóle
  • Odpowiedz
@CREATE_USER: Jakiej konstruktywnej krytyki? Jak ktoś mnie nie może wyorzedzić z prawej, to tym bardziej nie zdąży wyprzedzić z lewej jak mu zjadę. Mam dla czyjejś wygody sobie pod górkę robić? A w dużym ruchu zmiany pasa, ciągłe hamowanie i przyspieszanie, wciskanie się w bo rzecz jasna nikt z powrotem na lewy nie wpuści jest bardziej niebezpieczne niż jazda lewym nawet z debilem w bagażniku. Zresztą znowu - skoro nie
  • Odpowiedz
@costamtenteges: to patus drogowy jest jakby co, obczaj sobie jego profil - obraz jednego, wielkiego frustrata drogowego.

Generalnie ma też kompleks lewego pasa. Ostatnio p-------ł się do typka, który jechał lewym pasem 13 s (słownie: trzynaście sekund) by zająć pas do lewoskrętu. Oczywiście za nim jechał jakiś niecierpliwy w bmw i to wg niego ten, który chciał skręcić w lewo "spał na lewym pasie" i pewnie jak znam życie to
@CREATE_USER +8
Jakby nagrywający nie spał na lewym, to by nie miał nagrania.
  • Odpowiedz
Zresztą znowu - skoro nie ma miejsca żeby wyprzedzić z prawej, to nie ma też miejsca żeby na prawy zjechać.

@costamtenteges: oni tego nie rozumieją. Ogółem właśnie takim tekstem jest bardzo łatwo ich zgasić. P------------ą się, że ktoś jedzie lewym pasem, zadajesz pytanie: "a którym pasem jedzie poganiacz?" i zaczynają się jęki i fikołki. xD
  • Odpowiedz
ak ktoś mnie nie może wyorzedzić z prawej, to tym bardziej nie zdąży wyprzedzić z lewej jak mu zjadę.

@costamtenteges: Nie każdy chce ryzykować wyprzedzanie z prawej, szczególnie jak jedzie dzban który nie ogarnia co robi. Tacy najczęściej próbują się w ciebie w--------ć jak go wyprzedzasz prawym, bo się nagle k---a budzą ze snu i nie wiedzą gdzie są, co robią i co się dzieje w około. Ale ta tak
  • Odpowiedz
Ostatnio p-------ł się do typka, który jechał lewym pasem 13 s (słownie: trzynaście sekund) by zająć pas do lewoskrętu.

@Krupier: no i k---a na c--j jechał tym lewym pasem? nie mógł zjechać przed swoim lewoskrętem? Wy sami nakręcacie wasze s----------e nie widząc jasnych błędów w waszej jeździe. Powinni wam prawko pozabierać to może na ponownym kursie by was instruktor wyjaśnił co wy o-----------e na drogach.
  • Odpowiedz
@CREATE_USER: nie no debil jedzie przy 140 tak blisko że nie widać jego świateł ale na pewno jest prawilnym miszczem kiery. Jak się takiego ma na ogonie to choćby droga była pusta po horyzont lepiej jechać przed siebie dopóki cie nie minie bo diabli wiedzą kiedy mu się dwie jedyne komórki mózgowe zewrą i wymajtczakuje człowieka z życia. To ma nawet prawne określenie zawarte w kodeksie ruchu drogowego: "zasada ograniczonego
  • Odpowiedz
Ciekaw jestem czy też jesteś jednym z tych inteligentnych inaczej którzy siadają człowiekowi na dupie na środkowym pasie jak się wyprzedza TiRa i czekają nie wiadomo na co mimo, że lewy wolny? Nie raz takiego spotkałem i ni dudu nie rozumiem zachowania. Może wyprzedzić lewym (prawy zajęty to ma wytłumaczenie) a i tak siedzi ci w bagażniku. Jakiś małpi odruch bezwarunkowy? Kierowca Pawłowa wytrenowany prądem i brzęczykiem do stwarzania zagrożenia?

@costamtenteges
Krupier - >Ciekaw jestem czy też jesteś jednym z tych inteligentnych inaczej którzy s...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz