Aktywne Wpisy

Dorciqch +100
#ogrodnictwo no dobra moi mili mam update z mojej rabaty z igrzyskami śmierci. Kilka dni po pamiętnym wpisie nie wytrzymałam i wypieliłam wszystko w diabły, bo mi zaczęło zagłuszać piwonie, czosnek i funkie. Z tego towarzystwa zależało mi najbardziej na spokoju dla piwonii. Ale, żeby nie było, że koniec tej historii jest taki smutny, że szlag wszystko trafił, zostawiłam rabatę w spokoju i postanowiłam popatrzeć, co od nowa wybije. No
źródło: Rabata śmierci
Pobierz
rio574 +93
Zachowałem taktycznie na po mistrzostwach i sobie sprawdzę jacy z nich dupni eksperci kurła #mecz
źródło: 1000069711
Pobierz

Tytuł:
Banki, pieniądze, długi. Nieznana prawda o współczesnym systemie finansowymAutor:
Jacek Chołoniewski, Paweł Górnik, Mateusz SiekierskiGatunek:
biznes, finanseOcena:
10/10ISBN:
9788393257584Wydawnictwo:
EstymatorLiczba stron:
148Druga część tytułu dosyć sensacyjna i pachnie filmami z żółtymi napisami, ale prawda ta jest bardzo dobrze znana, niestety pewnie głównie wśród osób związanych z branżą finansową, które znają makroekonomię, a nie szarych obywateli, którzy myślą o finansach państwa na zasadach prywatnego przedsiębiorstwa czy swojego portfela. Dlatego warto sięgnąć po tą pozycję do czego gorąco zachęcam.
Książka jest bardzo krótka, jednak objaśnia wszystko dokładnie i przede wszystkim w sposób zrozumiały dla każdego. Są dane i liczby na poparcie tez, ale nie ma przeładowania tabelkami i wykresami - wszystko jest na solidnych fundamentach. Część przedstawianych aspektów autorzy potwierdzili w oficjalnej korespondecji z NBP. Dodatkową zachętą do przeczytania dla mnie był fakt, że dwóch z trzech autorów to nie ekonomiści, a doktor fizyki i matematyk (osobiście ekonomiści rzadko dla mnie są autorytetami w tematach ekonomii, a sama ekonomia też nie do końca odpowiada mi jako stricte nauka - jest to imo bardziej dyscyplina badawacza z zakresu zachowań społecznych, gdzie zmiennych jest tak wiele, że nie da się ich opisać modelami czy wzorami bez zastosowania ogromnych uproszczeń - no i nie bez powodu "nagroda Nobla" w dziedzinie ekonomii jest czymś zupełnie odmiennym od Nobla z nauk ścisłych; dodatkowo ekonomistami w naszym kraju tytułują się takie abominacje jak Balcerowicz czy Mentzen).
W dalszej części książki są też przewidywania autorów co do przyszłości obecnego systemu i możliwych kierunku jego zmian, jednak bez indoktrynacji (MMT-ciarze patrzę na was ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Ogólnie poglądowo i ideowo książka jest bardzo dobrze wyważona i większość przestawionych faktów pokrywało mi się też z informacjami z innych źródeł, więc ciężko znaleźć mi coś, z czym można by się nie zgodzić.
No a co to za tytułowa nieznana prawda? Otóż, kreacją pieniądza w obecnym systemie finansowym (tj. w Polsce oraz globalnie) zajmują się banki komercyjne, a pieniądze kreują "z niczego" poprzez udzielanie kredytu ludziom bądź firmom (oczywiście książka wyjaśnia dużo więcej zależności niż tylko tą - ale jest to pewien rdzeń do zrozumienia całości). Tylko tyle i aż tyle, bo kiedy w RMF w wywiadzie z Mazurkiem jeden z ekonomistów powiedział to samo, chłopski rozum redaktorka nie wytrzymał i nastąpiło wyparcie poprzez próbę wyśmiania rozmówcy, myślę, że podobnie zareagowałoby wielu ludzi, w tym również zawodowych ekonomistów.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #biznesbookmeter #finansebookmeter
źródło: 800650-352x500
PobierzBardzo dobry, jednak wg mnie do ksiazki nie da sie podejsc, jesli juz nie jestes zaznajomiony z ekonomia. NIe powiem, ze jst skomplikowana, ale mozna wielu rzeczy nie zrozumiec. Raczej to ksiazka dla ludzi, ktorzy juz cos czytali o ekonomii wczesniej.