Wpis z mikrobloga

@Iguan2207: ja mam tylko pytanie, kto to malowanie zatwierdził? Jakoś nie spotkałem się z całymi połaciami żółtego piachu poza poligonami, albo pustynią błędowską. Ta zielenina też jakaś taka nie za bardzo...
  • Odpowiedz
  • 3
@qciek: To malowanie jest wzorowane na NATOwskim woodlandzie (3-color), tylko dostosowane do naszych warunków.
Ten piaskowy brąz to nie żadna pustynia, tylko kolor odsłoniętej gleby, suchej trawy, piachu na poligonach, poboczy itd. - tego w Polsce jest pełno.
Do tego jaśniejsza zieleń i mniej czerni, bo nasz krajobraz jest jaśniejszy niż np. w zachodniej Europie.
Kamuflaż z bliska wygląda chaotycznie i dziwnie - i dokładnie o to chodzi. Z dystansu
Iguan2207 - @qciek: To malowanie jest wzorowane na NATOwskim woodlandzie (3-color), t...

źródło: 1000016424

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@qciek: Ponadto w Polsce mamy potężne monokultury sosny - pień w jasnym brązie i korona w różnych odcieniach zielonego. Rosną na glebach piaszczystych. Ma to znaczenie tak widziane z ziemi (wrogie wojska lądowe) jak z powietrza (optyka dronowa).
Iguan2207 - @qciek:  Ponadto w Polsce mamy potężne monokultury sosny - pień w jasnym ...

źródło: 1000016428

Pobierz
  • Odpowiedz
@Iguan2207: jednak będziemy się sprzeczać:)
Jakie uśrednione? Zdjęcie jest z dziś, sprzed chwili, poludniowa Polska, Kraków, gwoli ścisłości. Ta zieleń jest absolutnie nienaturalna, bo ani to młoda trawa, ani busz.
  • Odpowiedz
  • 0
@qciek: No właśnie - jedno zdjęcie z jednego momentu dnia to nie jest środowisko, tylko jego wycinek.
Kamuflaż ma działać w różnych warunkach i porach, a nie pasować do jednego kadru.
Jego celem jest rozbijanie sygnatury pojazdu, nie zabawa w kameleona - bo zawsze trafisz na obszar o innych barwach.
Teraz mamy początek maja - krótki okres jaskrawej zieleni w Polsce, która za chwilę przygaśnie. Wrzucisz ten sam kadr za
Iguan2207 - @qciek: No właśnie - jedno zdjęcie z jednego momentu dnia to nie jest śro...

źródło: 1000016480

Pobierz
  • Odpowiedz
@Iguan2207: kurde, ciężko się sprzeczać. Z takimi jak Ty nawet nie mieć racji jest przyjemnie. Na południu jest więcej liściastych (jak na moim zdjęciu), mało piachu i pewnie przez pryzmat tego wyciągam wnioski. Ogólnie przyznaje się do swojej ignorancji, bo zwykle zdarzało mi się podróżować jedynie na zachód od Krakowa, a wschodnie tereny Polski są mi niemal całkowicie obce.
  • Odpowiedz
  • 0
@qciek: Sam mieszkam na południu i mam podobnie pod domem - ta sama paleta barw co u Ciebie. Tylko to jest charakterystyczne dla przełomu kwietnia i maja - te jaskrawe zielenie szybko przygasają.
Przy kamuflażu zieleni w naszym klimacie odnosi się raczej do iglastych, ewentualnie mieszanych drzewostanów, które są lepszym benchmarkiem niż liściaste - bo jest ich najwięcej to raz a dwa - one trzymają kolor cały rok, a liściaste
  • Odpowiedz
@Iguan2207: na zimę to na poligonie się szprajem przeszprajuje na bialo-brudno. Ta fota ze szwedzkiej dała mi do myślenia, bo choć też rażące zielenie na kamuflażu, to dobrze wpisują się w refleksy.
Co do drzewostanu to fakt, u nas więcej iglastych, a ja przez pryzmat widoku z okna ostatnio patrzę, bo nie mam czasu na żaden wyjazd poza ten k--------k.
  • Odpowiedz