Wpis z mikrobloga

Hello!

Za kilka dni przyjdzie do mnie Sony A7 IV :)

Znalazłem w necie cos takiego: https://www.cyfrowe.pl/smallrig-hybrydowa-modulowa-klatka-do-sony-alpha-7-iv-p.html?gad_source=1&gad_campaignid=23592951551&gbraid=0AAAAA9zJPt878nAVIwYV77hIPXrM7poes&gclid=CjwKCAjw-8vPBhBbEiwAoA39WkXCRv7rWW0EaH-2XIoJ7rJaGk4j2XtfVN9kcfskx1aWoo8sDjfG5RoC2cQQAvD_BwE

Używacie tego może? Wyglada na fajna osłonę dla aparatu. No i ta wersja jest sporo lżejsza od innych klatek. Do tego osłona na ekran i aparacik będzie elegancko zabezpieczony :)

#fotografia #elektronika #sztuka #sony #smallrig
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KlawiaturowyKomandos: o ile nie filmujesz i nie będziesz używać do tego gripów to nie widzę sensu. Chcesz robić zdjęcia trzymając za klatkę? Tracisz całą ergonomię chwytu, ergo zwiększasz szansę na upuszczenie aparatu. Jak dołączona do zestawu smycz Ci nie pasuje to kup coś np. od peak design i będziesz mieć spokój.
  • Odpowiedz
no jak nie? sorry, jestem zielonka :D

@KlawiaturowyKomandos: spoko, nic się nie stało. Tagując wołasz osoby, które mogą znać sprzęt i ci coś sensownego odpisać. W tym wypadku fotografia jak najbardziej, może jeszcze jakieś tagi związane z tą branżą. Wołanie elektroników miało by sens, gdybyś chciał to urządzenie naprawiać albo pytać, co się zepsuło.
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: nie lubię pasków do aparatu (aparat wisi na szyi), bo jak szybko podnoszę aparat do zdjęcia to pasek przysłania mi przyciski. Zamiast tego polubiłem dwie rzeczy:
1. Pasek tego typu na nadgarstek - aparat trzymam w ręce i nawet jakbym go upuścił, to ten nie upadnie na ziemię.
2. Jak nie trzymam aparatu w ręce to przypinam aparat na wysokości biodra tym wraz z taką podkładką.

Pamiętaj, że
  • Odpowiedz
@alWdIjJpz18nHw: ech, w sumie fakt... ale powiem Ci jak juz trochę zaoszczędziłem... zobaczyłem, ze w komputroniku był a7 mark 4 za 8000 tydzień temu... napisałem do nich i mi dali taka sama cenę ze nowy aparat... do tego pewnie wjadą jakieś promocje od sony, maja nawet cashback dla studentów, wiec pewnie tez to ogarnę :)
  • Odpowiedz
@alWdIjJpz18nHw: @Jarek_P Panowie mam A7 IV i jestem przeszczęśliwy :) Względem A7 III to jest jednak pewna różnica, nawet w zakresie UX aparatu... :) Mam teraz kilka spraw, pls pomóżcie <3

1. Chce dokupić baterie i ładowarkę... Te oryginalne sony są baaaardzo drogie. Czy bez problemu mogę kupić np. ładowarkę od Smallrig i w sumie baterie będą w dobrym stanie? https://www.bemixmedia.pl/produkt/4087-smallrig-ladowarka-do-baterii-np-fz100/ Tak samo z bateriami - oryginalna sony to ponad
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos:
1. Słyszałem, że baterie smallrig są ok. Ja mam zamienniki, z kupionych trzech sztuk jedna padła (przestała się ładować) przyprawie zerowym jej użytkowaniu. Też zamiennik ma słabsze osiągi od oryginału, teraz kupię jeszcze jedną oryginalną jednak. Koszt to ok 500 zł, mógłbym 6 dobrych zamienników i dwie ładowarki w tej cenie kupić 😉 Ale jednak na tej ogr bardziej polegać.

2. Mam szkiełko, warto, nic nie tracisz na tym,
  • Odpowiedz
@alWdIjJpz18nHw: dzieki za odpowiedzi!

1. a jak z ładowarka? bo ta oryginalna ma tylko jeden slot... no i tez jest bardzo droga :)

2. ok

3. ale kręcisz nią video? zapisuje Ci się video w większej rozdzielczości? ja mam cos dziwnego z aparatem - jak podepnę aparat pod kompa, to widzę zdjęcia, ale nie widzę video... dziwne, dlaczego?
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos:
1. Ja w systemie Canon jestem i też w zestawie dostałem ładowarkę i oficjalna jest na jedną baterię. Już nie pamiętam co kupiłem jako zamiennik, ładowarka ma dwa sloty i pamiętam, że z testów wynikało, że jest bardzo dobra więc jej ufam.

3. Video to tylko sporadyczne panoramy. Importuję wszystko oficjalnym softem na kompa i zarówno zdjęcia i filmy są bez problemu widoczne. Możesz załadować pdf z manualem do
  • Odpowiedz