Wpis z mikrobloga

Kobieta:

Chcę zajść w ciążę w wieku 18 lat.
„Zniszczysz sobie naukę w szkole średniej.”

Chcę zajść w ciążę w wieku 20 lat.
„Zniszczysz sobie lata studiów.”

Chcę zajść w ciążę w wieku 26 lat.
„Stracisz karierę”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 31 lat.
„Jest już za późno, żeby mieć dzieci”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 36 lat.
„Ciąża wysokiego ryzyka”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 40 lat.
„Prawdopodobnie urodzisz dziecko z wadami rozwojowymi.”

Społeczeństwo:
„Dlaczego populacja spada?”

Nie jest to oczywiście jedyny powód, ale jeden z ważniejszych.

#demografia #populacja #europa #inzynieriaspoleczna
Pshemeck - Kobieta:

Chcę zajść w ciążę w wieku 18 lat.
„Zniszczysz sobie naukę w szk...

źródło: twitter-gif-2049441060456452381_69f30822d2838

Pobierz
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pwone: nie zawsze decyzja o dziecku to decyzja kobiety. Z otoczenia znam kilka przypadków gdzie to facet nie chce i to z różnych przyczyn, przeważnie powodem jest to, że inni mają lepiej, a dziecko to obowiązki.
  • Odpowiedz
  • 1
Ludzie są przeciążeni Trzeba zlikwidować media społecznosciowe. A najlepiej zostawić w telefonach rozmowy i smsy. Wyjdą z domów i powoli ruszy
  • Odpowiedz
@Pshemeck: Niby racja ale liberalizacja społeczeństwa w tym obyczajowa zaszła tka daleko że nie da się odwrócić zestąpienia populacji zachodnich Azjatami, Afrykanami itp. kosztem tubylczych Europejczyków. Obecne życie jest bardzo wygodne i mało kto z niego zrezygnuje w imię tego by jego dzieci czy wnuki żyły w bezpieczniejszym czyli nie zdywersyfikowanym etniczne kraju ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
le nie oszukujmy się większość z tych osób rezygnuje z dzieci, bo boi się stracić kariery - robienia 8h dziennie tabelek w excelu za minimalną (albo co niektórzy średnią). Normalnie szczyt sukcesu.

@Marek_zloty: Może i nie szczyt sukcesu, ale ludzie zwyczajnie nie chcą skończyć na bezrobociu albo w Dino - co w tym dziwnego w dzisiejszych czasach?
  • Odpowiedz
@adamssson: system edukacji jest problemem. Przedłuża dzieciństwo do 23-25 roku życia żeby dostać gównodyplom po którym idzie się na kasę w Lidlu. A kobiety są na to podatne bardziej niż mężczyźni, bo widzę wykształcenie jako wzrost pozycji społecznej, nawet jak zrobiły licencjat z kręcenia kolanem w powidłach.
  • Odpowiedz
@Pshemeck: ostatnio myślałem o tym na przykładzie znajomej. Rozwiodła się, jest nowy partner, ale z poprzednim ma dzieci. I jest skazana na kontakt nie tylko z nim, ale też jego p----------i rodzicami.

Tym sposobem za sprawą dziecka w twoim życiu masz dwie toksyczne osoby. Bo partner jak partner - widziały gały co brały i trzeba brać konsekwencje swoich czynów. Ale no teściów sobie nie wybierasz.
  • Odpowiedz
  • 1
@jobzpaticzku2: Ludzie tutaj rzucili się na mnie, jakbym zabraniał kobietom antykoncepcji albo braku dzieci. Wiadomo, często trafisz na gównianego faceta, albo na gównianą rodzinę faceta. Problem jest wielowymierowy.
  • Odpowiedz
@Pshemeck: spoko, to nie oskarżenie. Po prostu ludzie widzą jak c-----e relacje niszczą życie. A państwo nie pozwala powiedzieć arrivederci i się odciąć. Nawet pomijając aborcję, zarówno drugi rodzic jak i dziadkowie mają prawo do kontaktu z dzieckiem.
  • Odpowiedz
  • 1
@depay: Niby tak, ale nie do końca. Wydaje mi się, że to zależy od miejsca urodzenia i wychowania. Koledzy ze wsi, zawsze opiekowali się rodziną, u mnie różnie bywało. Mój tata opiekował się wszystkimi, bo miał możliwości. Jego bracia już nie do końca. Mieliśmy wielką rodzinę, ale kosa ojca z jego braćmi była dozgonna.
Mój tata musiał opuścić rodzinę, bo zaczął pracować w czymś, o czym nie mogę mówić. Skończyło
  • Odpowiedz