Wpis z mikrobloga

Kobieta:

Chcę zajść w ciążę w wieku 18 lat.
„Zniszczysz sobie naukę w szkole średniej.”

Chcę zajść w ciążę w wieku 20 lat.
„Zniszczysz sobie lata studiów.”

Chcę zajść w ciążę w wieku 26 lat.
„Stracisz karierę”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 31 lat.
„Jest już za późno, żeby mieć dzieci”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 36 lat.
„Ciąża wysokiego ryzyka”.

Chcę zajść w ciążę w wieku 40 lat.
„Prawdopodobnie urodzisz dziecko z wadami rozwojowymi.”

Społeczeństwo:
„Dlaczego populacja spada?”

Nie jest to oczywiście jedyny powód, ale jeden z ważniejszych.

#demografia #populacja #europa #inzynieriaspoleczna
Pshemeck - Kobieta:

„Zniszczysz sobie naukę w szk...

źródło: twitter-gif-2049441060456452381_69f30822d2838

Pobierz
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kobieta:

• Odpowiedz
  • 87
@adamssson: Nie, raczej zatracenie więzi rodzinnych, i brak pomocy ze strony bliskich. W innych kulturach potrafią wychowywać dzieci i uczyć się/pracować. Napisałem, że to nie jedyny problem. Największy problem z tym mają jednak ludzie w kulturze zachodniej.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: ale to prawda. Najwięcej dzieci rodzi się w miejscach, w których ciężar wychowania rozkłada się na jak największą ilość osób. Sytuacja, w której dziecko się rodzi, ojciec idzie do roboty, a matka zostaje sama z dzieckiem w mieszkaniu to coś do czego nasz gatunek nie jest przystosowany. Zawsze było plemię, wioska, rodzina, sąsiadki itd.
  • Odpowiedz
raczej zatracenie więzi rodzinnych, i brak pomocy ze strony bliskich

@Pshemeck: w latach 70' (lata baby boom) kobiety w ramach równouprawnienia kobiety w ciąży pracowały niemal do porodu. Nagłe przypadki porodów w zakładach pracy/ w drodze do pracy (jeździło się wtedy PKSami lub autobusami zakładowymi) były niemal standardem. Chcesz powiedzieć że przy dzisiejszym postępie medycyny i dobrobytu (własny samochód jest standardem a kobiety biorą zwolnienie lekarskie natychmiast po potwierdzeniu ciąży)
  • Odpowiedz
ale to prawda. Najwięcej dzieci rodzi się w miejscach, w których ciężar wychowania rozkłada się na jak największą ilość osób. Sytuacja, w której dziecko się rodzi, ojciec idzie do roboty, a matka zostaje sama z dzieckiem w mieszkaniu to coś do czego nasz gatunek nie jest przystosowany. Zawsze było plemię, wioska, rodzina, sąsiadki itd

@Trampoliniusz-Pompka: Gwarantuję, że w sytuacji pełnego plemiennego wsparcia ale z młodą kobietą która najpierw będzie chciała
  • Odpowiedz
w latach 70' (lata baby boom)

@adamssson: Dzietność w latach siedemdziesiątych robiła wieś, więc łączenie zakładów pracy i baby boomu nie ma większego sensu. Polskie miasta nie miały już zastępowalności pokoleniowej od lat 60.

W innych kulturach potrafią

@Pshemeck: które to kultury?
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: wiesz, ja tutaj nie daję rozwiązania, tylko na razie wskazuję na źródło problemu. Po prostu środowisko współczesnego świata jest nieprzyjazne wobec wysokiej dzietności. Prawdopodobnie masz dużo racji - zwłaszcza w drugim punkcie.
Tutaj niestety w tym wszystkim jest jedna biologiczna brutalna prawda, że dziecko jest ekstremalnie absorbujące. W świecie pierwotnym opieka nad noworodkiem nigdy nie spoczywała na barkach 1 albo 2 osób - bardziej była to liczba w okolicy
  • Odpowiedz
  • 4
@niebieskatrytytka: Islamskie :) Nie wszystkie kobiety mają równe prawa, ale wiele z nich studiuje i pracuje. Niestety, taka jest brutalna prawda.
My nie mamy zbytnio wyboru. Musimy coś zrobić, albo zostaniemy zastąpieni kimś innym. Zanim to się jednak stanie, rozniesie nam to system emerytalny.
  • Odpowiedz
  • 6
@murdoc: Odpowiadałem na to pytanie w tym wątku. Ja nie mówię, żeby zmuszać kobiety do rodzenia dzieci lub zabraniać im kształcenia. Ja mówię jedynie, że jest więcej straszenia i obrzydzania rodzicielstwa, niż zachęcania. Kobiety to nie inkubatory.
  • Odpowiedz

„Zniszczysz sobie lata studiów.”

@
  • Odpowiedz
@Pshemeck: Najlepsze, co może zrobić kobieta to zajść w ciąże do 30 roku życia, w tym samym czasie może studiować, pracować. Pod warunkiem że ma odpowiedniego partnera i sama jest ogarnięta.
  • Odpowiedz