Wpis z mikrobloga

Bardzo dziękuję miłemu Mirkowi @Owlosiaty-Dzik za spełnienie moich marzeń, nawet nie zrobiłeś mi dobrego dnia, a dobry cały tydzień. Przywiózł mi banknoty z oceanicznego państwa Vanuatu o nominałach od 200 do 5000 vatu wykonane w całości z plastiku (polimeru), oraz zarąbisty magnes z wizerunkami banknotów i monet. Zawsze marzyłem je posiadać w kolekcji, ale przez 14 lat zbierania banknotów z całego świata jakoś nigdy nie miałem okazji ich zdobyć, ponieważ w Polsce są one bardzo trudno dostępne, jak zresztą banknoty z innych oceanicznych państw. Było to jedno z tych państw z których nie posiadałem ani jednego banknotu, a mam ich prawie 6000 sztuk, więc sami możecie wyobrazić jaka mam obecnie satysfakcję. Mam na liście jeszcze 11 państw i terytoriów zależnych, więc jestem prawie na mecie w zdobyciu chociaż 1 banknotu z każdego państwa ja świecie :) Pomimo że Vanuatu od ponad 45 latach nie jest już kolonią francusko-brytyjska to na banknotach nadal można odczuć wpływy francuskie ponieważ znacznq część banknotów została wydrukowana przez francuską drukarnie Francois-Charles Oberthur Fiduciare co jest dość wyjątkowe bo niemal wszystkie banknoty państw oceanicznych są drukowane w Australii. Podobnie zapis roku druku jest dość typowy dla banknotów wydrukowanych we Francji, ponieważ 2 pierwsze cyfry znajdujący się w numerze seryjnym oznacza rok druku (czyli numer zaczynający się od 17 oznacza 2017). Też ciekawostką jest to, że nazwa vatu w języku bislama (kreolski powstały z języka angielskiego) oznacza kamyczek.

#numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty #chwalesie #nowoscinotafilistyczne
IbraKa - Bardzo dziękuję miłemu Mirkowi @Owlosiaty-Dzik za spełnienie moich marzeń, n...

źródło: 1000059579

Pobierz
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 394
@IbraKa: tutaj przednie strony banknotów. Każdy posiada przeźroczysty element po prawej stronie, oraz muszelke. Wszystkie nominały oprócz 2000 vatu posiadają element ułatwiający osobom niewidomym w postaci wypukłych kropek
IbraKa - @IbraKa: tutaj przednie strony banknotów. Każdy posiada przeźroczysty elemen...

źródło: 1000059580

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 75
@IbraKa: magnes z wizerunkami banknotów i monet. Oprócz nominałów które się powtarzają istnieje również banknot o nominale 10000 vatu który jest najwyższym nominałem z całej serii
IbraKa - @IbraKa: magnes z wizerunkami banknotów i monet. Oprócz nominałów które się ...

źródło: 1000059583

Pobierz
  • Odpowiedz
@IbraKa: również dziękuję i kłaniam się

Z banknotem 10000 vatu niestety nie spotkałem się IRL - najwyższy nominał wypłacany przez bankomaty to 5000.

A skoro już zostałem wywołany to zaproszę do dzisiejszego wpisu-ciekawostki na temat
@Owlosiaty-Dzik +78
Naghol Land Diving - jedyny taki spektakl

Podczas swojej ostatniej podróży odwiedziłem Pentecost - jedną z 83 wysp wchodzących w skład Vanuatu. To wyjątkowe miejsce, bo można tu objerzeć jedyny w swoim rodzaju plemienny rytuał - grupę czarnych mężczyzn skaczących z 20-metrowej wieży na sznurku, podczas gdy reszta plemienia
Owlosiaty-Dzik - @IbraKa: również dziękuję i kłaniam się 

Z banknotem 10000 vatu nie...

źródło: PXL_20260423_050930143~2

Pobierz
  • Odpowiedz
@IbraKa: Super, w sumie zbieranie banknotów nie jest trudne, lecisz do jakies Papuneji Francuskiej, rozmienasz 100 euro na tysiąc papierków, dla siebie starczy a i bedzie na handel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 54
@Hamburk: Z państw i terytoriów zależnych brakuje mi jeszcze banknotów z Aruby, Falklandów, Kosowa*, Komorów, Portoryko, Wyspy Świętej Heleny, Palestyny, Andory, Lichtensteinu, Beninu, Burkina Faso. Problemem jest to, że połowa tych państw m.in jak Andora, Lichtenstein, Portoryko ostatnio kiedy wyemitowali jakiekolwiek banknoty było ok. 100 lat temu przez co duża część tych banknotów jest całkowicie niedostępna na rynku kolekcjonerskim, a jeżeli nawet coś się pojawi to kosztuje dość sporo pieniędzy.
IbraKa - @Hamburk: Z państw i terytoriów zależnych brakuje mi jeszcze banknotów z Aru...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@IbraKa: A co robisz np w przypadku krajów Euro? Szukasz euro z wizerunkami danego kraju, czy banknoty sprzed wprowadzenia euro?

Masz może funty irlandzkie tak z ciekawości? Raz je widziałem na żywo w Irlandii i chciałem sobie załatwić, ale jakoś nie pomyślałem a żyłem tam 8 lat xD Ciężkie do zdobycia dzisiaj?
  • Odpowiedz
via Android
  • 22
@Szajwus: oprócz współczesnych banknotów zbieram też historyczne które nie są już w obiegu, najczęściej też niepodlegające wymianie w banku i takie najczęściej mam z państw które po 2002 roku przyjęło euro (w tym Irlandia). Banknoty euro też mam ale nie pałam ich jakaś wielka sympatią i zainteresowaniem bo mało czym one się różnią, jedynie literka w numerze seryjnym po którym można zobaczyć gdzie dany banknot został wydrukowany. Irlandzkie mam i
IbraKa - @Szajwus: oprócz współczesnych banknotów zbieram też historyczne które nie s...

źródło: 1000059585

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 10
@RomanKarburator: Widziałem ten odcinek. Nie wiem, czy jest on nadal dostępny w internecie, ale opowiadał on m.in. o rysunkach tworzonych na piasku. Taka scena znajduje się na banknocie 500 vatu i stanowi to formę przekazywania legend oraz historii przodków, którzy nie posiadając języka pisanego, zaczęli utrwalać je właśnie w ten sposób rysując na piasku. Zdaje mi się że coś podobnego występuje także w przekazach i rytuałach voduistycznych religii na Haiti
IbraKa - @RomanKarburator: Widziałem ten odcinek. Nie wiem, czy jest on nadal dostępn...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz