Wpis z mikrobloga

Jak można sterowąc fejkami wyhodowanym prawicowym elektoratem?

Ot na Ukrainie jest ustawa, poseł Konfederacji wbrew jej zapisom twierdzi, że ona bedzie karała za mówienie o rzezi wołyńskiej.
Ludzie bez sprawdzenia oburzają się.

Co najlepsze to jest dokładna powtórka sprzed około 11 lat. Wtedy też weszła na UA podobna ustawa gdzie był zapis kar za podważanie sensu walki o niepodegłość Ukrainy itp. zapisy wymierzone w prorosyjskich aktywistów powtarzajacych, że Ukraincy i Rosjanie to jedność.
W Polsce dokładnie tak samo wywołało to lamenty bo uważano, że spowoduje to karanie za wspomnienie o rzezi wołyńskiej.
Mineło nascie lat i ani nikogo za to nie skazano ani nawet nie postawiono zarzutów.

Gdzie tu jest zakaz mówienie o rzezi wołyńskiej?

Według relacji mediów, projekt obejmuje m.in. czyny polegające na „poniżaniu narodu ukraińskiego”, „negowaniu państwowości Ukrainy”, „usprawiedliwiania asymilacji narodu ukraińskiego” czy „dyskredytowaniu języka, kultury i tradycji”

#ukraina #neuropa #historia
szurszur - Jak można sterowąc fejkami wyhodowanym prawicowym elektoratem?

Ot na Ukra...

źródło: Zrzut ekranu 2026-04-28 085554

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szurszur: Nie chcę tutaj symetryzowac, sam trochę olałem temat bo to źródło kresy.pl to zawsze dla mnie jakieś propagandowe było, zobaczyłem że to projekt ustawy na razie tylko i nie interesował mnie ten temat bardzie.

Ale jak mówię będzie trochę symetrii - biorąc pod uwagę że Ukraińcy nie dają na siebie pluć muszę wykopać ustawę IPN z 2018 o która była inba u nas. Nagle jak my chcieliśmy zrobić ustawę
  • Odpowiedz
  • 2
Ale jak mówię będzie trochę symetrii - biorąc pod uwagę że Ukraińcy nie dają na siebie pluć muszę wykopać ustawę IPN z 2018 o która była inba u nas. Nagle jak my chcieliśmy zrobić ustawę karajaca za przypisywanie zbrodni nazistowskich Niemiec Polakom to ta ustawa była niebezpieczna, nacjonalistyczna było to machanie szabelką i nam nie wolno

@Szalom: Absolutnie chybiona argumentacja. To nie jest symetria, bo w naszej ustawie było powiedziane
  • Odpowiedz
@Icouldbeyourmom: Nawet o tym nie wiedziałem co napisałeś. Jednym jest że produkujesz bubel prawny czym innym że ci którym się to nie podoba będą dla twojego bólu d--y pisać polskie obozy śmierci - to dla mnie świadczy tylko o grupach wpływu którym ta ustawa się nie podobała i to już moja intuicja: że nawet jeśli ta ustawa byłaby super precyzyjna dopracowana i w miarę umiarkowana jeśli chodzi o ewentualne kary
  • Odpowiedz
  • 2
@Icouldbeyourmom: Historycy zdaje sie niby byli wyłączeni w ustawie.
A co do efektu to nawet media w krajach o którch istnieniu mało kto wie pisały o polskich zbrodniach. Pisowcy niechcacy wywołali najwieksza chyba kamapnie czarnego PR w kontekscie zydowskim wobec Polski od dekad.
Co najmniej od czasu wydania Sasiadów Grossa i ekshumacji w Jedwabnem. Ale wtedy internet nie miał jeszcze takiej siły jak teraz, wiec pewnie nawet to przebili.
I
  • Odpowiedz
@szurszur: No wlasnie o tym nawet mowie. Bo moge sie z wami zgadzać ale serio myślę że jeśli to byłaby umiarkowana ustawa przygotowana przez najbardziej umiarkowany liberalny rząd to nadal byłaby inba. Nawet jeśli jesteś w stu procentach dobrym człowiekiem który nie lubi kłamstw w stylu polskie obozy śmierci i chciałby z tym jakoś walczyć. A tak lobby amerykańsko-izraelskie wytoczyło swoje działa i wytoczyłoby w każdym innym przypadku. Wtedy zwrócenie
  • Odpowiedz