Wpis z mikrobloga

Jak oszukiwać w Uber / Glovo / Wolt:

1. Podjeżdżasz do punktu.
2. Odbierasz zamówienie.
3. Nie klikasz "ODEBRANE".
4. Znikasz - klient nie zobaczy twojej lokalizacji, dopóki nie odbierzesz.
5. Jedziesz w stronę klienta - pamiętaj, że punkt widzi twoją lokalizację.
6. Anulujesz zamówienie.

Inny typ oszustwa:

1. Jedziesz do punktu.
2. Odbierasz zamówienie.
3. Jedziesz w pobliżu klienta.
4. Zaznaczasz w aplikacji, że:
a) dostarczone - nikt tego nie sprawdza
b) klienta nie ma - bezpieczniejsza opcja
c) robisz zdjęcie i zabierasz zamówienie - w przypadku dostawy bez kontaktu

W różnych aplikacjach różnie to działa. Zwykle trzeba poczekać, a aplikacja próbuje sama skontaktować się z klientem. Wolt nie pozwoli ci kliknąć DOSTARCZONE, jeśli jesteś zbyt daleko od celu (trzeba sfałszować lokalizację w telefonie). Uber już tak. Glovo chyba też.

Jak dotąd żadna aplikacja skutecznie nie wyeliminowała tego procederu. Kurierzy kradną na potęgę. A wy jaki macie pomysł?

#przegryw #antyporadnik
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Wszystko spoko ale za dużo kombinowania, szczególnie pierwszy przypadek co opisałeś XD Po co "jechać w strone klienta"? Klient jak i wolt i knajpa wszystko widzą, na wolcie/glovo prędzej knajpa napisze do supportu ze cos tu nie gra, a i tak cie zbanują po takiej akcji bo mają wszystkie logi itp

Najprościej to jak znasz knajpy i wiesz które sprawdzają czy odebrales i potwierdziles a ktore tego nie sprawdzają.
  • Odpowiedz
@henry_: Raz wziąłem sobie z ubera żarcie, bo klient zaznaczył pinezkę w miejscu X, a w opisie dał zupełnie inny adres, dostawa 6km dalej xd to odpaliłem timer, zleciało 7 minut, gość i tak nie odbierał telefonów wiec zrobiłem zdjecie jak lezy przed wejsciem przy pinezce i sobie wziąłem. A raz awarie zgłosiłem to też burgera dostałem xd
  • Odpowiedz