Wpis z mikrobloga

Cześć Mirasy,

Pytanie kieruję głównie do posiadaczy beagli.

Przymierzamy się zaraz po ukończeniu budowy płotu aby kupić pieska do domu i od wielu miesięcy zastanawiamy się nad Beaglem. Dużo zdążyliśmy przeczytać o tej rasie tak aby wiedzieć czego się spodziewać niż sugerować się tylko tym, że jest piękny ;)

Kwestie, które mnie mocno zastanawiają to czy faktycznie ten pies od szczeniaka oznacza demolkę w domu? Mieliśmy wcześniej labradora i nie było ze szkodami aż takiego problemu, natomiast jak to wygląda w przypadku beagli?

Również chciałbym wiedzieć czy jest to pies, który przyjdzie do domowników na kanapę i zwyczajnie się przytuli czy jest bardziej dziki i woli samotność w klatce lub na legowisku w domu?

Dzięki

#psy #czworonogi #beagle
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bakerovsky: Zależy od psa, mam dwa jeden uwielbia sie przytulać i sam sie pcha na kolana, a druga jak chce to przyjdzie, a jak nie to potrafi zejść z kanapy jak siadziesz obok xD

Demolki jakiejś wielkiej nie bylo, wiadomo troche obgryzionych listw, poduszek, dziur w ogrodzie. Ale tez u mnie inna sytuacja, bo w domu zawsze ktos jest i zostają same na max 5h. Polecam tez zapoznać sie z
  • Odpowiedz
Również chciałbym wiedzieć czy jest to pies, który przyjdzie do domowników na kanapę i zwyczajnie się przytuli czy jest bardziej dziki i woli samotność w klatce lub na legowisku w domu?

@Bakerovsky: Beagle wymagają dużo uwagi i aktywności. Nie wystarczy że będziesz go wypuszczał na podwórko bo szybko je obada i mu się znudzi. Potrzebują długich spacerów, koniecznie na smyczy - jak złapie trop to poleci i tyle go widziałeś
  • Odpowiedz
  • 0
@Minieri: a miałeś suczkę czy psa? Mieszkamy w okolicy lasu i dziennie bylibyśmy w stanie robić na dwa spacery. Jeden 2.5km a drugi 2km gdyż sami tak spacerujemy codziennie.

A jak z przywiązaniem do domowników? Przyjdzie na kanapę, jest chętny do głaskania czy bardziej preferuje leżenie samotne w klatce?
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: Miałem psa, jasne że wbije ci na kanapę na głaskanie, to są bardzo towarzyskie psy, ale potrafią się nakręcić i być natrętne jak się nudzą także spacery to obowiązek, jak najdłuższe żeby po powrocie wyglądał jak na zdjęciu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Minieri - @Bakerovsky: Miałem psa, jasne że wbije ci na kanapę na głaskanie, to są ba...

źródło: cziko3

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: spacery 2km to żart a nie spacer xD chyba że dla jakiegoś buldoga, który się męczy oddychaniem albo staruszka ze zwyrodnieniami stawów
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: mamy suczkę beagle, leci 4 rok. Psy miałem od dziecka, tak jak każdy pies, potrzebuje tresury. Jak była małym szczeniakiem, pogryzła mi czapkę okulary portfel klapka, ale to raczej niewielkie zmieszczenia. Zaczynaliśmy od 5 spacerów dziennie, teraz sa 3 spacery dziennie w tym dwa dłuższe. Trafiła nam sie przytulanka, sama sie pcha do ułożenia obok, jak leże z zona na kanapie przytuleni, potrafi wbijać się miedzy nas i ułożyć
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: to zależy, jak te spacery będą wyglądały i co planujecie w weekendy. Jak to będą szybkie 2 i 3 km zawsze tą samą trasą, to masz 30 i 45 minut "długiego" spaceru. Czyli prawie nic dla młodego, aktywnego psa rasy myśliwskiej.

Z doświadczenia tych gagatków, które do nas trafiają (a jest to jedna z najczęściej pojawiających się w schronisku ras ;) ) - miewają problemy z zasobami i łatwo
  • Odpowiedz
@onomatopeja_: haha, dokładnie tak, one zazwyczaj drą ryja w pobudzeniu (taki ficzer genetyczny) no i jak masz psa o spokojniejszym usposobieniu albo odpowiednio zmęczonego, to będzie szczekał tylko w trakcie zabawy czy na klatce wychodząc. Ale jak ci się trafi bardziej pobudliwy egzemplarz, to może być głośniej na balkonie, w domu (bo gołąb na parapecie), na spacerach czy jak ty sobie jesz obiad, a on by też chciał.
Naprawdę, ile
  • Odpowiedz
  • 0
@r__k: wszedłem i po prostu masakra… “Oddajemy bo dziecko przyszło na świat”:.. Ciekawe czy by tak dzieci oddawali? Pies to w końcu członek rodziny..

Dobrze rozumiem, że Beagle w porównaniu np do Labradorów mają niższy próg agresji i łatwiej u nich z tym, że jak coś im nie pasuje to mogą warczeć na właściciela? Co do szczekania to można treningiem ich oduczyć szczekania w domu, czy to już taka ich
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: nie powiedziałabym, że mają niższy próg agresji, to są ogólnie dość łagodne psy, tylko z tym żarciem miewają problemy.
Co do warczenia - warczenie jest spoko, gorzej jak od razu gryzie xd no i to jest pies, psy warczą, gryzą i robią psie rzeczy.

Szczekanie - I tak i nie w ich wypadku. Ogólnie, nad szczekaniem można pracować, nagradzać ciszę, blablabla, ale te psy były specjalnie hodowane tak, żeby
  • Odpowiedz