Wpis z mikrobloga

Posiadanie dzieci w świecie z wątpliwą przyszłością

What I see, especially for the people who have insight to look forward and see so much horror coming up, is really they having children as a part of their own life of comfort, they’re having children focused on their present tense, they’re not actually thinking about the future of their children really, they’re thinking about their personal present tense, their children’s present tense, and maybe they’re thinking about their own future. Some people are very explicit about this, some cultures are very explicit about this, people say „Okay, the world is going in a terrible direction, it’s going in a dangerous direction, but I need someone when I’m old to take care of me, and if I don’t have children, who’s going to be there for me”. To me, well, I could pretty easily say, that’s a very selfish motive.

#antynatalizm #demografia #psychologia #globalneocieplenie #childfree
natural_hardship - Posiadanie dzieci w świecie z wątpliwą przyszłością
What I see, es...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: Chodzi mi o tych, którzy dali sobie wmówić, że nie mają warunków na dziecko. a mie o jakichś przegrywów nieruchających. Ogólnie nie słuchać stękania normictwa o złych czasach, bo pieprzą to po to, żebyście bardziej jeszcze przegrywali i tkwili w gnoju.

Ja to nie mam pieniędzy - kupuje dom.
Ja to nie mam czasu - ogląda serial 500 odcinków
Ja to nie umiem tego - dostaje piątkę

Strzeżcie się
  • Odpowiedz
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: Jedni robią inni nie robią. Chodzi mi o to, że więcej pesymizmu roznoszą niż sami mają i żeby im nie wierzyć. Potem taki defetysta sam sobie radzi i się cieszy, że znajomemu nie wyszło.
Bezdzietność jest zaraźliwa, ale nie tylko stanem faktycznym tylko co jeden z drugim gada. Sam jest nosicielem bezobjawowym, bo potem się pojawia "bąbelek" do którego dążył długim poważnym związkiem, a tym czasem Ty jesteś w
  • Odpowiedz