Wpis z mikrobloga

CPAC, gdzie głównym sponsorem jest Zondakrypto

@Kempes: no bez przesady. Tak jak mówił prof. Dudek - Polacy uwielbiają przesadę i to nie ważne z której strony politycznej.
  • Odpowiedz
@Kempes: Jaki przypadek xD

Jakim cudem takie propagandowe g---o ma tyle plusów na wykopie, co się stało z tą społecznością? To, że mamy najazd silniczków to wiem, ale że nikt tego gówna nie punktuje?

Konfa jest przeciwko nadmiernym regulacjom - UE dało rozporządzenie MiCA, państwa członkowskie są zobowiązane do wprowadzenia jednolitych ram prawnych dla rynku kryptowalut. Mentzen chce żeby weszło to co wymaga UE + nic nad to, Nawrocki się
  • Odpowiedz
@Kempes:
Po pierwsze, wypraszam sobie, nie jestem elektoratem Brauna, nawet mój inny dzisiejszy komentarz napisany wcześniej to potwierdza.

Do sedna - KNF to nie wszystko, dochodził mechanizm blokowania stron, wprowadzono opłaty nadzorcze który były dużo wyższą barierą wyjścia niż w innych krajach, czy zwiększenie odpowiedzialności karnej podmiotów zajmujących się krypto.

I ja nie twierdzę że te przepisy są inherentnie złe/niepotrzebne czy dobre i przydatne. Widzę natomiast potencjalne skutki. Porównujesz aferę SKOK,
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@shiverr: Sugerujesz, że blokowanie w Polsce dostępu do stron powiązanych z podejrzanymi biznesami to coś złego? A ty wiesz, że już po pierwszych informacjach o kłopotach Zondacrypto nadal można tam było z Polski inwestować tam pieniądze? Gdyby weszły przepisy to ten dostęp można byłoby szybko zablokować i choć trochę ograniczyć liczbę poszkodowanych.
System kas takie jak SKOKi w Polsce to znany na całym świecie system wspierania lokalnych społeczności. Nie widziałeś
  • Odpowiedz
Sugerujesz, że blokowanie w Polsce dostępu do stron powiązanych z podejrzanymi biznesami to coś złego? A ty wiesz, że już po pierwszych informacjach o kłopotach Zondacrypto nadal można tam było z Polski i wędrować pieniądze? Gdyby weszły przepisy to ten dostęp można byłoby szybko zablokować i choć trochę ograniczyć liczbę poszkodowanych.

Nikt nie chce ograniczać ci inwestowania za granicą, mamy wolność w końcu, ale konsekwencje bierz sam na klatę.

@Kempes:
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@shiverr: Tak, inwestujesz za granicą, możesz to robić, ale ponosisz wszelkie konsekwencje. U nas powinny być przepisy regulujące i ograniczające ewentualne negatywne konsekwencje.

Żegnam.
  • Odpowiedz
@Kempes: Najlepsze są te Mariusze, którzy krzyczeli, że ustawa zniszczy rynek krypto w Polsce i Tusk pracuje dla Niemców, żeby całe crypto tam wypchnąć, więc super, że Nawrocki zawetował. A teraz pierwsi krzycza czemu rzad nic nie robi zeby pomoc poszkodowanym xd
  • Odpowiedz
@shiverr: ustawa przede wszystkim nakładała na firmach prowadzących działalność poza granicami kraju (ale nadal na terenie UE) nadzór KNF. Dzisiaj już takie firmy zakładane są w krajach podatkowych, a polskie prawo czy obywatele są bezbronni.

A lobbysci naciskają na osoby typu nawruski czy memcen, zeby ten stan trwał jak najdłużej.
Identyczne naciski mieliśmy na polityków PiSu czy ko że strony developerow. Prawo jest tworzone pod interesy jednostek. Od prawa do
  • Odpowiedz