Wpis z mikrobloga

Nikt nie mówi, i nie pisze o tym, że KSEF dla małych firm jest strzałem w kolano. Mam mały relatywnie biznes eCommerce. Jestem sam z żoną. Wszystko robimy sami, dodatkowo pracuje na etacie. Koszty takiego przedsięwzięcia są spore przy automatyzacjach, towarach i innych rzeczach a za coś trzeba żyć. Największe faktury kosztowe zostały przesunięte przez ksef o miesiąc - w sensie takim, że można księgować z data wystawienia w ksef, a te firmy wystawiają za usługę zrealizowaną w np. Marcu, ale trafia do KSeF w kwietniu. Przez co dochód jest mocno zawyżony w danym msc a w moim przypadku kwartale. Nie mogę odliczyć tego od podatku. Siłą rzeczy rośnie składka na ZUS, zaliczka CIT oraz VAT. Mogłem wiadomo kupić towaru na siłę, ale trzeba mieść na to odpowiednie środki. I teraz trzeba kombinować, bo mam wyimaginowany dochód który odliczę dopiero w następnym kwartale. Czy to ma sens? Takich firm jest dziesiątki, które wywalą kasę w powietrze, a być może zbankrutują lub się zadłużą. Ja to sobie JAKOŚ poukładam, jednak sensu w tym nie widzę.
#ksef #podatki #gowno
dzejkob98 - Nikt nie mówi, i nie pisze o tym, że KSEF dla małych firm jest strzałem w...

źródło: IMG_6367

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Powiedz czy dobrze rozumiem: grozi ci bankructwo bo nie masz chwilowej poduszki finansowej (buforu) aby ogarnąć miesięczny/kwartalny brak balansu w zyskach i wydatkach?
  • Odpowiedz
  • 0
@cuceusz: źle rozumiesz, poduszka finansowa nie zawsze jest w czystej gotówce ale często zamrożona w towarze. Nie mniej takie coś, gdzie się ciągle obraca i kupuje towar, jest problemem. Pieniądz jak leży na koncie to nie zarabia, więc często na koncie jest pusto.
  • Odpowiedz
@Belzebub: Że zamiast wystawić fakturę w marcu i zmniejszyć podatki w marcu, wystawiają w kwietniu, przez co w marcu ma więcej do oddania skarbówce. Allegro wywinęło taki numer jak wszedł KSeF. Zamiast wystawić fakturę z końcem miesiąca za ich usługi w tym miesiącu, to za styczeń wystawili w lutym i poszło do KSeF. Od tamtej pory tak wystawiają: za luty w marcu, za marzec w kwietniu itd. Po prostu uciekł
  • Odpowiedz
@Zbyszek_Kudriawcew:

No ale jeżeli wystawiają w marcu za luty, w lutym masz większy podatek do zapłaty, to sobie odbijesz to w marcu.
Naprawdę nie wiedzę w czym tutaj jest problem. Chyba, że to ja jakiś nieogar jestem...¯\(ツ)/¯

Poza tym czy nie możesz powiedzieć kontrahentowi aby ci fakturował wcześniej?
  • Odpowiedz
No ale jeżeli wystawiają w marcu za luty, w lutym masz większy podatek do zapłaty, to sobie odbijesz to w marcu.

@cuceusz: Nie odbije sobie w marcu, bo Allegro (domniemuję, że o to chodzi) zmieniło daty rozliczeń. Zawsze np. za styczeń, wystawiali fakturę 2-3 lutego z datą styczniową. Odkąd wszedł KSeF, za styczeń wystawili w lutym, z datą z lutego. A potem za luty w marcu, za marzec w kwietniu
  • Odpowiedz
1. To nie ma nic wspolnego z ksef.

@Belzebub: Po części ma, bo przed KSeF mam na przykład 4 listopada wystawioną fakturę za październik z datą ostatniego dnia października. Teraz mam wystawianą za marzec z datą wystawienia 1 kwietnia. Po prostu skończyły się czasy, gdzie w pierwszym tygodniu nowego miesiąca fakturowali na poprzedni miesiąc.

2. Zle rozliczasz
  • Odpowiedz
1. To nie ma nic wspolnego z ksef.

@Belzebub: Ma - bo już się nie da fałszować daty i wpisywać dowolną, wsteczną. Wcześniej allegro popełniało takie przestępstwo, teraz już KSeF zablokowała takie kombinowanie.

2. Zle rozliczasz podatki

Myślę, że się zbłaźnisz - ale dawaj: napisz co robi źle.
  • Odpowiedz
@jerzy-sznurek: nie o przepisy chodzi tylko o to co on tam wyprawia.
Jak się ktoś nie zna to daje księgowemu 200 zł miesięcznie od takiej g---o firemki. A jak się zna i ma więcej niż 5 faktur to też już szkoda na to czasu.
  • Odpowiedz
nie o przepisy chodzi

@Belzebub nie kompromituj się bardziej, bo wyraźnie napisałeś: "2. Zle rozliczasz podatki"
Wg mnie już doczytałeś, że to ty się wuja znasz i teraz odwracasz kota ogonem.
A mogłeś uczciwie przyznać rację, że nie wiedziałeś pod jaką data ujmuje się koszty w księgowości uproszczonej.
  • Odpowiedz