Aktywne Wpisy

Salido +1505
Minął 0. (z 67) dzień wakacji.
To już 8. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2025:
To już 8. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2025:
źródło: 1-453841-52
Pobierz
omicronns +39

Jak Wy rozumiecie odliczenia wieku , bo ja tak jak Dominika :D
@moniiqs: Już tu gdzieś pisałam, że nie ma się co przesadnie naśmiewać. Wielu ludzi nie rozumie np. że wiek i milenium nie skończyło się w sylwestra z 99/00 tylko rok później 00/01 a przecież to dokładnie taka sama matematyka, tylko liczby większe.
@burb-burb: Działa dokładnie tak samo. Ta sama matematyka co liczenie wytłaczanek z jajkami.
@burb-burb: Nic nie zostało pominięte i nie mogło być. Oczywiście, że trwał pierwszy rok naszej ery i skończył się po 12 miesiącach. Tak jak trwa pierwszy rok życia i kończy się po dwunastu miesiącach. Tak jak dziecko przeżyło 6 miesięcy, tak i minęło sześć miesięcy
@burb-burb: Przecież z tym 0 to było p---------e mediów tylko po to, żeby usprawiedliwić fiestę i balangę przy fajnej liczbie 2000, więc wymyślili dla gawiedzi jakiegoś chochoła. Jak kupujesz dwa sześciopaki harnasia i przychodzisz do domu a mama pyta ile kupiłeś to mówisz, że jeden, a na pytanie o ten drugi odpowiadasz, że to zerowy?( ͡° ͜ʖ
A dlaczego w urzędqch wymagane są lata skończone nie roczniki ?
@moniiqs: Masz skończony jeden rok życia. Zgadza się. Dokładnie o tym pisałam. Przeczytałeś w ogóle mój komentarz?
Na początku jak się urodzisz masz kilka dni, potem tygodni, a potem miesięcy. Zaznacz sobie na osi gdzie jesteś jak kończysz 2 lata. Kolejnego dnia idziesz już w stronę 3 lat na tej osi, nie idziesz w lewo tylko w prawo.
Ktoś wyżej pisał o tym że rodząc się leci komuś pierwszy rok życia. Dokładnie licząc: lecą miesiące a pierwszy rok życia skończy w dniu urodzin rok później. Dlatego stosujemy uproszczenia rocznikowe: np. do klasy szkolnej dopasowują dzieci z tego samego rocznika: niezależnie
@burb-burb: Słuchaj pawełek, ty wypierasz rzeczywistość. Pani w przedszkolu źle uczyła liczyć truskawki. Nie liczymy jedna truskawka, druga truskawka i trzecia truskawka, więc masz trzy truskawki bo pani pominęła ZEROWĄ truskawkę. ale pan matematyk @burb-burb wie jaka jest zatajona prawda. Liczymy: zerowa truskawka, pierwsza i druga. Więc jak masz trzy truskawki to masz dwie. Nie pomijaj zerowej! Witaj w świecei prawdziwej matematyki.
@burb-burb: Ej, ale mógłbyś się podzielić z nami nieogarnietymi, swoją wiedzą. Dlaczego nie chcesz dzielić się kagankiem oświaty. Ja durna, też chciałabym wiedzieć, dlaczego liczenie lat od narodzin Weroniki to inna matematyka niż liczenie lat od urodzenia Jezuska. Bardzo chciałabym wiedzieć, jak policzalny obiekt może być jednocześnie zerem. Nie bądź taki, dzielenie się jest piękne.