Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +128
Bezmyślność ludzka mnie dobija czasem. Po lesie u mnie latał królik, taki zwykły hodowlany, ktos go wywalił pewnie. Próbowałem go złapać bo na wolności dlugo nie pożyje ale uciekał. Poprosilem o pomoc mi znajomą co u weterynarza pracuje, w końcu pod siatką zwiał na jedna posesje co małżeństwo lekarzy mieszka.
Dzwonię ale nikt nie odbiera, musialem do pracy iść wiec poszedlem wieczorem i mówię w jakiej sprawie.
Facet do mnie, że no był królik
Dzwonię ale nikt nie odbiera, musialem do pracy iść wiec poszedlem wieczorem i mówię w jakiej sprawie.
Facet do mnie, że no był królik

Radio to radiomaster pocket.
Mam problem z odbiorem sterowania w Betaflight.
Radio jest zbindowane z odbiornikiem przez 'słowo' i patrząc po odbiorniku - jest ok.
Mam dostępne 3 UARTy wystawione w FC. Pod każdy po podlutowaniu - nie mam w widoku odbiornika (w appce webowej betaflight) żadnego inputu pokazanego. Mogę machać gimballami, ale nic się nie dzieje.
Jak mogę zdebuggować połączenie odbiornik<>fc żeby upewnić się że to co wysyłam dociera?
Zlutowane raczej dobrze - RX->TX TX -> RX, napięcie odpowiednie.
Zasilam FC z USB i jak większe prądy potrzebuję to podłączam wtyczkę do zasilacza warsztatowego zamiast baterii póki co.
#dron #drony #fpv #quadrocopter #quadcopter #technologia #drone #kiciochpyta
Masz włączony Serial RX (zaznaczony) dla odpowiedniego UART, do którego przylutowany jest odbiornik?
A w samej zakładce odbiornika Receiver Mode musi być na Serial-based receiver i wybrany protokół CRSF jak masz na ELRS
Mam wystawiony UART1, 3 i 6. No i do wszystkich 3 próbowałem. Właściwie to na zasadzie każdy z każdym.
Mode mam dokładnie tak ustawiony jak mówisz.
To czego nie sprawdziłem jeszcze to czy RX i TX to na pewno to, a nie odwrotnie (w odbiorniku lub FC).
Dlatego chyba najłatwiej byłoby mi zobaczyć w betflight gdzieś surowy output /
Ale jak masz czas na analizę:
serialpassthrough UART (ale odejmij od numeru -1) i 420000 lub 416666 (buadurate dla CRSF)
Gdzie ta opcja jest w betaflight?
Dzięki za pomoc.
Swoją drogą - nieco mylące są te ustawienia w ustawieniach portów, no ale trudno.
Grunt, że działa