Wpis z mikrobloga

@Talarsson myślę że większość przychodów to klienci korporacyjni i instytucjonalni, a nie indywidualni, ale oczywiście z czasem problem braku konsumentów może się pojawić w różnych miejscach. Pytanie czy na pewno w Microsofcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@breakdown1: Ale ja piszę właśnie o klientach korporacyjnych. Sam pracuje na pakiecie office, jeżeli zastąpi mnie AI to software w firmach nie będzie potrzebny. AI nie będzie pisało maili ani używało excela, microsoft zadusi sam siebie.
  • Odpowiedz
@Talarsson: maili nie będzie pisało, ale będzie używało np. Power Automate, różnego rodzaju wtyczek do automatyzacji w O365, Teamsach, Azure, serwerów MCP. Więc Microsoft swoje zarobi w taki czy inny sposób.
  • Odpowiedz
@Talarsson a przepraszam, nie zrozumiałem Cię na początku. To jest bardzo dobre pytanie 🤔

Na pierwszy rzut oka faktycznie zagrożeniem dla Microsoftu jest spadek ilości pracowników korporacyjnych, a co za tym idzie spadek potrzebnych licencji na Windowsy, excela itp. Muszę się nad tym zastanowić i poczytać sobie jak będą tym ryzykiem zarządzać i gdzie będą szukać ewentualnych wzrostów gdy zapotrzebowanie na software spadnie
  • Odpowiedz
@jacas: W przypadku pakietu office Microsoft nie ma praktycznie żadnej konkurencji są hegemonem, stoi na tym prawie każda firma na świecie.
Jeżeli firmy/klienci przestawią wajche na AI to mają do koloru do wyboru jeżeli chodzi o dostawców tego rozwiązania a wygra tylko jedna spółka, najlepsza i najtańsza.
Stąd takie absurdalne Capexy pompowane w AI przez wszystkie big techy. To jest walka o być albo nie być.
Ale to tylko moja
  • Odpowiedz
@jacas: @Talarsson @ethize Koledzy. Kiedyś zajmowałem się przez krótki okres czasu licencjami Microsoftu w swoim korpo. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jaka to jest maszynka do zarabiania pieniędzy. Azure to jest też wyższy poziom skomplikowania jeśli chodzi o licencję/zasady XD
Jeżeli chcecie liznąć czubka góry lodowej to zobaczcie jak skonstruowane są np licencje M365
  • Odpowiedz
@vladi_putin: no nie bez powodu te wszystkie Microsofty, VMware, itp. podnoszą regularnie ceny, a korpo i tak posłusznie płacą. Switching cost jest za duży i pewnie pół produkcji by padło gdyby nagle ktoś to chciał wymienić. IMO AI wiele nie zmieni w tej kwestii, bo żaden CTO dużego korpo nie będzie chciał wziąć na swoje barki takiej ryzykownej decyzji.
  • Odpowiedz
@Talarsson:

Sam pracuje na pakiecie office, jeżeli zastąpi mnie AI to software w firmach nie będzie potrzebny. AI nie będzie pisało maili ani używało excela, microsoft zadusi sam siebie.

Piszac takie rzeczy sam nie do konca wiesz jak potezny jest Microsoft, wiec zbastuj xD Bo pojecia to chyba nie masz zbyt duzego na temat IT i AI
  • Odpowiedz
@vladi_putin:

Piszac takie rzeczy sam nie do konca wiesz jak potezny jest Microsoft,

Przecież to napisałem

Microsoft nie ma praktycznie żadnej konkurencji są hegemonem, stoi na tym prawie każda firma na świecie.
  • Odpowiedz
Bo pojecia to chyba nie masz zbyt duzego

@vladi_putin: Tak jak ty pojęcia o biznesie.

​Microsoft to gigant na glinianych nogach w każdym segmencie, w którym zaspał. Teraz panicznie pompują miliardy w OpenAI, bo wiedzą, że Google i Meta depczą im po piętach, a Amazon dominuje w chmurze
  • Odpowiedz