Wpis z mikrobloga

Siema! Chce wystartować z nauka fotografii.
Zawodowo jestem projektantem, wiec jakiś pierwszy trening oka pewnie mam za sobą.

1. Mam obecnie Sony A7 Mark3 i jest bardzo spoko. Mogę go jednak oddać w ciagu 14 dni i wziąć Mark4 - widzę, ze body można kupić nawet za 8000, wiec to jakieś 1500zl więcej. Wiem, ze Mark4 jest dużo lepszy pod względem wideo, a to tez zamierzam robić. Myślicie, ze warto zmienić, skoro body zmienia się bardzo rzadko? Skoro mam w to wejść na kilka lat to chyba jest sens? :)

2. Po drugie - jakie obiektywy polecacie na start?
Mam teraz 50mm 1.8 od sony i jestem w nim zakochany.

3. Szukam fajnego plecaka: podobają mi się Thule Enroute Camera Backpack i Manfrotto Compact III. Chodzi mi o plecak, który jest mały i daje szybki dostęp do aparatu. Może jest cos lepszego na rynku?

Dzieki! :)

#fotografia #aparat #obiektywy #manfrotto #thule #hobby
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KlawiaturowyKomandos: Wszystko zależy, jaki rodzaj fotografii Cię w szczególności interesuje. Czy to fotografia portretowa, krajobrazowa, astrofoto, makro, street foto, reportaż. Od tego głównie zależy w jakie obiektywy warto zainwestować. Masz to szczęście, że do Sony jest naprawdę spory wybór szkieł, nie tylko natywnych od Sony, ale też producentów trzecich. Szczególnie polecam Ci obiektywy Viltrox, naprawdę doskonałe w bardzo dobrej cenie. Nie doradzę Ci, czy wymieniać aparat na model nowszy, ponieważ
  • Odpowiedz
@kecajek: dziękuję! :) no tak... lubie fotografie portretowa i uliczna :) na razie zostanę z tym szkłem 50mm, kosztowało tylko 1000zl a jest świetne, fajnie rozmywa tło :)

viltroxa właśnie odebrałem, 14mm... nie wiem czy nie jest za szeroki :) potestuje :)

postanowilem ze oddam mark3 i wezmę mark4 - bardzo chce robić dobre fotki, a sprzęt przecież może inspirowac :):):)
  • Odpowiedz
@kecajek: @KlawiaturowyKomandos Ja powiem tak kup jakiś obiektyw na początek z zoomem typu 17-70 tylko żeby był jasny powiedzmy 2.8 i wtedy sobie popatrzysz na jakiej ogniskowej najczęściej focisz, a jak ustaliła to możesz kupić jakąś stałkę o dużej jasności jakieś może 1.8 albo i 1.4. jak masz 7m3 czyli full frame to wystrzegaj się szkieł do APS-C. Działać będzie, ale....APS-C do FF w powierzchni matrycy w Sony to
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: 14mm do pełnej klatki, trochę szeroko jeżeli chodzi o portrety. Owszem, krajobraz, architektura, wnętrza super, czy reportaż w ciasnym pomieszczeniu, ale portrety że tak powiem średnio. Chociaż owszem, można i takiego czasem użyć w pewnych sytuacjach. Co do plecaków, ja nie doradzę, mam co prawda trzy: Tenba Axis II, K&F Concept, i jakiś noname z Ali. Zwłaszcza dwa pierwsze są spore na dwa body i kilka szkieł. Ale myślę,
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: No właśnie nie. Jest nieco za duży (24L) . Wczoraj właśnie wróciłem z nim z Włoch i niestety w Ryanku musiałem wykupić wcześniej 10 kg bagaż podręczny. Pod fotel się nie mieści. Ale jest tyle fajnych, różnych plecaków, że na pewno coś wybierzesz.
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: O plecakach się nie wypowiem, ale ostatnio na różne podróże kupiłem sobie torbę nerkę od k&f. Może to nie jest jakiś mistrz bezpieczeństwa sprzętu, ale bardzo wygodna je się z tym chodzi po mieście labo gdzieś na spacery. W lecie z plecakiem goroco, a taka torba jest dość smukła i mieści aparat z długim o obiektywem + jeszcze jeden obiektyw. No i jakieś drobne szpargały czy dokumenty, więc na
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: polecane tej kwestii Amazon o ile nie jest to twój pierwszy zakup. Tam nikt nie robi problemów, w zasadzie Amerykańskie zakupy. Jak coś to gwarancja jest europejska, więc problemów też nie ma. A z tego co wiem to w Foto w Polsce z tymi zwrotami to różnie to bywa. Niby zakładasz, że cebula, ale nie każdy może pojechać do sklepu ;)
  • Odpowiedz
@KlawiaturowyKomandos: X kim jest raczej spoko, sami w komentarzach piszesz że jak Ci się nie podoba to masz 14 dni na test. W dodatku oni rozumiesz że jak się biznes w sieci prowadzi na taką skalę to musi być możliwość testu i zwrotów, bo utrzymanie sklepów stacjonarnych byłoby wiele razy droższe.
  • Odpowiedz