Wpis z mikrobloga

Obserwując od kilkunastu miesięcy bieżące wydarzenia, doszedłem do pewnej refleksji. Uważam, że nadszedł właściwy moment, aby wznowić prace nad projektem Marka Podleckiego. Mowa oczywiście o Deparchatorze.
Do tematu warto podejść na nowo, z uwzględnieniem aktualnego stanu techniki.

Poczyniłem już wstępne kroki, a projekt roboczy nosi nazwę DEPARCHAT✡R 2.0 | beta 1.01 (2026).

Priorytetem projektowym jest mobilność i ergonomia - docelowo urządzenie powinno przyjąć formę wearable. Na tym etapie trudno precyzyjnie oszacować zapotrzebowanie na energię, gdyż zależy ono oczywiście od finalnej specyfikacji oraz liczby zaimplementowanych funkcji. To właśnie na funkcjonalnościach warto skupić się w pierwszej kolejności.

Opracowanie długiej listy możliwości nie stanowi wyzwania. Rzeczywistym problemem inżynierskim jest zaprojektowanie systemu zachowującego kompaktową i ergonomiczną konstrukcję, przy jednoczesnym zasilaniu z ogniwa powszechnie dostępnego na rynku. Przygotowałem wstępną wizualizację koncepcji.

Chętnie poznam Wasze opinie w następujących kwestiach:

Funkcjonalności - co warto uwzględnić w specyfikacji?
Firmware - jak podejść do architektury oprogramowania układowego?
Platforma sprzętowa - czy zasadny jest wybór Raspberry Pi 5 z rdzeniem Arm Cortex-A76?
AI - czy już na etapie projektu rozwojowego warto postawić na architekturę opartą na sztucznej inteligencji?

#deparchator #podlecki #zydkrecikorba #zydzi #antysemityzm #projektowanie #technologia #polskaracjastanu
FistOfTruth - Obserwując od kilkunastu miesięcy bieżące wydarzenia, doszedłem do pewn...

źródło: Deparchator

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fist_Of_Truth: przejęto cię klonie, oj już ja cię oczyszcze. Zaraz będziesz rozkurvviony medytacją dusz. Skończyło się! Nic ci nie da ukrycie w bazie 20 km pod marketem dino w Sieradzu, wahadełko cię wywąchało.
  • Odpowiedz