Wpis z mikrobloga

Ktoś się może sądził z PZU o zaniżone odszkodowanie z OC sprawcy? U mnie to byli na tyle bezczelni że upierali się że w moim aucie jest lakier 2-warstwowy metalik a nie droższa 3-warstwowa perła (wycenili roboczogodzinę warsztatu na 63 zł z VAT xDD). W marcu sąd wystawił nakaz zapłaty dla pzu, widzę w Portalu Informacyjnym że pzu złożyło odwołanie od nakazu, widzę w szczegółach 2xCD ale jeszcze nie dostałem pisma. Ktoś może się orientuje jak oni będą próbować to obronić? Do pozwu załączyłem rekalkulację ich kosztorysu przez rzeczoznawcę (m.in. korekty rbh na 140 zł z VAT). Kwota roszczenia jest poniżej 4000 więc wątpliwe że będzie rozprawa sądowa (3 lata temu wszedł nowy przepis dla takich drobnych spraw). W pozwie napisałem że chcę wypłatę kosztorysową bez naprawy (nie zamierzam lakierować całych elementów tylko prowizorycznie zamalować rysy bo biały lakier perłowy jest bardzo trudny do naprawy a żaden lakiernik nie zagwarantuje na piśmie efektu).
#oc #prawo #szkoda #motoryzacja #pzu #ubezpieczenia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sądy ciągną się wiekami... Widziałam to nie raz. W Safeto zawsze radzimy zbierać kosztorysy od warsztatów od razu, żeby uniknąć niespodzianek. Z udokumentowaną wyceną łatwiej walczyć niż z cennikiem ubezpieczyciela. Skorzystałaś z pomocy rzeczoznawcy? Mogę podesłać namiary do sprawdzonych speców z Warszawy. Zapytam znajomej prawniczki, co sądzi o odwołaniu PZU. Na pewno będą chcieli negocjować... A jeśli chcesz porównać, u nas w Safeto autocasco ma dobre limity na lakiery specjalne. Nie udało
  • Odpowiedz
Ktoś może się orientuje jak oni będą próbować to obronić?

@Instynkt: swoją opinią rzeczoznawcy. Sprawę rozsądzi najpewniej biegły sądowy dopiero.

Kwota roszczenia jest poniżej 4000 więc wątpliwe że będzie rozprawa sądowa (3 lata temu wszedł nowy przepis dla takich drobnych spraw).

Praktycznie rozprawa raczej i tak będzie, zależy o czym konkretnie piszesz? O świadku specjaliście? To musi
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA: chodzi o to że jeśli kwota roszczenia jest poniżej 4000 a np. 1 ze stron będzie chciała rozprawy to sąd i tak to może rozstrzygnąć na posiedzeniu niejawnym. Co to za nowe orzecznictwo? Nakaz naprawy pojazdu?
  • Odpowiedz
  • 0
W ogóle dziwne że oni brną w to gdy lakiernik-blacharz wyśmiał tą ich wycenę i wycenił robotę na mniej więcej 20% więcej od rzeczoznawcy więc dziwne żeby biegły był bardziej skłonny do wyceny pzu.
  • Odpowiedz
chodzi o to że jeśli kwota roszczenia jest poniżej 4000 a np. 1 ze stron będzie chciała rozprawy to sąd i tak to może rozstrzygnąć na posiedzeniu niejawnym.

@Instynkt: to chyba chat GPT Ci coś wymyślił w swojej halucynacji. W takiej sprawie nie spodziewam się rozpoznania na niejawnym, tym bardziej że wymaga wiadomości specjalnych

Co to za nowe orzecznictwo? Nakaz naprawy pojazdu?

mniej więcej - orzecznictwo przeciwko wszystkim skupywaczom roszczeń odszkodowawczych z
  • Odpowiedz