Wpis z mikrobloga

Cześć,

mam dylemat, czy zmieniać pracę i chciałbym poznać Wasze opinie.

Obecnie pracuję jako młodszy specjalista ds. zakupów w branży medycznej. Firma się rozwija, mam stabilną pozycję i dużą elastyczność (mogę np. wyjść w ciągu dnia bez problemu). Z drugiej strony:

zarządzanie i procesy są słabe

zdarzają się zadania totalnie poza zakresem (np. prywatne sprawy przełożonych typu wywożenie mebli)

momentami czuję chaos i brak profesjonalizmu

Zarabiam 6500 brutto.

Dostałem ofertę na podobne stanowisko:

7000 brutto

po 3 miesiącach premia uznaniowa ~500 zł (podobno pewna)

potencjalnie bardziej „czysta” rola i lepszy rozwój

Z drugiej strony boję się:

utraty tej elastyczności

ryzyka nowego miejsca (okres próbny itd.)

że premia jednak nie będzie taka pewna

Czy Waszym zdaniem warto zmieniać pracę przy takiej różnicy finansowej?
Na co najbardziej zwrócilibyście uwagę przed podjęciem decyzji?

Dzięki za każdą opinię!
#pracbaza
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gendzi: zostałabym w pierwszej pracy, 500 zł brutto będzie kosztowało cię wdrażanie się do nowego miejsca pracy, tworzenie nowych relacji, a jeszcze nie wiadomo, jakie tam są minusy, może okazać się, że nie było warto, zwłaszcza, że tu możesz wyjść w ciągu dnia i jest dość elastycznie, weź urlop i odpocznij, chaos i brak profesjonalizmu jest dosłownie WSZĘDZIE
  • Odpowiedz
@gendzi: sytuacja na rynku pracy jest ciężka, musisz sam sie rozeznać czy jeśli zrezygnujesz z obecnej pracy to w nowej cie przyjmą? A jeśli nie to czy będziesz miał alternatywy?
  • Odpowiedz
@gendzi: a te prywatne sprawy... wiesz co, to też jest w większości małych firm, musiałbyś zmienić na średnią lub duża firmę, aby tego nie było, a z kolei w dużych firmach są inne minusy, bo tam sztywno regulamin, mobbing też często, więcej ludzi, a co za tym idzie więcej p--------h charakterów itd.
  • Odpowiedz
@gendzi: To zalezy ile masz lat i czego chcesz od pracy. Jeśli jesteś młody i ambitny to zmieniaj prace. Każda praca to masa nowego doświadczenia a czesto idące z tym i zmianą pracy wyższe wynagrodzenie. Jeśli chcesz tylko odbębnić swoje i spadać do domu a kasa się zgadza to zostań.
  • Odpowiedz
  • 0
@Brat_mexicano_TV: generalnie uważam, że jestem dość ambitny, mam 25 lat.Jeżeli chodzi o kase to dla mnie zarabiać 6500 brutto, a 7500 brutto to spora różnica, da mi to dodatkowe oszczędności każdego miesiąca.
  • Odpowiedz
@gendzi: To jak jesteś na dorobku to zmieniaj. Nie ma gwarancji że zmienisz na lepsza ale na pewno lepiej płatną co w tym wieku jest bardzo ważne + nowe doświadeczenie(nowe procedury, nowa wiedza itp.). Ja w tym wieku czesto zmieniałem pracę jak już się wszystkiego w danym miejscu nauczyłem + przeważnie jak zmieniasz pracę to za pensję wyzszą niż miałeś. No i stale śledz rynek pracy i aplikuj do firm
  • Odpowiedz
@gendzi: Wywożenie mebli nie jet ok i zależy czy to na zasadzie „możesz mi pomóc? Jak szybko ogarniesz to możesz iść do domu”, czy „weź jak tak siedzisz bezczynnie to wywieź mi meble”. Jak to drugie to uciekałabym z tej firmy, bo pewnie ilość dziwnych zadań tylko będzie rosła.
  • Odpowiedz