Wpis z mikrobloga

Kurna ja to myślałam że jak nie noszę puszek do zwrotu to po prostu dokładam się do budżetu państwa na fundusz ochrony środowiska czy coś w tym stylu a to trafia do Janusza właściciela automatu xD Kto wpadł na ten genialny pomysł, przecież oni mają teraz motywację finansową żeby wiecznie stały "zepsute" xDDDDD #kaucjazabutelki
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaspil: lepiej jak oddasz to nie zapłacisz tym bonem w sklepie
bo nie, bo system ble ble za szybko ble.

A był tutaj mirek co wrzucił linka do żalów gościa że mu sie te bileciki przeterminowały XD

Tylko PL takie góno mozna bylo wymyślić
  • Odpowiedz
Kurna ja to myślałam że jak nie noszę puszek do zwrotu to po prostu dokładam się do budżetu państwa na fundusz ochrony środowiska czy coś w tym stylu a to trafia do Janusza właściciela automatu xD

@kaspil: Witam w realnym świecie gdzie za górnolotnymi hasłami skrywają ograniczenia i zbieranie kasy dla rządzących i innym zamożnych do przepierdo***nia ¯\(ツ)/¯

A teraz dopłać +10% opłaty klimatycznej do jakiegoś gunwa bo planeta płonie
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: dostaną za darmą posegregowany surowiec, który przecież ktoś kupi... Chociażby same puszki na aluminium XD jakbyśmy nie zrobili, to jesteśmy dymani. Może gdyby wszycy przestali kupować produkty z kaucja, i nagle obroty producentom napoi spadłyby o 91%, to zmusiłoby do jakiejś refleksji. Jednak bądźmy szczerzy, podatek cukrowy nie spowodował masowych bankructw rolewni słodzonej wody, to tymbardziej nie spowoduje tego opłata, którą można pod pewnymi warunkami odzyskać...
  • Odpowiedz
  • 11
@fanatykwedkarstwa2:

Lidl i Kaufland stworzyły własnego operatora systemu kaucyjnego o nazwie OK Operator Kaucyjny SA. Spółka ta, należąca do Grupy Schwarz, uzyskała zezwolenie Ministerstwa Klimatu i Środowiska na obsługę zbiórki opakowań w Polsce
  • Odpowiedz
@Wolnyityle: w sumie to nie rozumiem trochę płaczu o to, że się dostaje voucher do sklepu. Z 10 lat temu już Auchan miał taki właśnie system, że za zwrotne butelki dostawałem voucher do wykorzystania w sklepie. Skoro i tak już tak szedłem z tymi butelkami to nie widziałem żadnego problemu, żeby go od razu użyć na jakieś choćby podstawowe zakupy. Oczywiście zwykły hajs byłby lepszy, ale bez przesady.
  • Odpowiedz
@kaspil: jest na to jeden prosty sposób, ja całkowicie przestałem kupować cokolwiek w butelkach plastikowych czy puszkach. Nie kupuję już w zasadzie żadnych napojów, jak już mam ochotę na jakieś p--o zero to kupuję w butelce szklanej. Od momentu wprowadzenia tego gówna liczbę opakowań z kaucją, które kupiłem mogę policzyć na palcach.
Niech giną.
  • Odpowiedz
@kaspil: w każdej żabie jest zawsze nieczynny xd nie powiem, czasem jadąc w trasę kupowało się energola xd ale są rabat z kofeina co działają i elo xd a teraz piwero to tylko perła/ trybunał/namysłów. Jedynie kuflowe ale to dla żula obchodzi kaucję na puchę, bo jest info o kaucji chyba w języku chorwackim jakbym miał zgadywać xdd
  • Odpowiedz