Wpis z mikrobloga

@Varin: chłopie, to dopiero początek :D Poczekaj aż dostawcy LLMów uznają że ludzie i korporacje są już wystarczająco mocno uzależnieni od AI żeby zacząć golenie, wtedy to będzie zabawnie, a stworzenie konkurencyjnego LLM będzie tak kosztowne, że na rynku monopol będą miały 2-3 firmy xD
  • Odpowiedz
@Varin: Płatnego tak, ale właśnie chodzi o to, że co raz więcej osób nie jest w stanie pracować bez LLM. Wystarczy zacząć to porządnie monetyzować i będą płakać i płacić
  • Odpowiedz
  • 0
@czwartafaza: Może tak być jak mówisz, ja jednak raczej skłaniam się ku takiemu scenariuszowi że jeśli by naprawde podniesli stawki, to by ludzie po prostu przestali używać. Ja upgrade do Pro+ nie robie choc ostatnio dużo Opusa 4.6 używałem przez Copilota. Ale z 10 dolarów na 39 dolarów nie wskoczę bo nagle mi zabrali. Wolę po prostu teraz sobie GPT 5.4 używać i tyle. A jak wszystko będzie kosztować krocie,
  • Odpowiedz
@Varin: na pewno bedzie to rosło bo nie ma bata, zeby te stawki rzędu 10 usd/euro, pokrywały choćby prąd który jest zużywany. Nie mówiąc o sprzęcie, sofcie i jeszcze zarobku.

Te ceny są zaniżane tylko po to, żeby przyciągać ludzi i budować pozycję rynkową. Tak samo działają inne branże więc to nic specjalnie dziwnego.
Wiadomo, że przy abonamentach po tysiąc czy kilka tysięcy dolarów amatorzy wymiękną. Ale korpo takim abonamentem
  • Odpowiedz
@Varin: No właśnie według mnie taktyka jest taka, żeby doprowadzić do takiego uzależnienia od AI, że nie będzie właściwie możliwości zrezygnowania i wrócenia do klepania ręcznego, bo wszystkie procesy bedą nastawione na produkcję przez AI, a w dodatku nie będzie ludzi do tego i koszt ich wdrożenia będzie kosmiczny. Ale może się mylę
  • Odpowiedz
  • 0
@FedoraTyrone: Dodatkowo Anthropic zabral mozliwosc uzywania Claude Code z subskrypcja Pro - tak wiec musisz miec Max które jest od chyba 100 dokarów za miesiac...
  • Odpowiedz
@Varin: w ogóle dobrze że nie kupiłem, bo chciałem nowy projekt stawiać z Claude Code. Ale teraz patrzę na ich stronie i niby jest dostępny e wersji Pro. Skąd to info że zabrali?
  • Odpowiedz