Aktywne Wpisy

MagicznyKarp +8
#kiszak #skeletal
Łapta świeże nowości z progresu skeletala, xD
Także dzisiaj kiszak przez 5h rozmawiał z wydawcą o mechanikach w skeletalu, i nie mógł (wydawca) nic nowego dodać (kiszak jest z tego dumny)
Praca kiszaka i pawika (programisty) jest już prawie zrobiona, tylko ci graficy się o---------ą
I właśnie przez to jeszcze nie wydana jest ta gra, co go wkurza, bo już by chciał to wypuścić (jeśli nic się nie zmieniło to
Łapta świeże nowości z progresu skeletala, xD
Także dzisiaj kiszak przez 5h rozmawiał z wydawcą o mechanikach w skeletalu, i nie mógł (wydawca) nic nowego dodać (kiszak jest z tego dumny)
Praca kiszaka i pawika (programisty) jest już prawie zrobiona, tylko ci graficy się o---------ą
I właśnie przez to jeszcze nie wydana jest ta gra, co go wkurza, bo już by chciał to wypuścić (jeśli nic się nie zmieniło to

lubie-sernik +6
Co lubicie? Ale jedna rzecz.
Bo ja lubię np. sernik
Bo ja lubię np. sernik

Co jest w tle tych historii? Kilkanaście spółek w Polsce i Wielkiej Brytanii, wyrok karny, egzekucje komornicze, zaległości wobec skarbówki, braki sprawozdań finansowych. To tak na początek.
RESTAURACJA BRACI COLLINS i wyrok karny
RESTAURACJA BRACI COLLINS sp. z o.o. (KRS: 0000736335) zostaje zarejestrowana w 2018 r., medialnie rusza w 2020 r. Na jej otwarciu pojawił się Kazimierz Marcinkiewicz i masa innych znanych osób.
Już w 2019 r. urząd skarbowy wszczyna pierwsze z postępowań, które później pojawi się w Krajowym Rejestrze Zadłużonych (dług na 39.951 zł). Największa bezskuteczna egzekucja opiewa na kwotę 219.245 zł.
Już od marca do września 2019 r. spółka nie płaciła za najem. Właściciele nieruchomości skierowali sprawę do komornika, ten nic nie odzyskał. A restauracja działała. Wierzycielka nie dała za wygraną i wysłała do restauracji syna, który kupił butelkę wody i zapłacił kartą. W efekcie tego ustalono, że umowa dzierżawy terminala była zawarta na inną spółkę, której wspólnikiem był Rafał Collins i to do niej trafiały płatności kartą.
Takie coś to czyn zabroniony z art. 300 § 2 Kodeksu karnego (udaremnienie zaspokojenia wierzyciela).
Sprawa skończyła się wyrokiem karnym Sądu Rejonowego dla Warszawy-Śródmieścia w Warszawie z 03.09.2024 r. w sprawie II K 770/22. Nikt o tym nie wiedział, ani nie pisał. Znalazłem namiary na ten wyrok przeglądając akta rejestrowe spółek (szukałem przyczyn wykreślenia Rafała Collinsa z zarządu).
Całą sprawę tych i innych spółek opisuję w przygotowanej przeze mnie analizie (link). Wyrok karny to najgrubsza rzecz, ale jest tam sporo innych poważnych tematów.
INNE ZADŁUŻONE SPÓŁKI
PRESTIGE WRAP AND CUSTOMS WARSAW sp. z o.o. (KRS: 0000637175). Głównym udziałowcem spółki (61%) i jedynym członkiem zarządu był młodszy z braci Rafał Collins. Założona w 2016 r., już w 2018 r. ma pierwsze postępowanie sądowe. Ma umorzone egzekucje w Krajowym Rejestrze Zadłużonych, a łączna kwota zaległości wobec urzędu skarbowego to ponad 138.000 zł.
PROINVESTMENT GROUP sp. z o.o. (KRS: 0000757741). Spółka Rafała Collinsa i Roberta Lewandowskiego, o której pisałem we wczorajszym artykule (link). Również ma długi w Krajowym Rejestrze Zadłużonych.
BCWARSAW sp. z o.o. (KRS 0000912040). Spółka zarejestrowana w 2021 r., której wspólnikami są obydwaj bracia. Spółka ma zaległości podatkowe na łączną kwotę 135.156 zł.
BC LONDON sp. z o.o. (KRS: 0000920444). Spółka zarejestrowana w 2021 r., której wspólnikami są obydwaj bracia. Brak długów w KRZ. W 2024 r. sąd wszczął z urzędu postępowanie w sprawie jej rozwiązania, ale zostało ono umorzone,
Fundacja braci Collins (KRS: 0000750542). To jest dobra historia bo Rafała Collinsa po wyroku karnym wykreślili ze spółek jako członka zarządu (taka osoba nie może mieć na koncie wyroku z art. 300 k.k.). Ale w fundacjach jest inaczej, wiec tam go nie wykreślili. Ostatnie sprawozdanie finansowe fundacja złożyła za 2021 r., kolejnych brak. Są też inne kwestie, które opisuję w ww. artykule.
SPÓŁKI ZAGRANICZNE
Od 2010 r. w Wielkiej Brytanii powstało 10 spółek powiązanych z braćmi: PRESTIGE WRAP LTD, PRESTIGE BUILT LTD, PRECUS LTD, SHAKESPHERE LTD, PWC GROUP LTD, COLLINS BROTHERS GROUP LTD, TISMO LONDON LTD, SMACK THAT RECORDS LTD, YOUR REVE UK LTD, TISMO AUTOMOTIVE LTD.
Nie znam się na prawie brytyjskim, natomiast mam wątpliwości, czy model działania był odmienny niż w przypadku podmiotów polskich. Na pewno w części z tych spółek mieli wszczynane postępowanie w sprawie rozwiązania spółek z urzędu w związku z nieskładaniem sprawozdań (compulsory strike off).
PODSUMOWANIE
Mówimy o ludziach, którzy próbują wciskać Alowi Pacino i papieżowi Franciszkowi swoje luksusowe zegarki wyceniane przez nich na setki tysięcy złotych. Mają masę zdjęć ze znanymi ludźmi, Tysonem, Usykiem, pokazują się na ściankach. Równocześnie ich biznesy skutkują masą czynności po stronie organów państwowych i długami. Pytanie ile tak można, ile spółek jeszcze powstanie i czy mediom, które z nimi współpracują zacznie to przeszkadzać.
-------------
#maszprawo - z języka przepisów na język polski o często spotykanych problemach prawnych. Tag #maszprawo jest tagiem autorskim. Jeśli masz pytanie do mnie wołaj mnie @LaudatorLibertatis lub użyj tagu #prawo, w przypadku chęci otrzymania pomocy od szerszego grona wykopowych prawników.
-------------
źródło: posp2 20260406
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...