Wpis z mikrobloga

@SajmiX: Ostatnio byłem w Pusanie, w Korei. Jakaś górka, punkt widokowy, gdzieś tam tabliczka że zakaz fotografowania, bo baza wojskowa itp. Tyle że nawet nie wiedziałem, gdzie jest ten teren wojskowy i nie wiedziałem, czego mam nie fotografować.
  • Odpowiedz
  • 2
@kwark64: tylko ze to jest Fabryka Broni Łucznik w Radomiu i stoi na tle zakazu fotografowania.
nie wiem tylko czy ta fabryka broni ma prawo takie cos zawiesić na ogrodzeniu
  • Odpowiedz
@SajmiX: Tak jest zgodne, ponieważ ta fabryka nie powinna mieć tego znaku. Znak wisi tam bezprawnie, jak wiele takich znaków w całej Polsce. Bo czanrek z kolegami najpierw wprowadzili taki bubel prawny że nie można było robić sobie zdjęcia w porcie, zostało to poprawione i obecnie nie można robić zdjęć:

Art.  616. [Kategoryzacja obiektów szczególnie ważnych dla obronności lub bezpieczeństwa państwa]

Obiekty szczególnie ważne dla obronności lub bezpieczeństwa państwa kategoryzuje
angelofdeath007 - @SajmiX: Tak jest zgodne, ponieważ ta fabryka nie powinna mieć tego...
  • Odpowiedz
@SajmiX: Proszę bardzo, ogólnie z miejsca publicznego możesz filmować do woli bo te tabliczki to dotyczyć mogą tego co za płotem na ich terenie. Jak widać jednak po artykułach a przede wszystkim filmach audytora nawet w służbach pracują ludzie którzy nie mają pojęcia jak te przepisy działają ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@SajmiX: nawet jakby ten zakaz był realny, tabliczka wiśnia) a zgodnie z prawem itd. to partia polityczna, organizacja czy często nawet anon może dostać pozwolenie np. na fotografowanie. Kolega miał pracę inż. że zdjęciami z azotów. Prosił o zgodę, zdaje się tam pracował, dostał ją zrobił zdjęcia ktoś je zweryfikował, niektóre kazał usunąć. A tutaj to stoi pajac na trawniku i filmuję płot w miejscu publicznym
  • Odpowiedz
ktoś by mi mógł powiedzieć czy nagrywanie się na tle Fabryki Łucznik w Rado

@SajmiX: Czy fabryka to jest wojsko albo jednostka specjalna? Nie? To się wyjaśniło
  • Odpowiedz
@SajmiX: nie ma :)

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/obrona-ojczyzny-19220069/art-616-a

Czy fabryka broni to infrastruktura krytyczna? Jeszcze jak. Ale czy w tym momencie wg prawa mogą legalnie wywiesić sobie ustawowy znak? Nie, bo nie mają już do tego prawa. W zeszłym roku było coś takiego, chyba pomiędzy kwietniem a sierpniem, że obiekty, które były na tajnej liście infrastruktury krytycznej mogły wywieszać ten znak. I wtedy nawet któraś jednostka ZUS sobie to wywiesiła i nie wiedziałeś,
  • Odpowiedz