Wpis z mikrobloga

Mam takie pytanie - dlaczego strony www są takie k---a nudne? A niektóre - te najpopularniejsze - to dosłownie wyglądają anorektyczne.

Dlaczego ja na swojej stronie, gdy wyświetlamy np. czerwony napis DOSTĘP ZABLOKOWANY, robię to z fajną animacją pulsowania, a na dużych serwisach jedyne animowane rzeczy to reklamy?

Nawet na takim wykopie nigdy nie było przyjemnego doświadczenia, że jak dajesz plusa to jest jakaś prosta animacja, tylko po prostu cyfra się zwiększa.

I naprawdę stawiam takie pytanie - dlaczego to wszystko jest takie nudne?

Uprzedzając - ja rozumiem, że kwestia wydajności - ale nie przesadzajmy, ja mówię o kilku prostych rzeczach w CSS i kilku dodatkowych graficzkach. Serwerom nic nie będzie.

#programista15k #webdev #stronywww #seo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Turbator: większość rzeczy związanych z wyszukiwaniem odbywa się za pomocą telefonów. Na tychże telefonach każdy ma w dupie Twoją fajną animacje. To tak w skrócie ;)
  • Odpowiedz
@Turbator: Cześć. Dokładnie tak jak pisze @Zimm3man - piszesz strony pod siebie, a większe serwisy robią testy na dużej liczbie użytkowników i skupiają się na ich doświadczeniu. Wnioski są dosyć jasne, większość ludzi nie lubi animacji bo są rozpraszające. Na stronach z dużą liczbą wejść nie stosuje się animacji aby nie rozpraszały uwagi od treści.

A dlaczego akurat reklamy już mają animacje przyciągające uwagę to sobie sam dopowiedz ;)
  • Odpowiedz
@Turbator: Bo korporacje to są takie twory gdzie jak ktoś wpadnie na pomysł żeby zrobić fajną animację przy plusowaniu to zaraz się zbiera 15 osób na meetingu i po 3 tygodniach decydują że "nie wpisuje się w obecną strategię produktową" i temat umiera. Ty po prostu siadasz, piszesz 3 linijki CSS i działa, zero polityki, zero bullshitu i dlatego małe strony robione z pasją zawsze będą miały więcej duszy niż
  • Odpowiedz