Wpis z mikrobloga

Jako osoba, która robiła ostatnio remont około 55 czy tam 57m mieszkania w wielkiej płycie na YT wyświetlają mi się różne aranżacje mieszkań na YT. I abstrachując od powalonych cen to kurde to jest jakiś dramat co te deweloperuchy za nieustawne mieszkania robią ( ͡° ʖ̯ ͡°) A najlepsze są "pokoje" o wielkości chyba 2 na 3 metry xD
Dodatkowo byłem przekonany skoro mi na 55m udało się prawie wszystko zmieścić co potrzebuję i nawet w ostateczności 1 duży pokój można jakoś próbować podzielić na 2 mniejsze gdyby była w przyszłości potrzeba na 2 gówniaki. To mieszkania od dewelopera większe tj. 70 kilka lub 80 kilka metrów będą miały to wszystko i chociaż 3 pokoje i pewnie jeszcze jakąś garderobę/schowek etc ? Otóż nie xD
Wszedłem na stronę dewelopera gdzie w okolicy mojego PRLowskiego osiedla sprzedaje mieszkania i jakie było moje zdziwienie, że wyżej wymienione metrażowo mieszkania mają praktycznie taki sam układ pomieszczeń jak u mnie - tj. kuchniosalon, łazienka i 2 pokoje.
A te metry gdzie są to na tych wizualizacjach to nie wiem, bo kuchnia a raczej aneks kuchenny jest mniejszy albo w najlepszym razie podobny do mojego xD
I dziwić się, że dzietność spada w Polsce jak jedynie dobra praca jest w top5, a tam mieszkania tak wyglądają i 15k z metra i to na samym obrzeżu przy granicy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#patodeweloperka #deweloperuch #mieszkania #polska #nieruchomosci #remont
Mysciak - Jako osoba, która robiła ostatnio remont około 55 czy tam 57m mieszkania w ...

źródło: DiP4T882LIJFPqKEb7RcDSDytPmQZwwf

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mysciak: jak szukałem mieszkania jakiś czas temu i naszła mnie podobna refleksja odnośnie demografii. Idziesz do dewelopera, nowo budowane osiedle to w 90-95% max 3 pokoje, z czego 3/4 to 2 pokoje albo kawalerki, abstrahując od porąbanych cen. Czyli realnie takie osiedle jest projektowane w 75% pod singlów/bezdzietne pary, jakieś 20% pod pary 2+1 i reszta pod pary 2+2. A i tak w praktyce połowa mieszkań trafi w łapska "inwestorów".
  • Odpowiedz
@Mysciak: i niech mi ktos powie, ze nie jest to celowe wyludnianie Polski pod przyszlych Zymian. ( ͡° ͜ʖ ͡°) przeciez deweloperzy by mogli budowac ustawniejsze. Czemu ich nie buduja? Bo glupie Polaki biora te nieustawne klitki. Polak sie nigdy nie nauczy.
Jakby wybrzydzali jak przy skarpetkach za 30 zl to rynek by inaczej wygladal.
  • Odpowiedz
@Arivederczi: najlepsza marża i zysk z inwestycji na mniejszych, 3 lata temu sprawdzam budowę pewnego bloku, a tam same kawalerki i 2pokojowe. Ani 1 mieszkania >=3 pokoje
  • Odpowiedz