Wpis z mikrobloga

Wentylacja mechaniczna w starszym domu. Obecnie mam dwa kominy, jeden wentylacyjny, drugi stary kopciuch z szachtem wentylacyjnym, i na tym opiera się cały system. Okna to już trochę leciwe, ale dalej szczelne PCV, przez co system historycznie generował grzyba. Do tego będę wyburzał kopciucha przy remoncie dachu (zastanawiam się by zrobić to samo ze starym wentylacyjnym).

Zastanawiam się nad zostaniem przy grawitacji vs. pójście w #rekuperacja. Zalety przy grawitacji to przede wszystkim to, że nie muszę bulić 20k + elektronika do serwisu + filtry... Bo tak to przy niej każda opcja z grawitacją wydaje mi się półśrodkiem i do tego nie są pokryte z #czystepowietrze. Nawiewniki okienne = p----i w zimę. Jakieś specjalne systemy wentylacyjne to już wychodzą koszta, gdzie człowiek zastanawia się, czy nie dołożyć z 5k (mówię o kwocie po dotacjach przy reku) i mieć rekuperację.

Macie jakieś przemyślenia w temacie? Dodam, że docelowo chcę dom dobrze ocieplić (choć na razie nie robię elewacji) i będę leciał na grzejnikach.

#remontujzwykopem #remont
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Macie jakieś przemyślenia w temacie? Dodam, że docelowo chcę dom dobrze ocieplić (choć na razie nie robię elewacji) i będę leciał na grzejnikach.

@Zielonka021124: tak, opcje są dwie:
1 - robisz wentylację mechaniczną z odzyskiem czyli rekuperacja i nie masz grzyba oraz niższe rachunki za ogrzewanie
2 - zostawiasz wentylację grawitacyjna, niszczysz okna poprzez zrobienie w nich dziur pod nawiewniki które wygenerują Ci większe koszty ogrzewania. Ostatecznie jakikolwiek remont wtedy
  • Odpowiedz
@ksiak: ad 2 rozważałem o tyle, że pewnie prędzej czy później i tak bym okna wymieniał (dobry moment myślę byłoby to zgrać z nową elewacją)... te starsze PCV teoretycznie już nie spełniają obecnych norm. Inna sprawa, że nawiewniki i tak by mi kolidowały z istniejącym kominem wentylacyjnym, a tam gdzie jest kopciuch musiałbym przekminić nad jakimś wentylatorem (obok jest pion instalacyjny z kuchnią, łazienką)
  • Odpowiedz
ad 2 rozważałem o tyle, że pewnie prędzej czy później i tak bym okna wymieniał (dobry moment myślę byłoby to zgrać z nową elewacją).

@Zielonka021124: jeżeli pójdziesz w grawitacyjna to nie ma sensu wymieniać okien.

te starsze PCV teoretycznie już nie spełniają obecnych norm.

nowe jak w nich założysz nawiewniki czyli realnie zrobisz dziury,
  • Odpowiedz
rzucam hasło: rekuperacja decentralna

@senq87: rzucam hasło: problem z odprowadzeniem wody która powstaje z różnicy temperatur oraz niska sprawność
  • Odpowiedz
@bialy100k: ja mam właśnie w planach ocieplić poddasze i piwnicę od strony parteru i zostawić elewację nieocieploną, na metrażu jaki mam zamiar użytkować ocieplenie całej elewacji przy obecnych cenach styropianu się IMO zupełnie nie opłaca, przemyślałem to i uznałem, że rekuperacja nie tyle co obniży mi rachunki, ale zapobiegnie problemom które powodowałaby nadmierna wilgoć przy wentylacji grawitacyjnej.
  • Odpowiedz