Wpis z mikrobloga

Kreatyna monohydrat, czy przy siłowni suplementujecie? :)
Pytam się pod kątem tego, ze aktualnie jest promka na Trec na allegro https://allegro.pl/produkt/kreatyna-monohydrat-mikronizowany-bezsmakowy-trec-nutrition-500-g-374bee5f-a149-437e-8bc9-61b6c94f2ef6?offerId=17814949914 I zastanawiam się czy sobie nie zamówić.
Ogólnie zastanawiam się nad monohydratem a jabłczanem. Monohydrat jest najpopularniejszy a jabłczan bardziej naturalny i bardziej obojętny dla organizmu, ale mniej skuteczny . Chodzi mi generalnie o branie go przez długie lata i jakie mogą być skutki uboczne takiej suplementacji. Niektórzy z Was zapewne zajmują się zawodowo suplementacją i mają większe rozeznanie. Jak to jest z tą kreatyną ? Mono czy jabłczan ? Co zdrowsze na żoładek ?

#allegro #silownia #cwiczenia #fitness #kreatyna #suplementy
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marta_am: Bierz to, co tańsze. Kreatyna daje tak mało (zwłaszcza przy jakkolwiek sensownej diecie, a nie jakimś wege badziewiu), że czego nie weźmiesz, efektów nie zauważysz.
  • Odpowiedz
i jakie mogą być skutki uboczne takiej suplementacji.

@marta_am: żadne w większości przypadków. i tylko mono bo reszta to są marketingowe ściemy że niby lepsze bo coś tam, w badaniach wychodzi że praktycznie nie ma żadnej różnicy a mono jest najtańsze
  • Odpowiedz
  • 16
@marta_am: Monohydrat kreatyny jest najlepiej przebadany, skuteczniejszy i bezpieczny nawet przy długoterminowym stosowaniu, a doniesienia o obciążeniu żołądka są raczej mitami, jeśli stosujesz zalecane dawki. Jabłczan ma nieco lepszą rozpuszczalność i bywa łagodniejszy dla układu pokarmowego, ale jego skuteczność jest nieco niższa. Obie formy są bezpieczne przy długotrwałej suplementacji, więc wybór zależy głównie od indywidualnej tolerancji.
  • Odpowiedz
@marta_am: Nie ma znaczenia, ja obecnie wolę naturalne ale smakowe też warto jest przetestować bo gusta są różne. Jeśli chcesz smakową to polecam Trec o smaku arbuza, nie jest tak przesłodzony.
  • Odpowiedz
Kreatyna daje tak mało (zwłaszcza przy jakkolwiek sensownej diecie, a nie jakimś wege badziewiu), że czego nie weźmiesz, efektów nie zauważysz.

@arclex: u mnie były widoczne efekty w sile maksymalnej
  • Odpowiedz
@tomekx11994: Też tak biorę. I taką ciekawostką jest też, ze uważam u siebie ogólna poprawę energii ale i poprawę funkcjonowania mózgu, jakoś lątwiej jest mi się skupić po kreatynie na co dzień
  • Odpowiedz
@marta_am: Ja lubię neutralne. Bierzesz po prostu do ryja i tyle. A jak lubiz rozpuszczać to smakowe, chociaż mi osobiście one nie podchodzą
  • Odpowiedz
@Anakee: Super, tylko podbicie tej Twojej siły maksymalnej z 50kg na 6 powtórzeń na 50kg na 7 powtórzeń po tygodniu to normalny progress.
  • Odpowiedz