Wpis z mikrobloga

Mirki, rozważam nowy #komputery #laptop #minipc. Obecny potwór żre prąd jak dziki. Do tego rozważam porzucenie windowsa (wystarczy mi chyba w wirtualce) i migrację w kierunku #linux. Co w rozsądnym budżecie teraz jest mega warte uwagi? Z wymagań - 32GB ramu, mile widziany mobilna karta która pozwoli zagrać w minecrafta ;-) a do tego obsłuży 3 monitory z hubem. jeśli laptop to 15-16". MiniPC są fajne (pomijając ceny DDR5), ale ciut mniej mobilne niż laptop. Z rynku laptopów wyleciałem całkowicie, ale wiem że nie każdy z linuksem pójdzie tak samo żwawo. Chińczyki mają jakieś fajne noname brandy z nowymi ryzenami i oprócz tego że nie ma gdzie tego pomacać to nie można im za wiele zarzucić. albo poleasing z lenovo, tylko jaki? doradźcie bo mętlik.

gdyby nie awersja do klawiatury #macos to rozważałem też maca mini m4, ale... obawiam się tej migracji nawet bardziej niż na linuksa ;-)
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DelPierdo: ogólnie laptopy klasy business są spoko, jak mini PC to poszukaj tych na których ludzie instalują SteamOS na YT.
Tak jest najłatwiej ktoś przetestował i pokazał przed kamerą jak śmiga. A system możesz zainstalować jaki chcesz
  • Odpowiedz
poleasing z lenovo

@DelPierdo: to nie ma sensu, weź della. Lenovo to szrot, w którym producent żałuje na wszystkim, nawet na licencji na h265.
  • Odpowiedz
@DelPierdo: Zależy jaki budżet i czy nowy czy używane, ale do marek najlepiej dwa wybory jak ktoś wyżej napisał: ThinkPad lub Dell. Ewentualnie z tańszych możesz jeszcze jakieś Lenovo rozpatrywać. Jeśli chodzi o serie ThinkPad - X1 oraz T14 to jest klasa bez kompromisów- NASA, prezesi firm, inżynierzy, środowiska high-security i korporacje tego używają. Dell - podobnie, woły robocze, wypożyczane ludziom na pisanie życiowych egzaminów. Z serii Dell polecam Pro
  • Odpowiedz