Wpis z mikrobloga

Mireczki, dzisiaj wjeżdżamy z grubym tematem. Po medialnej burzy na temat zadłużonej agencji marketingowej Roberta Lewandowskiego (STOR9) przyjrzałem się 30 spółkom naszego narodowego czempiona no i znalazłem więcej niż się spodziewałem.
Poniżej opisuję temat skrótowo, ale nagrałem się też i wrzucam znalezisko z prośbą o wykopanie (link), bo są to zupełnie nowe tematy nieopisywane dotychczas przez media.

SPRAWOZDZANIA FINANSOWE
Szereg spółek bardzo luźno traktuje swoje obowiązki w zakresie składania sprawozdań finansowych. Kluczowa w finansowej układance jest spółka 5IN9 GLOBAL sp. z o.o. (KRS: 0000718724), w której Lewy ma 99% udziałów i za jej pośrednictwem inwestuje w inne spółki. Spółka ta ostatnie sprawozdanie finansowe złożyła za 2021 r. Nieterminowe składanie sprawozdań jest zagrożone grzywną lub ograniczeniem wolności.

Organy państwowe (urzędy skarbowe, prokuratura, sądy) muszą przez to podejmować niepotrzebne działania: postępowania przymuszające, sugestie rozwiązania spółki z urzędu itp.

BIZNES Z RAFAŁEM COLLINSEM
Dzięki analizie spółek dowiedziałem się o braciach Collins (celebrytach z branży motoryzacyjnej), a dokładnie o Rafale Collinsie, który z Lewandowskim założył spółkę Proinvestment Group sp. z o.o. (KRS: 0000757741). Collins został jej prezesem.

Aktualnie spółka ma długi wobec skarbówki, ujawnione w Krajowym Rejestrze Zadłużonych, a sąd z urzędu wykreślił prezesa bo Rafał Collins został skazany wyrokiem sądu karnego. (_ ) To historia, o której też nikt nie pisał. Będę o niej pisał w kolejnym artykule bo to historia sama w sobie.

MAZURSKA WTOPA
Co ciekawe nierozważne dobieranie wspólników biznesowych zdarzało się naszemu piłkarzowi już w przeszłości. W 2017 r. wszedł w biznes z Pawłem Petrusewiczem, w ramach którego Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości przyznała 40 mln zł dofinansowania. Media ujawniły, że jest to człowiek „wielokrotnie skazywany prawomocnymi wyrokami za przestępstwa przeciwko mieniu, bezpieczeństwu powszechnemu, wymiarowi sprawiedliwości, wiarygodności dokumentów i obrotowi gospodarczemu”. Lewandowski szybko się z tego wycofał, a na Mazurach straszy niedokończony budynek.

SURGE CLOUD
To kolejna historia nieopisywana przez media. W 2020 r. Lewandowski obejmuje w spółce Surge Cloud sp. z o.o. (KRS: 0000600102) 20,2% udziałów, zyskuje dodatkowe uprawnienia do jej kontroli. Spółka ostatnie sprawozdanie składa właśnie w 2020 r. za rok 2019, a już w 2021 r. komornik z Poznania umarza bezskuteczną egzekucję przeciwko prezesowi zarządu Surge Cloud Marcinowi Dąbrowskiemu.

Prezesa zastępuje nowy członek zarządu, wobec którego – niedługo później - również zostają ujawnione bezskuteczne egzekucje w Krajowym Rejestrze Zadłużonych wszczynane przez urząd skarbowy. XD

Spółka nadal istnieje, ma długi, a w okresie od 2015 do 2020 r. otrzymała pomoc publiczną o wartości ponad 19 mln złotych.

ROLA LEWEGO
Kluczowe pytanie, czy Lewandowski tu za coś odpowiada? Prawnie nie. Można się rozejść. Jako wspólnik zazwyczaj decyduje sam lub z innymi wspólnikami o osobach w zarządzie i to one ponoszą odpowiedzialność. Wygląda to trochę tak jakby swoim majątkiem i nazwiskiem firmował biznesy, które nie są dostatecznie sprawdzane, czy to na etapie ich tworzenia lub gdy pieniądze są już zainwestowane.

Słabo, bo za każdą z opisywanych sytuacji stoją albo pieniądze, które nie zostały zapłacone konkretnej osobie albo niepotrzebnie wywołane czynności organów państwowych. O należnościach wobec Skarbu Państwa już nawet nie piszę.

Czy to kwestia braku ludzi, którzy mogliby to przypilnować? Mówimy o multimilionerze, który robi poważne biznesy, a w wielu spółkach umieszcza adwokata, który ma też być jego przyjacielem.

ANALIZA INNYCH FIRM
Pełny opis sprawy z dokumentami źródłowymi, będący de facto prawniczym śledztwem, wrzuciłem tutaj (klik). Z mojej inicjatywy sprawę opisali też dziennikarze Jakub Styczyński i Paweł Figurski. Ich śledztwo ma z kolei bardziej dziennikarski charakter.

-------------
#maszprawo - z języka przepisów na język polski o często spotykanych problemach prawnych. Tag #maszprawo jest tagiem autorskim. Jeśli masz pytanie do mnie wołaj mnie @LaudatorLibertatis lub użyj tagu #prawo, w przypadku chęci otrzymania pomocy od szerszego grona wykopowych prawników.
-------------
LaudatorLibertatis - Mireczki, dzisiaj wjeżdżamy z grubym tematem. Po medialnej burzy...

źródło: fb1-2026-03-22-1

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Padaj ja myślę i mam nadzieję że o większości Robert nawet nie wiem. Poznał jakichś typów którzy mieli pomnażać jego majątek a jak zwykle okazało się że to typy spod ciemnej gwiazdy. Ale diabli wiedzą. Może sam ma gen Polaka i jak ma się pieniądze to próbuje dymac innych na kasę ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
MAZURSKA WTOPA

Co ciekawe nierozważne dobieranie wspólników biznesowych zdarzało się naszemu piłkarzowi już w przeszłości. W 2017 r. wszedł w biznes z Pawłem Petrusewiczem, w ramach którego Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości przyznała 40 mln zł dofinansowania. Media ujawniły, że jest to człowiek „wielokrotnie skazywany prawomocnymi wyrokami za przestępstwa przeciwko mieniu, bezpieczeństwu powszechnemu, wymiarowi sprawiedliwości, wiarygodności dokumentów i obrotowi gospodarczemu”. Lewandowski szybko się z tego wycofał, a na Mazurach straszy niedokończony budynek.

@
  • Odpowiedz
@LaudatorLibertatis: Nasze narodowe - zakochane w sobie i swoich włosach - drewno, ma dziwną aureolę nienaruszalności. To chyba dobro państwowe dzięki któremu zwiększa się ilość sprzedanych harnasi, małpek i hot dogów w żabkach w trakcie transmisji meczy ..on jest nie do ruszenia.

Pamieta ktoś kwestie jego "studiów" jeszcze? Lewe dyplomy? Przewalenia finansowe? Dziwna cisza zawsze.. ale dowiesz się w GW że małżonka zorganizowała event rozkraczania dla gwiazd w lasku bielańskim.
  • Odpowiedz
@LaudatorLibertatis: obstawiam, że pojawiają się koło niego ziomki, co dobrze opowiadają bajki, a on, jak każdy piłkarz, który edukację skończył gdzieś w wieku 14 lat, potem isę ślizgał. Nic nie rozumie z tych cyferek, bo dla niego to tylko ixy dupixy.
  • Odpowiedz
@niewiempoco: 3/4 naszego rządu ma lewe dyplomy xd kraj z gówna tymczasem kierowca ciężarówki może mieć magistra albo jakaś kelnerka a to chyba odwrotnie powinno być. No ale żyjemy w kartonie że wykształcony osobnik nie znajdzie tu roboty zgodnej ze swoim wykształceniem
  • Odpowiedz
  • 21
Trochę to wygląda jakby głupkowi od kopania balona dać dużo pieniędzy i zobaczyć co się stanie, ogólnie nic dobrego. Lepiej żeby trzymał kasę w obligacjach i złocie, na tym w dłuższej perspektywie nie straci i wizerunkowo też sobie nie zaszkodzi
  • Odpowiedz
@LaudatorLibertatis: Lewandowski lepiej by wyszedł finansowo gdyby do czasu emerytury sportowej całą kasę pakował w obligacje/lokaty zamiast bawić się w inwestora z podejrzanymi ludźmi.
Ciekawe czy zdaje sobie sprawę ile pijawek się do niego przyczepiło i działa na jego niekorzyść.
  • Odpowiedz