Wpis z mikrobloga

To "komputer" i bardzo możliwe że taki posiadasz.

Zasadniczo jest to hydrauliczny komputer analogowy, który wykonuje obliczenia przy użyciu cieczy, a nie elektroniki: ciśnienie pompy jest przesyłane przez kanały, które działają jak przewody, podczas gdy zawory suwakowe, sprężyny, otwory i kulki kontrolne pełnią funkcję odpowiedników komparatorów, bramek logicznych, opóźnień i elementów jednokierunkowych.

„Oblicza” on aktualny stan operacyjny maszyny, czy warunki przekroczyły próg uzasadniający zmianę stanu, z jaką siłą przyłożyć każde wyjście i jak szybko dokonać tej zmiany bez niestabilności lub wstrząsu.

Dzieje się to poprzez ciągłe równoważenie sił, ciśnienia w różnych obszarach zaworów względem napięcia wstępnego sprężyny i ciśnienia sprzężenia zwrotnego, dzięki czemu każdy zawór przełącza się tylko wtedy, gdy jeden warunek hydrauliczny przeważa nad innym, podczas gdy ograniczenia i komory wydłużają czas i wygładzają działanie.

Mówiąc prościej, jest to maszyna stanu przepływu w czasie rzeczywistym, która rozwiązuje problem „jeśli to ciśnienie jest większe od tamtego, skieruj przepływ tutaj, w przeciwnym razie utrzymaj, opóźnij, złagodź lub zignoruj” całkowicie za pomocą geometrii i oleju.

Są one stosowane w każdym samochodzie z automatyczną skrzynią biegów, gdzie dokonuje się wyboru, np. jaki bieg włączyć, jak mocno nacisnąć sprzęgło itp.

A jakiś facet w latach 60 to wszystko rozpisał na papierze.

#motoryzacja #samochody #technologia #informatyka #mechanikasamochodowa #inzynieria #ciekawostki
Cyberdyne - To "komputer" i bardzo możliwe że taki posiadasz.

Zasadniczo jest to hyd...

źródło: 1000096265

Pobierz
Cyberdyne - To "komputer" i bardzo możliwe że taki posiadasz.

Zasadniczo jest to hyd...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Laryngoskop: @SerwerZKartofla nie przesadzajmy z tym ratunkiem. xD
Tłumaczony automatycznie bez redakcji post z twittera:

Są one stosowane w każdym samochodzie z automatyczną skrzynią biegów, gdzie dokonuje się wyboru, np. jaki bieg włączyć

Nie, nie w skrzyniach "gdzie dokonuje się wyboru", tylko
  • Odpowiedz
@Saeglopur: no ok, ale jakieś przepłukanie i wlanie nowego płynu powinno wtedy wystarczyć, nie? Czy jakieś inne elementy wtedy się psują? Nigdy się nie interesowałem działaniem skrzyń automatycznych xD
  • Odpowiedz
nie przesadzajmy z tym ratunkiem. xD

@Irevall: Jestem kompletnym ignorantem w tych tematach, a post wydał mi się ciekawy, a na obecne warunki wypoku to juz w ogóle, więc mi się spodobało.

Ale pewnie masz rację ;)

• Odpowiedz
@Cyberdyne: w zeszłym roku pomagałem złożyć jedną taką mechatronikę od jaguara w którejś tam wersji. za piątym razem zadziałało, przedtem albo wsteczny nie działał albo max do 2-3 biegu załączał xD. wszystko przpez to że znajomy otworzył to ustrojstwo do góry nogami i powypadały mu wszystkie kulki/zaworki z kanalików.
  • Odpowiedz
@Drogomir: Jest jeszcze cała masa innych rzeczy w samej skrzyni biegów, on tutaj na początku opisał po prostu układ sterujący. Ale prawda taka że właśnie w hydrokintetycznych prawdziwych klasycznych skrzyniach nie ma co się psuć. Przykład najlepszy: japońskie skrzynie biegów AISIN stosowane przez deeeekady w Volvo. Mam w rodzinie takie z 397 tys przebiegu i jedyne co jest nie tak to plastikowy element czy sprężynka odbijająca przycisk zwalniający w lewarku
Saeglopur - @Drogomir: Jest jeszcze cała masa innych rzeczy w samej skrzyni biegów, o...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz