Wpis z mikrobloga

Jak wyglądają perspektywy pracy dla lekarza zabiegowca z Polski zagranica? Może być #norwegia #niemcy #uk (chociaż jak pomyślę że chociaż mój jeden funt z podatku miałby iść na utrzymanie andrzeja windsora to aż mnie chce skręcić w środku) #szwajcaria #dubaj albo inne państwa zatoki. Mam dość tego mobbingu, darcia mordy przez ordynatora, zsyłek na sor i braku dostępu do stołu w przyszłości bo ordynator na % od zabiegu, a ty jak dobrze pójdzie to za 10lat może żylaki usuniesz. #medycyna #lekarz #emigracja
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieknylowca:

Slodki boziu jak juz lekarz w szpitalu doswiadcza mobbingu.... nie ma nadziei dla tego kraju...
Ja bym sie wyprowadzil do Kanady do Vancouver albo do Australii / Nowej Zelandii. Chociaz w PL ciagle korzystasz z prawie niewolniczej pracy wszelkich usług.

Trzeba bylo isc w zdalne opisywanie zdjec RTG z Seszeli
  • Odpowiedz
@pieknylowca: W Niemczech obecnie znajdziesz pracę jedynie poza dużymi ośrodkami miejskimi. Duże miasta są oblegane i naprawdę ludzie mają trudności ze znalezieniem pracy i szanse na znalezienie czegoś bez ukończenia studiów w Niemczech są nikłe.

W małych miastach natomiast szukają lekarzy bardzo pilnie. Tam jednak trzeba się przygotować na to, że oprócz ordynatora wszyscy lekarza będą zza granicy - oczywiście również bardzo wielu Polaków, dzięki czemu atmosfera jest zazwyczaj dość
  • Odpowiedz
@Coxex: Szwajcaria odpada przede wszystkim przez regulacje Ärztestopp - 3 lata specjalizacji w CH albo nie ma pozwolenia na prace, zreszta warunki finansowe takie sobie. (60 godzin realnie tygodniowo nadgodzuin nie piszemy i ..12000 CHF brutto).

No i Ostblok to dla nich nie ten sam czlowiek co Niemiec.
  • Odpowiedz
@Coxex: problemem jest to, ze jest za duzo lekarzy i brakuje powoli etatow dla Szwajcarow. A kolejnosc znana. Szwajcyar potem Niemiec i jak nie ma ich- to ktos inny.

Jestem w tym kraju ponad 15 lat i nie mam zludzen, Grüezi. Mersi vielmol.
  • Odpowiedz
@Coxex: Laut dem Schweizerisches Gesundheitsobservatorium (Obsan) kommen jedes Jahr zwischen 1’800 und 2’200 Ärztinnen und Ärzte aus dem Ausland neu ins Land. Fast die Hälfte davon stammt aus Deutschland (49,4 Prozent), gefolgt von Italien (9,7 Prozent), Frankreich (7,1 Prozent) und Österreich (6,0 Prozent).

72% pi razy drzwi z krajow osciennych. Reszta to miedzy innymi Polacy Czesi i Litwini
  • Odpowiedz
@lorafenus: Niemcy walą drzwiami i oknami tam na ten ich staż, który w Niemczech jest niepłatny i w ten sposób ogarniają rezydenturę, także nie dziwi, że stanowią większość. No i brak bariery językowej.
  • Odpowiedz
@Coxex: Jako Unterhund masz jakies 1200-1500 CHF miesiecznie. Jako rezydent 7800-8300 CHF miesiecznie brutto. Jak oni pomysla sobie ze beda placic Quellensteuer to im sie wydaje ze Boga za nogi zlapali. A potem okazuje sie ze jest dziecko i przedszklole to 3000 CHF miesiecznie po 14 tygodniach macierzynskiego i kwasy sie zaczynaja...
  • Odpowiedz
@lorafenus: No właśnie, a w Niemczech na ich ekwiwalencie Unterassistenta dostają okrągłe zero, więc się do Szwajcarii pchają. Jako rezydent z dyżurami ok. 5000 EUR brutto, więc przynajmniej wydaje się, że i tak się opłaca. Ale jak to się mówi - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
  • Odpowiedz
@Coxex: problemem obecnie ejst common trunk- musisz zrobic interny 3 lata jeszcze chyba bodajze rok w A Spital aby moc robic cokolwiek typu gastroenterologie kardiologie etc. 36 miesiecy jesli nie 48 (nie wiem dokladnie nie studiuje SIWF - Programme) a chyba 2 lata w B-Spital.

Problemem jest uwaga to- ze brakuje pieniedzy. W Szwajcarii o braku pieniedzy mowic nie wolno, bo to niczym imputowac o braku ewangelizacji w PL -
  • Odpowiedz
@lorafenus: Ogólnie to chyba trzeba być bardzo krótkowzrocznym, by nie zauważyć, że dla lekarza specjalisty warunki zarówno pracy, jak i finansowe obecnie w Polsce są lepsze niż na zachodzie.

Opłaca się jako zabiegowiec wyjeżdżać jedynie na krótkoterminowe szkolenia czy staże.
  • Odpowiedz
  • 0
Opłaca się jako zabiegowiec wyjeżdżać jedynie na krótkoterminowe szkolenia czy staże.

@Coxex: tylko że u nas jest problem żeby wyjechać na kursy specjalizacyjne, byłem na jednej konferencji za którą musiałem sam zapłacić i wziąć urlop wypoczynkowy
  • Odpowiedz
@pieknylowca: Nie chodzi mi o to, że dostaniesz pieniądze, tylko po prostu o "rozwój osobisty" na zasadzie zdobycia certyfikatu/nauki działania na jakimś systemie, czego w Polsce niekoniecznie da się zrobić
  • Odpowiedz
@matt___: nie szukam nawet roboty, mam to w d...- najwyzej w DE bede jakos dorabial. Za te pieniadze w CH sie nie oplaca (lepiej 0.6 lota XAUUSD na CFD i jest sie w domu i spokoj jest)

Pieniadze w DE tez coraz mniejsze jak chce sie dorabiac. Dawneij bylo 115 brutto/h teraz jest 100 i jest juz dobrze. Mowie o stosunkowo dlugich zleceniach dla freelancera.
  • Odpowiedz