Wpis z mikrobloga

Czemu polacy maja taka fobie na punkcie badziewia ktorym jest AED? Pamietam ze z 20 lat temu jak to wchodziło to puszczali po 5 razy w kazdej telewizji jakie to wspanialem i jak bedzie ratowalo zycie. Teraz byle budka z cieciem to ma, wisi gdzies po slupach i w metrze a prawda jest taka ze nie ma ZADNYCH danych ile ludzi to uratowało. Jak bym mial oszacowa ile to chyba okragle zero. Nigdy nie slyszalem zeby ktokolwiek tego uzywal, zaminm ktos po to poleci wyda klucze i przybiegnie to juz dawno karetka goscia zabierze. Wiec po co polacy masowo to wszedzie stawiaja? Odpowiedz jest prosta: Koszt takiego urzadzenia to ok 10k pln. To trzeba serwisowac co roku zeby mialo swistek od urzednika - kolejne koszty. No i po jakims czasie wiszenia w pudełku sie r---------a bo cos tam i trzeba kupic nowe bo przeciez pieniazki trzeba wydawac. Zauwazylem ze w debacie publiczej nie ma nawet slowa o tym jakie jest to marnotrawienie pieniedzy. Juz lepiej jak by na slupia wisiala strzykawka z adrenalina albo lekiem na cukrzyce to by uratowalo wiecej zyc niz ta zabaweczka.
#polska #medycyna #polityka
Janexpol - Czemu polacy maja taka fobie na punkcie badziewia ktorym jest AED? Pamieta...

źródło: AED

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Janexpol: dużo rzeczy się po wykopie spodziewałem, ale krytyki urządzenia ratującego życie to nie. Chociaż może powinienem był się tego spodziewać, wszak jedna ze stron sceny politycznej próbuje obrzydzić ludziom Owsiaka.
  • Odpowiedz
@Janexpol: potejto, potato. Przeciętny człowiek w ciągu całej kariery odprowadza do budżetu od kilkuset tysięcy do miliona złotych. Niech jedno na dwadzieścia takich urządzeń uratuje choć jedno młode życie po NZK i będzie to z korzyścią dla budżetu państwa i to przy założeniu, że AED byłyby finansowane z budżetu, a przecież nie są. Więc zupełnie nie rozumiem czego twój wpis ma dowodzić.
Tak, wiem, dyskutuję z durną zarzutką autora, który
  • Odpowiedz
  • 0
@Drmscape2: acha czyli wszystkie te państwowe urządzenia w gminach, urzędach ilszkolach i na przystankach to manna z nieba xd właśnie dlatego człowiek tyle płaci bo kasa jest przepalają na rzeczy które nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Idąc tą logiką kazdemu można kupić ambulans i tomograf do domu BO MOZE tego jednego człowieka uratuje. Szkoda tylko że ta kasa by mogła iść na uratowanie większej liczby ludzi tak samo jak w przypadku
  • Odpowiedz
Idąc tą logiką kazdemu można kupić ambulans i tomograf do domu BO MOZE tego jednego człowieka uratuje.

@Janexpol: ja ci nawet oszacowałem pobieżnie utracony koszt dla państwa przez śmierć vs koszt 1 AED, a ty mi z tomografami wyskakujesz. xD Nie powiem, zabawna zarzutka.
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz:

​Dla zobrazowania skali, badania z poszczególnych regionów Polski wskazują, że: W województwie śląskim wskaźnik użycia AED wyniósł około 0,8%. W rejonie Poznania odnotowano wynik na poziomie około 1,3%.W regionie Białegostoku wieloletnie analizy wykazały użycie w zaledwie 0,51% przypadków. Dla porównania, w Wielkiej Brytanii jest to około 5,5%

Źródło:
Rejestr EuReCa (European Registry of
  • Odpowiedz