Wpis z mikrobloga

No Elo, dostałem przelew na blik 130 zł, nie znam osoby ci mi to wysłała, nic nie zamawiałem, nie czekam na żaden przelew, dzwoniłem do PKO BP, że nie chcę tych pieniędzy i kazali mi czekać na telefon osoby co mi przełala, nikt się do mnie nie odezwał, bank mi powiedział że nie może sam odesłać tych pieniędzy (nie rozumiem tego postępowania, skoro nie moje pieniądze), kazali mi czekać, albo odesłać pieniądze na ten adres. Bo chyba coś tu nie działa, proszę poradę. #pkobp, #oswiadczenie, #oszukujo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@telemach20: Gdyby się zdarzyło, że ktoś zadzwoni i powie, że przelał przez pomyłkę i chce zwrot, ale na inny numer telefonu to się na to nie zgadzaj. Jest taki przekręt, że ktoś wystawia przedmiot na sprzedaż (oczywiście nie ma tego przedmiotu), podaje jakiś losowy numer telefonu do przelewu blika, ofiara przelewa pieniądze a on potem pisze do właściciela numeru, żeby mu przelał na inny numer.
  • Odpowiedz
@telemach20: A, no o jeszcze ciekawiej, bo jak ktoś zadzwoni po zwrot, to nawet nie wiesz czy oszust czy właściciel pieniędzy. W każdym razie jak ktoś zadzwoni to go wysłuchaj, ale nie przelewaj, tylko dzwoń znowu do banku albo na policję. W innym wypadku możesz zostać słupem w przekręcie.
  • Odpowiedz
  • 1
@telemach20Prosimy zgłosić sprawę na policję. Będziemy w pełni współpracować z organami ścigania.
Pieniądze możesz samodzielnie zwrócić na ten sam numer konta lub telefonu, z którego przyszły. To najbezpieczniejszy sposób. W takiej sytuacji odbiorca będzie mieć Twoje dane.Jeżeli nie chcesz samodzielnie zlecić zwrotu i przekazywać swoich danych, możemy zwrócić pieniądze wyłącznie na podstawie jego wniosku. Nadawca przelewu może złożyć taki wniosek w swoim banku. Tylko wtedy będziemy mogli zwrócić przelew bez ujawniania
  • Odpowiedz